Centralförvaltning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder centralförvaltning, varianter, uttal och böjningar av centralförvaltning

Centralförvaltning synonym, annat ord för centralförvaltning, vad betyder centralförvaltning, förklaring, uttal och böjningar av centralförvaltning.

Vad betyder och hur uttalas centralförvaltning

Centralförvaltning uttalas centr|al|för|valt|ning och är ett substantiv.

Ordformer av centralförvaltning

Singular

centralförvaltning
obestämd grundform
centralförvaltnings
obestämd genitiv
centralförvaltningen
bestämd grundform
centralförvaltningens
bestämd genitiv

Plural

centralförvaltningar
obestämd grundform
centralförvaltningars
obestämd genitiv
centralförvaltningarna
bestämd grundform
centralförvaltningarnas
bestämd genitiv

Centralförvaltning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet centralförvaltning

  1. I Sverige användes milstolpar från 1649 års Gästgivarordning till 1890-talet för att markera avstånd längs landsvägar och senare häradsvägar. Genom stormaktstidens ökande centralförvaltning och ökande resande, hade belastningen på allmogens skjutsplikt nått outhärdliga nivåer och en lindring var oundgänglig. Det skedde genom att Kronan införde (och strikt tillämpade) traktamenten och resepenningar till sina ämbetsmän, vilket i sin tur skapade behov av kunskap om avstånd i landet. Tidigare användes landskapsmilar, som skiljde sig från landskap till landskap. Att överge de gamla bekanta och erkända olika landskapsmilarna och övergå till en enda gemensam mil, krävde konkreta och erkända markeringar som kunde vinna allmogens förtroende. Lösningen blev milstolpar, något som funnits i Europa under Romartiden och därefter i Danmark under 1500-talet. Vanligen sattes en större stolpe upp vid varje hel mil, och mindre stolpar som markerade halva och fjärdedels mil. På sina håll sattes två trästolpar upp på helmilplats, en på var sida av vägen. Det är då svensk gammal mil som avses, vilket motsvarade 18000 alnar, alltså cirka 10 688 meter. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.