Vad betyder och hur uttalas bygdedräkt
Bygdedräkt uttalas bygde|dräkt.
Ordformer och varianter av bygdedräkt
Singular
- bygdedräkt
- obestämd grundform
- bygdedräkts
- obestämd genitiv
- bygdedräkten
- bestämd grundform
- bygdedräktens
- bestämd genitiv
Plural
- bygdedräkter
- obestämd grundform
- bygdedräkters
- obestämd genitiv
- bygdedräkterna
- bestämd grundform
- bygdedräkternas
- bestämd genitiv
Bygdedräkt är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet bygdedräkt
Folkdräkt eller bygdedräkt är en traditionell klädsel som är knuten till en geografisk region, och den existerar i de flesta länder.
Den som bär en bygdedräkt gör sig till representant för bygden i fråga. Detta gör att en kunskap om bygden blir nästan obligatorisk samt att det är viktigt att respektera hur dräkten ska bäras och skötas.
Sverigedräkten, egentligen Svenska kvinnliga nationaldräktsföreningens festdräkt och även kallad allmänna svenska nationaldräkten är även en nationaldräkt som först togs fram i början av 1900-talet. År 1902 grundades Svenska Kvinnliga Nationaldräktsföreningen av Märta Jörgensen i Falun. Föreningen verkade för en frigörelse från "utländska modens herravälde" och medlemmarna uppmanades bära folkdräkter. Jörgensen kontaktade Gustaf Ankarcrona, på inrådan av Carl Larsson, som hjälpte föreningen att komponera den allmänna svenska nationaldräkten i jugendstil. Även Anders Zorn var med i framtagningen av den. Målet var att utifrån de svenska bygdedräkterna ta fram en praktisk dräkt som skulle bäras av alla kvinnor i unionen Sverige-Norge. Dräkterna föll i glömska under andra världskriget och inte förrän i mitten av 1970-talet fick Nordiska museet se ett exemplar av dräkten, då av okänt ursprung, från en kvinna i Leksand. En efterlysning publicerades av Bo Skräddare i tidningen Land och de fick in flera exemplar av dräkten. I samråd med tidningens läsare framtogs sedan en mansdräkt i samma stil och tidsprägel.