Vad betyder och hur uttalas damunderkläder
Damunderkläder uttalas dam|under|kläd|er plural.
Ordformer och varianter av damunderkläder
Plural
- damunderkläder
- obestämd grundform
- damunderkläders
- obestämd genitiv
- damunderkläderna
- bestämd grundform
- damunderklädernas
- bestämd genitiv
Damunderkläder är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet damunderkläder
Crêpesatin är ett tyg med kräppad yta på den ena sidan och satinyta på den andra. Det tillverkas av rayon, polyester och silke. De främsta användningsområdena är klänningar, blusar och damunderkläder.
Silikon förekommer även i gummerande syntetisk film, som används i damunderkläder för att dessa skall fästa på kroppen av sig själva, som exempel i stay-up-strumpor.
Trosgördel, formande damunderkläder i form av korta underbyxor utan ben, med hög midja. Numera vanligen utan strumpeband. De består av ett tjockare material än strumpbyxor och sitter stramt åt för att forma kvinnans stuss och platta till magen. Det finns modeller med fyllning vid höfterna och stussen för att få dessa områden att verka större. Trosgördeln blev populär på 1960-talet som ett alternativ till byxgördeln när modet med kort-kort kjol växte fram.
Trosskydd är en engångs- eller flergångsartikel som används för att skydda damunderkläder mot oönskad nerfläckning av flytningar eller menstruationsblod. Det bör inte förväxlas med en binda, då trosskydd är mycket tunnare och inte har lika stor absorptionsförmåga. Ett trosskydd består av ett absorberande material och ibland ett ytmaterial och en vätskeavstötande baksida. Någon form av anordning för att fästa trosskyddet i trosan är också vanlig. Denna kan bestå av en klisterremsa eller vingar med tryckknappar.
Ordet bikini introducerades med den baddräktsmodell som presenterades den 5 juli 1946 av Louis Réard, en före detta bilingenjör som samma år tagit över sin mors affär för damunderkläder. Mannekäng var nakendansösen Micheline Bernardini. Ordet "bikini" syftar på en atoll i Marshallöarna, Bikiniatollen, där USA 30 juni 1946, fem dagar före plaggets lansering, genomfört ett kärnvapenprov. Ursprungligen hade Réard tänk kalla sin skapelse atomen på grund av dess ringa storlek, men kom på det nya namnet när kärnvapenproven fick omfattande uppmärksamhet. Réard valde namnet eftersom han ansåg att plagget var "ytterst explosionsartat". Prefixet "bi- kan också syfta på något det är två av, efter latinets bis, två. Efter Bernardinis framträdande i Réards nya baddräkt erhöll hon mer än 50 000 friarbrev.