Brus Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder brus, varianter, uttal och böjningar av brus

Brus synonym, annat ord för brus, vad betyder brus, förklaring, uttal och böjningar av brus.

Synonymer till brus

Vad betyder och hur uttalas brus

Brus uttalas brus och är ett substantiv -et.

Ordformer av brus

Singular

brus
obestämd grundform
brus
obestämd genitiv
bruset
bestämd grundform
brusets
bestämd genitiv

Brus är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Brus på Engelska

  • roar, noise, rush - a (loud) hissing or murmuring sound, the roar of the city
  • noise, disturbance - radio and television disturbance

Hur används ordet brus

  1. Fåglars läten (som åstadkoms med strupen) delas in i olika kategorier som sång, lockläte, varningsläte, skuggsång och tiggläte. De olika lätena används av fågeln vid olika tillfällen och i olika perioder i fågelns liv. Många arter har en stor repertoar av fågelläten som inte bara innehåller olika visslande läten utan även slag, brus och vibrationer, medan andra arter är i det närmaste stumma. Ordningen tättingar som ibland felaktigt kallas för just sångfåglar har den största repertoaren läten. (källa)
  2. Informationssökningssystem har traditionellt delats in i booleska system och probabilistiska system. Båda typerna av informationsökningssystem är byggda med algoritmer grundar sig på att ord i text är lätta att identifiera och räkna. De första någorlunda systematiska formella ansatserna att använda ordstatistik publicerades i slutet av 1950-talet av pionjärern Hans-Peter Luhn . Tanken är att ord som har rimlig förekomststatistik är mest informativa i en text: de vanligaste orden i en text är inte innehållsbärande ("och", "att", "det" "är") och de ovanliga mest slumpmässiga förekomster eller brus. (källa)
  3. Inom musiken används termen ofta för att distingera önskande ljud från de oönskade, så kallat buller eller brus. Till exempel kan en sångröst, ett instrument eller en ljudåtergivningskälla (som en högtalare) sägas ha bra klang, om de ger ett tilltalande ljud utan förvrängning eller biljud (andningsljud, gnissel, och så vidare). (källa)
  4. När det gäller klangfärgen hos vokaler används även synonymen vokalkvalitet. Akustiskt sett består alla språkljud av klanger, brus och tystnader. Vokalerna består av ett flertal klanger jämförbara med ett ackord på ett instrument. De allra klangfullaste ljuden är just vokalerna. (källa)
  5. Vid dataöverföring eller lagring kan data förstöras på grund av brus, bitröta eller andra störningar. För att kunna upptäcka och eventuellt korrigera dessa fel beräknas även här kontrollsummor. Till exempel används kontrollsummor i IP, på hårddiskar, och i datakommunikationen mellan markstationer och rymdsonder. (källa)
  6. Den första svenska läsken som såldes i etiketterad flaska var Citron-Brus som lanserades av Nordstjernans mineralvattenfabrik 1905. Nordstjernans satsning på läsktillverkning gjordes genom att bolaget 1899 grundade ett dotterbolag, Nordstjernans Mineralvattenfabrik. Läsk kallades då i regel för smaksatt mineralvatten. Andra framgångar för Nordstjernan blev Äppellemonad, och Champagne-dricka. Senare lanserades även Hallon-Lemonad och Apelsin-Lemonad. Utmärkande för den svenska läskbranschen har varit essenstillverkarna som utvecklat olika smaker och varumärken som olika bryggerier sedan köpt in. Till de mer kända tillverkarna hör AB Roberts i Örebro och Saturnus AB i Malmö. Roberts grundades 1910 och levererar nästan all mustessens och utvecklade även Champis som blev en stor framgång. Saturnus lanserade den första colaläsken i Sverige - Cuba Cola 1953. En annan viktig aktör var Fructus som lanserade Pommac 1919. (källa)
  7. Ett ljudkort är en komponent i en dator som används för att spela upp och spela in ljud. Ljudkort kan vara integrerade med moderkortet vilket är det vanligaste på moderna datorer samt på bärbara datorer men professionella användare väljer ofta instickskort eller externa ljudkort eftersom de i nästan samtliga fall håller en högre ljudkvalitet. Signal/brus-förhållandet är ofta mycket bättre på instickskorten än de som är integrerade med moderkortet, inte minst därför att instickskorten är bättre isolerade från det brus av signaler som ofta förekommer på moderkortet. Dessutom brukar instickskorten ha extra finesser som fler ut- och ingångar och även digitala in- och utgångar som stödjer flera standarder (exempelvis S/PDIF eller ADAT) och samplingsfrekvenser. De brukar också kunna alternera mellan flera olika samplingsfrekvenser, exempelvis 44.1/48/96 kHz, jämfört med de ljudkort som sitter på moderkortet och oftast stödjer endast 44.1 kHz. (källa)
  8. Akustiskt fonetik är det experimentella studiet av talet som fysikalisk process, främst mätningar och beskrivningar av de ljudvågor som produceras vid tal. Till skillnad från traditionell transkription av subjektiva hörselintryck används vid akustisk fonetik datorer eller maskiner för att spela in och analysera ljudsignalen. På så sätt kan man se tryckmönster, formanter, brus, etc. i ett ljudspektrum (en avbildning av ljudsignalen vid ett visst ögonblick) eller ett spektrogram (en avbildning av ljud över tid). Dock brukar man vid analysen av akustisk data rita ut segment använda traditionella fonetiska tecken. En stor del av den teoretiska grunden för den moderna akustiska fonetiken utvecklades av Gunnar Fant och lades fram i standardverket Acoustic Theory of Speech Production (1960). (källa)
  9. Minimal eller Minimal Techno är en subgenre till technon. Genrens karaktär är, precis som namnet antyder, minimalistisk. Kompositionerna innehåller i regel en 4/4-bastrumma, ljudbilden är avskalad och brukar mestadels vara uppbyggd av klickljud och korta brus. Melodier förekommer, vanligtvis som loopar om en eller två takter. Den typiska minimallåten är instrumental. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.