Byggplats Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder byggplats, varianter, uttal och böjningar av byggplats

Byggplats synonym, annat ord för byggplats, vad betyder byggplats, förklaring, uttal och böjningar av byggplats.

Vad betyder och hur uttalas byggplats

Byggplats uttalas bygg|plats och är ett substantiv.

Ordformer av byggplats

Singular

byggplats
obestämd grundform
byggplats
obestämd genitiv
byggplatsen
bestämd grundform
byggplatsens
bestämd genitiv

Plural

byggplatser
obestämd grundform
byggplatsers
obestämd genitiv
byggplatserna
bestämd grundform
byggplatsernas
bestämd genitiv

Byggplats är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Byggplats på Engelska

  • construction place

Hur används ordet byggplats

  1. Hjullastare av mindre modell kallas kompakta hjullastare och är mycket små hjullastare som ofta används som servicemaskiner på byggplatser, ofta med pallgafflar och för finplanering med planeringsskopa. När det gäller arbeten med till exempel pallhantering med pallgafflar och snöröjning med snöblad eller vikplog är det vanligt att kompakta hjullastare används. För fastighetsskötsel, parkförvaltning och liknande är det populärt med dessa mindre hjullastare. (källa)
  2. Förutom fasta gruppcentraler i bostäder och andra byggnader, finns även portabla centraler som används på byggplatser och liknande, så kallade "byggcentraler". (källa)
  3. Arbetsledare är en person med arbetsledande befattning, ofta utsedd med formell makt att leda och fördela arbete i företag eller organisation. En arbetsledare kan även ha uppgiften att främja en god arbetsmiljö på en arbetsplats. Med ansvarig arbetsledare åsyftas en person som utsetts av byggherre för att leda arbetet vid en byggplats. (källa)
  4. Grundidén med det "löpande bandet" inom biltillverkningen, som oftast hänförs till det sista ledet i tillverkningskedjan, slutmonteringen av bilen, var att bilen skulle förflyttas kontinuerligt långsamt framåt på en monteringssträcka utan stopp och successivt monteras ihop av specialiserade arbetsgrupper med väl avgränsade arbetsmoment. Tidigare hade man förflyttat allt material till en byggplats där ett fåtal personer monterade ihop hela bilen och därför måste klara av en mängd kvalificerade arbetsmoment där dessutom ett begränsat antal montörer kunde få plats samtidigt runt bilen och logistiken av delarna försvåras betydligt (varje typ av del behöver finnas tillgänglig vid varje byggstation istället för vid endast en eller ett fåtal stationer vid det löpande bandet). Monteringsstationerna vid det löpande bandet försågs kontinuerligt med nya detaljer via transportband som tillverkades och delmonterades i andra delar på fabriksområdet enligt samma principer som det löpande bandet i slutmonteringen. (källa)
  5. Kalkbruk har traditionellt framställts på byggplatsen av kalk, sand och vatten, samt eventuella tillsatser som tegelkross, nöthår och aska. Brukets egenskaper, dess styrka, har varierat med kalkråvaran, ballasten och tillsatserna. Traditionerna har varierat med de lokala förutsättningarna och utvecklats med tiden. (källa)
  6. Att använda förtillverkade byggnadselement har i Sverige en lång tradition som går tillbaka till 1600-talet, drottning Kristina lär ha uppfört ett av sina jaktslott med förtillverkade byggnadsdelar. På 1800-talet konstruerade arkitekten Fredrik Blom flyttbara hus. Dessa hus bestod av en pappklädd regelstomme med den yttre beklädnaden av vertikala brädor och den inre horisontellt beklädd. Byggelementen fogades samman på byggplatsen tillsammans med golv och tak samt mycket av den invändiga stommen som var förberedd. Kung Karl XIV Johan lät 1820 uppföra Rosendals slott på Djurgården i Stockholm enligt dessa principer. Tillverkning av en timmerhusstomme har länge förekommit på det här sättet, t.ex. hus som var förberedda i Småland för att monteras på Öland eller på Sveriges västkust. (källa)
  7. Ett produktionsresultat är enligt det svenska klassifikationssystemet CoClass ett resultat av en aktivitet på byggplatsen för produktion av del av eller helt byggnadsverk. För att åstadkomma ett produktionsresultat krävs resurser i form av varor, arbetskraft, maskiner, redskap och annat. En byggdel kan bestå av ett eller flera produktionsresultat. (källa)
  8. Namnet Abessinien sägs ofta komma från att byggplatsen bestod av lervälling och att det var mycket oreda. Samtidigt var Abessinien aktuellt genom kriget mellan Etiopien och Italien 1935–1936. En annan variant är att det från början var ett nedsättande begrepp då belackare häcklade husens arkitektur med platta tak, fyrkantighet och enkla linjer. (källa)
  9. Klostret som anlades 1242 var det tredje Franciskanerklostret i Sverige och föregicks av inrättningarna i Visby och Söderköping. Det var anlagt vid stadens norra utkant strax utom den medeltida bebyggelsen. Byggplatsen var strax norr om domkyrkan, vid gården Swenuxthorp och det senare Brogården. Vid den tiden gjorde bäcken Drys en böj som kom i stort sett att omsluta klosterbyggnaderna i väster, söder och öster. Idag finns här Veterinärmuseet. Årliga sammankomster för kyrkoprovinsen hölls varierande i olika kloster. Sådant provinsialkapitel hölls i Skara åren 1270, 1301, 1331, 1397 och 1460, och innefattade i stort sett de nordiska länderna. År 1539 beordrade Gustav Vasa att klostrets värdesaker skulle insändas till kronan. När det skedde ägde klostret en enda munk som av sjukdom skulle intagas på hospital. 1542 eldhärjades klostret och därefter såldes tegel från byggnaderna. (källa)
  10. I propositionen Ny plan- och bygglag anfördes att ansvaret för att en byggnad får goda kvaliteter i första hand bör vila på byggherren. En markant betoning av byggherrens ansvar och nedtoning av byggnadsnämndens uppgifter gjordes. Någon allmän avreglering var det inte fråga om. Men tillsynen skulle förskjutas mot förebyggande upplysning och service, framför allt gentemot de mindre byggherrarna, och nämndens kontroll anpassas efter samhällets behov och byggherrens förutsättningar i varje enskilt fall. Den ansvarige arbetsledarens uppgift skulle vara att leda arbetena och kontrollerna och vara byggnadsnämndens kontaktman på plats. Motiven för detta var att omfattande åtaganden från byggnadsnämndens sida skulle kunna innebära en ökad skadeståndsrisk för kommunen, minskad motivation för byggherren och sämre kontroll på byggplatsen. När Plan- och bygglagen infördes fick den inte inget vidare genomslag gällande avsedda ansvarsförskjutningen mellan byggnadsnämnd och byggherre. Frågan blev därför en av huvudpunkterna i en snart tillsatt ny plan- och byggutredning. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.