Buljong Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder buljong, varianter, uttal och böjningar av buljong

Buljong synonym, annat ord för buljong, vad betyder buljong, förklaring, uttal och böjningar av buljong.

Synonymer till buljong

Andra språk

Buljong på Engelska

  • broth - soup of clear bouillon, fish stock, stock cube

Hur används ordet buljong

  1. Det används även som smakförstärkande tillsats i livsmedel och har E-nummer E 621. Det används inom livsmedelsindustrin i bland annat färdiga kryddblandningar, t.ex. buljong. Det är särskilt vanligt i östasiatisk mat. Smaken anses vara en femte grundsmak (utöver sött, surt, salt och beskt) och kallas efter sitt japanska namn för umami som betyder ungefär "god smak". (källa)
  2. Viktiga basvaror i sås är buljong, sky och matfett. (källa)
  3. Gräddsås är en sås baserad på grädde och kalvfond eller buljong. (källa)
  4. Proteinet kokas med löken, ställs åt sidan för att svalna, sen kokas korngrynen i spad från köttkoket. Man grovmaler köttet och tillsätter de kokta korngrynen i den malda massan. Kvarvarande buljong används för att späda massan till rätt konsistens. Detta låts stå tills temperaturen på korvmassan är fingervarm, varpå den stoppas i fjälster. Hackkorv äts oftast stekt i skivor med potatis och lingonsylt eller rödbetor. (källa)
  5. En hålslev eller skumslev är en slev med hål i. Den används när man vill plocka upp någonting ur en gryta med vätska i utan att hälla bort vätskan, till exempel när man friterar eller när man kokar buljong och de fasta delarna tas upp och slängs. (källa)
  6. I Kina kokar man risgrynsgröt utan mjölk, zhou, antingen på vatten eller på buljong, och äter den med tusenåriga ägg, salta ankägg, kokta fläskben, strimlad salladslök och överbliven middagsmat. Man kokar också upp överblivet ris med vatten till en grynig välling, pao fan. (källa)
  7. Kelp innehåller tämligen höga halter av naturligt glutamat. Det används ofta som smaksättning till buljong och olika grytor, men även för att mjuka upp bönor vid tillagning. Över 90 procent av den kombu som konsumeras är odlad utanför den japanska ön Hokkaido. I den svenska butikshyllan hittar man ofta kelp som torkad och paketerad alg i en välsorterad butik, och som en ingrediens i örtsalt. (källa)
  8. Buljong (franska: bouillon, av bouillir, koka) är ett avkok på kött, fisk eller vegetabilier. Buljong är grunden till soppor, såser med mera som man tillsätter för att få mer smak. (källa)
  9. Den första kända användningen av ordet köttbulle förekommer 1755, i Cajsa Wargs kokbok. Köttbullar började ätas i Sverige på mitten av 1800-talet i takt med att köttkvarnen och vedspisen blev vanligare i de svenska hemmen. Innan dess kallades köttbullar för frikadeller, vilket i nutida språkbruk avser köttbullar som kokas i soppa eller buljong. Frikadeller har belägg i svenskan så tidigt som på mitten av 1600-talet. (källa)
  10. Maträtten kan förutom köttfärs innehålla till exempel tomat (skalade, krossade, puré eller ketchup), gul lök, vitlök, buljong, grädde, mjölk, crème fraîche, vetemjöl och champinjoner. Bolognese brukar även innehålla vitt eller rött vin, morot och stjälkselleri. Köttfärssåsen eller bolognesen kryddas ofta med kryddor som salt, peppar, oregano, basilika, timjan, mejram och salvia. Köttfärsen består vanligtvis av antingen nötfärs, blandfärs eller fläskfärs, men kan även göras av kycklingfärs. För ett vegetariskt alternativ kan köttfärsen ersättas med till exempel quornfärs eller sojafärs (sojaprotein). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.