Bryggeri Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bryggeri, varianter, uttal och böjningar av bryggeri

Bryggeri synonym, annat ord för bryggeri, vad betyder bryggeri, förklaring, uttal och böjningar av bryggeri.

Vad betyder och hur uttalas bryggeri

Bryggeri uttalas brygg|eri [-ri´] och är ett substantiv -et -er.

Ordformer av bryggeri

Singular

bryggeri
obestämd grundform
bryggeris
obestämd genitiv
bryggeriet
bestämd grundform
bryggeriets
bestämd genitiv

Plural

bryggerier
obestämd grundform
bryggeriers
obestämd genitiv
bryggerierna
bestämd grundform
bryggeriernas
bestämd genitiv

Bryggeri är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Bryggeri på Engelska

  • brewery - establishment for brewing beer or ale, brewery worker

Hur används ordet bryggeri

  1. Receptet för julmustsextraktet som säljs till bryggerierna av AB Roberts är hemligt, endast tre personer känner till de exakta ingredienserna. Förutom hemliga smakgivare ingår kolsyrat vatten, sötningsmedel, humle- och maltextrakt, karamellfärg, citronsyra och konserveringsmedel. Totalt ingår ett 30-tal ingredienser. (källa)
  2. Pilen var gjord av trä, ca 4 tum lång med en metallspets i ena änden och fjädrar i den andra. En amerikan patenterade en vikt pappersflight år 1898 och metallpilen patenterades av en engelsman år 1906. Redan då hade nummersystemet på tavlan blivit allmänt accepterat. Standardiseringen av kastavståndet gjordes vid samma tid, även om det fortfarande är mer än en standard som används. Det sägs att kastavståndet markerades av längden av tre tunnor från ett bryggeri som hette Hockey och Sons. Tunnorna var tre fot långa vilket gjorde avståndet från linjen till tavlan på nio fot. (källa)
  3. Den första pilsnern i Sverige bryggdes år 1871. Den skedde första gången i Borås. Senare samma år började Georg Sellmann på Hamburgs Bryggeri (Hamburgerbryggeriet) i Stockholm brygga en pilsner, som blev så populär att den nya ölsorten snart var den dominerande i Sverige. (källa)
  4. Innan porterns tillkomst drack man i Storbritannien ofta en blandning av de då gängse ölsorterna, ale, beer och twopenny. En bryggare Harwood lyckades förena dessa tres smak i en ny brygd, vilken för sina stärkande egenskaper snart blev omtyckt i synnerhet av bärare och andra grovarbetare. I England benämndes dock portern i början av 1900-talet vanligen beer eller stout. Namnet porter finns noterat från 1740-talet och kan enligt den brittiske ölskribenten Michael Jackson komma sig av att öltypen, som uppstod i samband med industrialismen, var en följd av de nya bryggeriförhållandena som då uppstod. Dittills hade pubarna ofta själva bryggt sitt öl, men nya fristående bryggerier, shipping breweries, fick då distribuera sitt öl till utskänkningsställena. Utkörarna skulle då kunnat ha ropa Porter!, det vill säga "stadsbud" eller "bärare", när de körde ut sina produkter och behövde uppmärksamma leveransen. En starkare variant kom sedan att kallas Stout-Porter som sedan förkortades till stout. En klar och tydlig internationell definition av skillnaden mellan porter och stout finns inte. När Carnegie exporterade sin porter till exempelvis USA kallade man den för stout. (källa)
  5. Verksamheten var särskilt vanlig i Tyskland, där det första ångköket inrättades 1849 i Leipzig, och där verksamheten spreds snabbt sedan ångkök 1866 öppnats i Berlin. Det första ångköket i Sverige anlades i Göteborg 1858, samma år som norska Kristiania fick ett. Den 10 januari 1859 öppnades ett ångkök i Stockholm i huset på Regeringsgatan 82. Tillströmningen till de två svenska ångköken var i början mycket stor, men avtog snabbt, och inrättningarna drevs därför ej vidare. Även i andra svenska städer följdes exemplet, men med samma nedslående resultat. På 1880-talet inrättades i Malmö ett mycket anlitat ångkök, och under samma årtionde anlades två sådana i Stockholm. Det ena av dessa, anlagt på Kungsholmen av grosshandlaren och brännvinskungen L.O. Smith, donerades 1888 av Smith till Sundsvall som en hjälpåtgärd efter Sundsvallsbranden. Hösten 1891 öppnades tre ångkök i Stockholm som stod under prins Carls beskydd: ett på Östermalm, ett på Södermalm och ett på Kungsholmen. Dessa blev några år framåt talrikt besökta: 1 oktober 1892-1 oktober 1893 uppgick antalet portioner sammanlagt till 478 526, men de upphörde i slutet av 1890-talet. Under kristiden i slutet av och efter första världskriget, 1917-1919, inrättade Stockholms livsmedelsnämnd tre stora ångkök i f.d. Nürnbergs Bryggeri vid Högbergsgatan på Södermalm. (källa)
  6. Hogs Back Brewery Ltd, engelskt bryggeri grundat 1992. (källa)
  7. Populära torra cidersorter är Strongbow, Olde English och Cidre Blond. Några svenska cidertillverkare är Herrljunga Cider, Kiviks Musteri, Kopparbergs Bryggeri och Stockmos varav Herrljunga Cider och Kopparbergs bryggeri är de största. (källa)
  8. Banco Bryggeri AB – ett svenskt bryggeri. (källa)
  9. Brasserie avser på franska dels ett bryggeri, dels en (ursprungligen) enklare restaurang med speciell inriktning på att hålla ett stort urval av ölsorter. (källa)
  10. Ett bryggeri är en anläggning eller en affärsverksamhet som tillverkar öl. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.