Couscous Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder couscous, varianter, uttal och böjningar av couscous

Couscous synonym, annat ord för couscous, vad betyder couscous, förklaring, uttal och böjningar av couscous.

Vad betyder och hur uttalas couscous

Couscous uttalas cous|cous [kos´kos] och är ett substantiv -en.

Couscous betyder:

Ordformer av couscous

Singular

couscous
obestämd grundform
couscous
obestämd genitiv
couscousen
bestämd grundform
couscousens
bestämd genitiv

Couscous är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet couscous

  1. Couscous (berberspråk : ⵙⴽⵙⵓ seksu, arabiska: كُسْكُس kuskus) är en maghrebisk maträtt bestående av små ångkokta gryn gjorda av mannagryn på durumvete. Traditionellt serveras det på en stor tallrik täckt av den smakrika grytan som oftast består av kött eller kyckling samt enligt traditionen minst 7 grönsaker. På svenska avser dock couscous vanligen couscous-grynen som används i maträtten.
  2. Det var troligen berberna som först åt couscous. Första dokumenterade måltid av couscous upphittades i södra kustdelen av nutida Tunisien. Genom att fukta mjöl och rulla det till små kulor som sedan torkades kunde de öka hållbarheten.
  3. Couscous tillverkas normalt av durumvete som blandas med vatten och formas till små korn. Kornen blandas med mjöl för att de inte ska klumpa ihop sig. Efter det torkas kornen och överblivet mjöl silas bort. De korn som inte är tillräckligt stora fuktas med vatten igen och blandas med mannagryn. På så sätt ökar alltid kornstorleken och processen fortgår på det sättet till dess att alla korn är av en viss kornstorlek. I vissa fall tillsätts salt i tillverkningen.
  4. Couscous är nationalrätt i Tunisien,Marocko, Algeriet, och Libyen. Den förekommer även i Västafrika, delar av Mellanöstern och i länder runt Medelhavet.
  5. Couscous förekommer i flera grynstorlekar, varav den vanligaste är på cirka en millimeter. Grynen är oftast ångkokade, sedan torkade. Det förekommer även couscousgryn av andra veteslag, exempelvis dinkelcouscous.
  6. Stor couscous eller berkoukess som den kallas i Algeriet, moghrabieh eller moghrabiah är en libanesisk och palestinsk variant med gryn stora som ärter. Stor couscous berkoukess, moghrabiah görs liksom vanlig couscous av durumvete och vatten. I Marocko kallas den vanligen för kssksso.
  7. I Nordafrika tillagas couscous traditionellt med hjälp av en ångkokare i två nivåer kallad keskas på berberiska eller couscoussière på franska. I den nedre delen tillagas kött och grönsaker i en stuvning. På den övre delen kokas grynen i ångan. På så sätt tar couscousen smak av stuvningen. Locket har små hål genom vilka ångan sedan kan sippra ut.
  8. Den mesta couscousen som köps i Sverige har blivit ångkokad och sedan torkad, vilket gör att den kan tillagas på några få minuter. Det traditionella tillagningssättet med couscoussière tar cirka en timme. Även om couscous oftast används som ersättning för ris och pasta till varma maträtter kan grynen tack vare sin neutrala smak även användas i efterrätter med till exempel torkad frukt och i saftsoppa, för att göra dem matigare.
  9. Moghrabieh används som tillbehör till grytor och i sallader. Eftersom kornen är större är tillagningstiden för moghrabieh längre än för vanlig couscous. Moghrabieh går även att lägga direkt i grytor tillagas tillsammans med andra ingredienser.
  10. Näringsvärde för Couscous per 100 gram. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.