Synonym till brödsäd
Vad betyder och hur uttalas brödsäd
Brödsäd uttalas bröd|säd.
Ordformer och varianter av brödsäd
Singular
- brödsäd
- obestämd grundform
- brödsäds
- obestämd genitiv
- brödsäden
- bestämd grundform
- brödsädens
- bestämd genitiv
Brödsäd är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet brödsäd
År 1447 introducerades aqua vitae (destillerat vin) i Sverige för att användas i kruttillverkningen. Snart märkte man att vätskan var drickbar och den blev snabbt så populär att Sten Sture efter bara drygt ett par decennier förbjöd den i Stockholm. Fram till 1600-talet var det endast bryggarskrået som hade rätt att tillverka brännvin för försäljning, vilket gjorde att hembränningen ökade i hela landet. Under fälttåg i Ryssland lärde sig svenskarna att bränna brännvin av säd och husbehovsbränningen förbjöds. Bristen på säd under nödåren efter Poltava gjorde att Karl XII förbjöd brännvinstillverkning av brödsäd. Svenskarna lärde sig att tillverka brännvin av potatis under 1700-talets mitt. Eftersom potatis är en svårlagrad gröda blev brännvinsbränning ett sätt att ta hand om överskottet. Så sett hjälpte brännvinet till att sprida potatisen.
I Norden har man påträffat enstaka rågkorn under neolitikum och bronsålder. Då det handlar om enstaka korn bland annan säd är det troligt att det handlat om att råg förekommit som ogräs i åkrar där man odlat annan brödsäd. Först under järnåldern börjar man systematiskt odla råg, på Vallhagar har påträffats så stora mängder att det kan antas ha odlats systematiskt från järnålderns mitt. I Skåne började man odla råg från 700-talet e. Kr. I inventarieförteckningar från 1300-talet i Östergötland och Småland utgjorde rågen mellan en tiondel och en tredjedel av säden. I Södermanland utgjorde rågen på 1300-talet en tredjedel av utsädet. Vid samma tid verkar knektarnas bröd vid Nyköpingshus bytts ut från kornbröd till rågbröd. I Vadstena klosterstadga från 1451 framhävs vikten av att öka rågodlingen. Fram till 1300-talet förefaller rågens utbredning främst ha ökat genom en ökad odling av höstråg på svedjemarker. Från 1300-talet verkar ökningen vara orsakad av odling av höstråg på den permanenta åkern.