Burlesk Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder burlesk, varianter, uttal och böjningar av burlesk

Burlesk synonym, annat ord för burlesk, vad betyder burlesk, förklaring, uttal och böjningar av burlesk.

Vad betyder och hur uttalas burlesk

Burlesk uttalas burl|esk [-es´k] och är ett adjektiv -t -a.

Burlesk betyder:

Ordformer av burlesk

Böjning (i positiv) burlesk en ~ + subst. burleskt ett ~ + subst. burleska den/det/de ~ + subst. burleske den ~ + mask. subst. Komparation burleskare en/ett/den/det/de ~ + subst. burleskast är ~ burleskaste den/det/de ~ + subst.

Burlesk är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Burlesk på Engelska

  • burlesque - satirically or coarsely comical

Hur används ordet burlesk

  1. Med narr menas i allmänhet en burlesk komisk roll i det medeltida folkdramat. I det antika Rom gavs pantomimer, där de agerande var dvärgar och dessa nanni eller moriones blev eftertraktade både på teatern och i privathem. När komedin upphörde vid medeltidens ingång levde de komedierna kvar i Italien som folkkomedier, och blev upphov till Commedia dell'arte-traditionen. (källa)
  2. Under 1700-talet var det vanligt att operatonsättare infogade en komisk opera, ett så kallat intermezzo, som mellanspel mellan akter eller scener i en tragisk eller allvarlig opera seria. Dessa intermezzi kunde antingen vara en del av huvudoperan eller ett självständigt verk, men de var alltid kortare än huvudoperan. De verkade som komiska förströelser och dramatiska kontraster och inte sällan använde de en eller flera karaktärer från huvudoperan eller från commedia dell'arte, till skillnad från renässansens intermezzo, som oftast innehöll mytologiska eller pastorala ämnen. De var oftast av burlesk natur och kännetecknades av slapstickhumor, förklädnader, dialekter och oanständigheter. Det mest kända av alla intermezzi från tiden är Pergolesis La serva padrona, som efter Pergolesis död var upprinnelsen till Buffoniststriden. (källa)
  3. Innehållet kan variera, och innehålla sketcher, sång, dans och varieténummer. I äkta europeisk kabaré är föreställningar vanligen av typen underground och bygger på nyskapande och originalitet hellre än kommersiella strömningar och trender. I bland annat USA kallas även strippshower, burlesk, dragshower samt solosång till pianoackompanjemang ofta för cabaret. Bland kända svenska kabaréer fanns Fattighusets och AlexCab. (källa)
  4. Menuetten och trion kom småningom att bli en standardingrediens i den tre- eller fyrdelade klassiska sonat- och symfoniformen. I tidiga två- och tresatsiga pianosonater var en menuett rätt ofta finalsats (i Sverige till exempel hos Johan Wikmanson). Den förste som regelbundet skrev symfonier med menuett var Johann Stamitz. Både Haydn och Mozart brukade ha en menuett som tredje sats i sina symfonier. Efterhand tog sig tonsättarna större friheter med dessa menuetter som inte var avsedda för dans - kunde skriva dem i tvåtakt, ersätta den graciösa stämningen med en burlesk och lössläppt för att bättre balansera övriga satser - och började då också kalla dem scherzi, i ental scherzo. Formen, med trion i mitten, behöll man dock nästan alltid. Scherzot kom att ersätta menuetten ungefär vid Beethovens tid, men själva scherzo-formen kan dock spåras så långt tillbaka som till Haydn. (källa)
  5. Striptease (uttal: ) är en form av erotisk eller burlesk akt där en person (oftast en kvinna), stegvis tar av sig sina kläder. Framträdandet sker inför publik och ofta till musik. (källa)
  6. Burlesk är en komedigenre (inom litteratur, teater eller film), alternativt en främst historisk form av varietéunderhållning. I båda fallen kännetecknas den av grovkornighet och humor av lågkomisk art. Komedigenren har rötter i folkligt anstruken italiensk 1600-talslitteratur. Varietéunderhållningen har amerikanskt 1800-talsursprung. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.