Dagis Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder dagis, varianter, uttal och böjningar av dagis

Dagis synonym, annat ord för dagis, vad betyder dagis, förklaring, uttal och böjningar av dagis.

Synonym till dagis

Vad betyder och hur uttalas dagis

Dagis uttalas dag|is och är ett substantiv -et; pl. dagis.

Dagis betyder:

Ordformer av dagis

Singular

dagis
obestämd grundform
dagis
obestämd genitiv
dagiset
bestämd grundform
dagisets
bestämd genitiv

Plural

dagis
obestämd grundform
dagis
obestämd genitiv
dagisen
bestämd grundform
dagisens
bestämd genitiv

Dagis är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Dagis på Engelska

  • (diminutive for day nursery) - day nursery, day-nursery waiting list, childminder at a day nursery, go to the day nursery

Hur används ordet dagis

  1. Separation, till exempel när barnet blir vuxet och ska flytta hemifrån, eller när ett barn lämnas av föräldrarna på dagis eller i skolan. Separation kan ge separationsångest, rädsla att bli övergiven. Ångesten kan leda till en alltför stor anpassning, på det egna jagets bekostnad. (källa)
  2. Den 1 april 1976 införde Sverige en skyldighet för kommunen att erbjuda plats i förskola för samtliga 6-åringar 525 timmar per kalenderår, vilket kallades allmän förskola. På den tiden var det antingen heltidsförskola (tidigare daghem/dagis) eller deltidsförskola (tidigare lekskola/lekis) som gällde. (källa)
  3. Historiskt har förskolan vuxit fram både ur föräldrars behov av barnomsorg medan de arbetar, och ur barnens behov av förberedande utbildning innan de börjar i den obligatoriska skolan. Tysken Friedrich Fröbel är fader till förskolan som en plats för utbildning, år 1837 skapade han den första barnträdgården, Kindergarten. Inspirerad av hans verksamhet kom barnträdgårdsverksamheten till USA 1838, till Finland 1888 och till Sverige 1896. Det hade funnits barnkrubbor i Sverige sedan 1836, men dessa hade inga uttalade pedagogiska mål, utan var i första hand en plats där förvärvsarbetande mödrar kunde lämna sina barn. Under andra halvan av 1900-talet byggdes systemet med daghem (vardagligt dagis) eller barnstugor ut, i takt med att allt fler småbarnsmödrar blev förvärvsarbetande. När ett visst pedagogiskt inslag kom till, kom benämningar som lekskola och förskola att användas. Sedan 1990-talet har man infört ett större pedagogiskt inslag i barnomsorgen och använder numera därför genomgående ordet förskola i Sverige, medan man i Finland använder ordet dagvård. (källa)
  4. På natten sover de flesta, även om vissa yrken, som till exempel polis, läkare eller brandmän, alltid måste finnas till hands och människor verksamma inom dessa yrkesområden får därför jobba skift. Även om de flesta förskolor ("dagis") är stängda, finns det vissa särskilda nattöppna förskolor, så kallade "nattis". (källa)
  5. Nattis (av "dagis", i sin tur slanguttryck för "daghem") är ett vardagsuttryck för barnomsorg öppen på kvällar, nätter, tidiga morgnar och helger. Den riktar sig till barn vars vårdnadshavare arbetar så kallad obekväm arbetstid då dagöppna förskolor och fritidshem har stängt. Många nattis delar lokaler med dagöppna förskolor. Det finns också familjedaghem som tar emot barnen nattetid. (källa)
  6. Sverige: I Sverige brukade under lång tid vapenfria få en civilförsvarsutbildning på en månad eller så för att sedan fylla ut tiden på till exempel ett dagis. Krigsplaceringen blev i civilförsvaret och tidigare kallades dessa in vart sjätte år till repetitionsträning. Civilförsvarsutbildningen brukade inkludera brandförsvar inklusive brandsläckning och rökdykning, räddning inklusive att ta sig in i raserade hus, viss enkel krigssjukvård, osv. (källa)
  7. I Sverige omfattar förskoleverksamhet och fritidshem barn från 1–12 år. Med förskoleverksamhet menas förskola (i den svenska betydelsen, alltså det som tidigare kallades "daghem" eller "dagis"), familjedaghem eller öppen förskola. Barnomsorg kan även utföras av föräldrarnas själva, varvid de får ett så kallat vårdnadsbidrag. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.