Centerparti Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder centerparti, varianter, uttal och böjningar av centerparti

Centerparti synonym, annat ord för centerparti, vad betyder centerparti, förklaring, uttal och böjningar av centerparti.

Vad betyder och hur uttalas centerparti

Centerparti uttalas center|parti och är ett substantiv.

Ordformer av centerparti

Singular

centerparti
obestämd grundform
centerpartis
obestämd genitiv
centerpartiet
bestämd grundform
centerpartiets
bestämd genitiv

Plural

centerpartier
obestämd grundform
centerpartiers
obestämd genitiv
centerpartierna
bestämd grundform
centerpartiernas
bestämd genitiv

Centerparti är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet centerparti

  1. Carl Stefan Tornberg, född 7 februari 1957 i Nikkala i dåvarande Nedertorneå kommun i Norrbottens län, är en svensk politiker (centerpartist) och sjuksköterska, som var riksdagsledamot 2006–2010, invald för Norrbottens läns valkrets. (källa)
  2. Partiet har en nomineringsgrupp i Svenska kyrkan med partibeteckningen Centerpartiet. (källa)
  3. I Centerpartiets rådgivande medlemsomröstning 2013 inför framtagandet av lista till Europaparlamentsvalet kom Federley på en andra plats av 90 kandidater. Vid Centerpartiets förtroenderåd flyttades Federley ner till plats tre till förmån för Kristina Yngwe. Fram till valet drev han en valkampanj med fokus på djurskydd, migration och integritet. En vecka efter valnatten stod det klart att Federley hade fått 4 308 fler kryss än förstanamnet Kent Johansson och således blev Centerpartiets representant i Europaparlamentet. (källa)
  4. Abir Al-Sahlani, född 18 maj 1976 i Irak, är en svensk politiker (centerpartist), som är ledamot av Europaparlamentet sedan 2019 och var riksdagsledamot 2010–2014 och 2019 för Stockholms kommuns valkrets. (källa)
  5. Januariavtalet ("JA"), även kallad fyrpartiuppgörelsen, januariöverenskommelsen ("JÖK") eller 73-punktsuppgörelsen var en skriftlig överenskommelse mellan riksdagspartierna Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna (även kallade Januaripartierna i sammantagen form) för att kunna utse socialdemokraten Stefan Löfven som statsminister och regeringsbildare efter riksdagsvalet 2018. Avtalet rubricerades Utkast till sakpolitisk överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna och publicerades den 11 januari 2019. Stefan Löfven röstades fram till statsminister och regeringsbildare 18 januari 2019, mer än 18 veckor efter riksdagsvalet, och kunde därmed bilda Regeringen Löfven II. (källa)
  6. Annie Lööf valdes med acklamation till ny partiledare för Centerpartiet, som efterträdare till Maud Olofsson, vid partistämman i Åre den 23 september 2011. Hon blev därmed partiets yngsta ordförande genom tiderna. Samtidigt blev hon även statsrådå hon övertog den föregående partiledarens post som näringsminister i regeringen Reinfeldt. (källa)
  7. 14 november, i kammaren röstade man om att Ulf Kristersson skulle få bilda regering men han förlorade omröstningen med 195 röster emot och 154 röster för. Regeringen som Ulf Kristersson föreslog var en M/KD-regering, eftersom både Centerpartiet och Liberalerna tackat nej till att sitta i regeringen då den krävde stöd av SD. Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna röstade nej till förslaget medan Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade ja. Detta är första gången någonsin som en talmans förslag till statsminister inte godkänts av riksdagen. (källa)
  8. Vid valet gick det socialistiska blocket framåt och fick sammanlagt 116 mandat i andra kammaren. Folkpartiet, Högerpartiet och Centerpartiet fick sammanlagt 115 ledamöter, men eftersom en av de socialdemokratiska ledamöterna var talman och därmed saknade rösträtt, så blev ställningen 115-115. Statsminister Erlander förklarade därför att regeringen inte skulle lägga fram sin proposition förrän till vårriksdagen 1959. (källa)
  9. Per Lodenius, född 28 februari 1966 i Norrtälje, är en svensk politiker och riksdagsledamot för Centerpartiet. Han är utbildad svensklärare och var i början av 1990-talet egenföretagare, som frilansande danspedagog. Han blev invald för Centerpartiet i Stockholms läns valkrets i valet 2006. Han är suppleant i utbildningsutskottet sedan 2006 och talesperson i särskolefrågor. Sedan 2011 är Lodenius ordinarie i riksdagens kulturutskott och Centerpartiets talesperson i kulturfrågor. (källa)
  10. Malin Forsbrand, född Svensson, född 30 maj 1972, är en svensk politiker, publicist och åsiktsbildare som står nära centerrörelsen. Hon har tidigare varit förbundsordförande för Centerpartiets Ungdomsförbund, CUF, 1999-2002. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.