Central Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder central, varianter, uttal och böjningar av central

Central synonym, annat ord för central, vad betyder central, förklaring, uttal och böjningar av central.

Synonym till central

Vad betyder och hur uttalas central

Central uttalas centr|al [-a´l] och är ett adjektiv -t -a.

Central betyder:

Ordformer av central

Böjning (i positiv) central en ~ + subst. centralt ett ~ + subst. centrala den/det/de ~ + subst. centrale den ~ + mask. subst. Komparation centralare en/ett/den/det/de ~ + subst. centralast är ~ centralaste den/det/de ~ + subst.

Central är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Central på Engelska

  • central - of or located in the middle, the residence has a central location
  • central - important, main, critical, key, regional centre, central committee, main editorial office, central station, an essential issue
  • centre, (center - US) a place that is important to a particular activity, emergency service centre, child health centre, children', s health care centre, emergency service centre, alarm centre, Stockholm Central

Hur används ordet central

  1. En annan fråga som varit central i diskussionen om direktivets godkännande är hur så kallade memes kan komma att påverkas. Material som bygger på annat – ofta upphovsrättsskyddat material – skulle i och med ett godkännande riskera att stoppas på grund av den eventuella filterlösning som artikel 13 kan komma att medföra. (källa)
  2. Generaldirektör, GD, är en chefstitel som används inom den offentliga förvaltningen. I Sverige används titeln ofta när det gäller chefen för en central statlig förvaltningsmyndighet. Tidigare var det få som bar titeln, 1865 var det enbart sju, men i samband med centralförvaltningens utökning har titelns användning ökat avsevärt. Även den ställföreträdande myndighetschefen för Försvarsmakten har titeln generaldirektör. (källa)
  3. Gitarrsolo är en musikterm som syftar på att framföra solo på gitarr. Numera, särskilt under 1980-talet, förknippas gitarrsolo många gånger med solo på elgitarr inom hårdrock och heavy metal. Gitarrsolot spelar en central roll i många hårdrockslåtar. (källa)
  4. Glasnost ökade folkets frihet, bland annat genom en utökad yttrandefrihet. Detta var en radikal kursomläggning, då styrning av vad man fick säga och undertryckande av kritik mot regimen tidigare hade varit en central del av det sovjetiska styrelsesystemet. Även massmedierna fick större frihet. (källa)
  5. Granatkartesch, militär förkortning grkt, är en äldre projektiltyp som primärt användes i haubitsar och kanoner. En granatkartesch är en granat där granatkroppen är fylld med tio- till hundratals kulor (vanligen i bly) inbäddade i harts. Bakom blykulorna finns en drivspegel och under den ligger drivladdningen som består av vanligt svartkrut. Tändröret sitter i granatens spets och fungerar samtidigt som ett lock över verkansdelen. Tändröret är ett tidrör, vilket efter en förinställd tidsrymd via en central krutkanal tänder drivladdningen som skjuter ut blykulorna i en framåtriktad konformad kärve, speciellt verksamt mot trupp. (källa)
  6. Utvecklingen av tamsvinets raser började först under senare delen av 1800-talet och de flesta raserna utvecklades under 1900-talet. Förut drevs grisarna i Centraleuropa kontinuerligt in i skogar så att de kunde äta ekollon och bokens nötter. På så sätt blev grisarnas kött särskilt lämpligt förökning men samtidigt parade sig suggorna ofta med galtar från vildsvinet och skillnaden mellan tam- och vildsvin var nästan osynlig. Denna praxis används idag fortfarande i södra Spanien och Portugal för rasen svart iberiskt svin (Cerdo Ibérico). (källa)
  7. Grundskolan i Sverige är 10-årig och obligatorisk och det är för denna skolform som den nationella skolplikten gäller. Grundskolan regleras central av Skollagen och läroplanen Lgr 11 vilka båda antogs år 2011. Den första läroplanen för grundskolan i Sverige var Lgr 62. Fram till 2018 var grundskolan 9-årig men följande ett beslut i riksdagen blev Förskoleklassen obligatorisk HT 2018. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.