Censor Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder censor, varianter, uttal och böjningar av censor

Censor synonym, annat ord för censor, vad betyder censor, förklaring, uttal och böjningar av censor.

Vad betyder och hur uttalas censor

Censor uttalas cens|or och är ett substantiv -n -er [-o´r-].

Censor betyder:

Ordformer av censor

Singular

censor
obestämd grundform
censors
obestämd genitiv
censorn
bestämd grundform
censorns
bestämd genitiv

Plural

censorer
obestämd grundform
censorers
obestämd genitiv
censorerna
bestämd grundform
censorernas
bestämd genitiv

Censor är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet censor

  1. En censor är en person som utövar censur genom att göra förhandsgranskning av litteratur, film, teater, brev etcetera i syfte att förhindra spridning av information som anses vara skadlig för ett lands säkerhet eller på annat sätt för dess medborgare.
  2. Censorerna såg till att folket betalade skatter och gjorde krigstjänst. De hade också uppgiften att uppta nya senatorer och avsätta de som ansågs ha misskött sig.
  3. Efter 22 f.Kr. övertogs censorernas befogenheter av kejsaren, vilket starkt bidrog till enväldets införande då dessa omfattade rättigheter som att stöta ut senatorer på moralisk grund samt uppta nya senatorer.
  4. Efter det att det romerska kungariket störtats och den tidiga republiken upprättats inrättades så småningom ämbetet censor år 443 f.kr. Censorerna var, med vissa undantag, två. Till en början kunde enbart patricier inneha ämbetet, men år 351 f.kr. innehade den första plebejen ämbetet. Det mesta tyder på att det var comitia centuriata som valde censorerna. Vanligen var det endast personer som tidigare tjänat som konsuler som kunde väljas till censorer. År 265 f.kr instiftades en lag som förbjöd en person att väljas till censor mer än en gång, vilket dock ditintills inte hört till vanligheterna. Att vara censor var, med undantag för att tjäna som diktator, det mest ärofyllda uppdraget en person kunde inneha inom den romerska statsapparaten.
  5. Censorernas uppdrag var från början endast begränsat till att övervaka Roms census. Kung Servius Tullius hade inrättat detta register (census) över de romerska medborgarna och deras tillhörigheter. Med tiden kom censorernas uppdrag även att omfatta att övervaka den så kallade regimem morum, alltså den allmänna moralen. Dessutom ansvarade censorerna för stora delar av statens finanser, vilket hade samband med att de övervakade censuset, som ju var grunden för beskattning av medborgarna.
  6. I den romerska senrepubliken tappade censorerna allt mer i betydelse och makt. Det fanns perioder då det inte ens utsågs någon censor. I och med republikens fall och kejsardömets födelse kom censorernas ansvarsområden och befogenheter att övertas av de romerska kejsarna.
  7. En censor var en ämbetsmannatitel i svenskt utbildningsväsende fram till 1968. Det var då benämningen på en universitetsprofessor eller docent som av Kungl. Maj:t förordnats att ansvara för och leda studentexamen vid ett svenskt gymnasium. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.