Didaktiker Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder didaktiker, varianter, uttal och böjningar av didaktiker

Didaktiker synonym, annat ord för didaktiker, vad betyder didaktiker, förklaring, uttal och böjningar av didaktiker.

Vad betyder och hur uttalas didaktiker

Didaktiker uttalas di|dakt|ik|er [-ak´t-] och är ett substantiv -n; pl. didaktiker.

Ordformer av didaktiker

Singular

didaktiker
obestämd grundform
didaktikers
obestämd genitiv
didaktikern
bestämd grundform
didaktikerns
bestämd genitiv

Plural

didaktiker
obestämd grundform
didaktikers
obestämd genitiv
didaktikerna
bestämd grundform
didaktikernas
bestämd genitiv

Didaktiker är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet didaktiker

  1. Från antiken och framåt var begreppet didaktik synonymt med "lärodikt". Det var först under 1600-talet som didaktik blev ett begrepp kopplat till pedagogiken. 1657 kom det fullständiga versionen av Comenius' Didactica magna ut. Sedan dess har termen fått olika innebörd i olika språkområden. I flera länder på den europeiska kontinenten blev begreppet synonymt med det som på svenska kallas metodik. I anglosaxiska länder har ordet en negativ klang. Didaktiken som vetenskap började utvecklas under 1920-talet i bland annat Tyskland. Gemensamt för de olika inriktningar som uppstod var att man huvudsakligen intresserade sig för skolans kunskaper och innehåll. Under första halvan av 1900-talet använde sig didaktikerna av en kombination av beteendevetenskap, däribland behaviorism, och statistik för att nå fram till en helt säker vetenskaplig inlärningmetod. Kring 1970 trodde många utifrån dessa tankar att ett helt nytt undervisningteknologiskt paradigm var runt hörnet. När dessa förhoppningar inte infriades kom behaviorismen att överges för att ersättas av kognitiv forskning. (källa)
  2. John Dewey, född 20 oktober 1859 i Burlington i Vermont, död 1 juni 1952 i New York i New York, var en amerikansk filosof, psykolog och pedagog (didaktiker). (källa)
  3. Hans Albin Larsson, född 16 januari 1951, svensk historiker och didaktiker, professor i historia och utbildningsvetenskap, författare och samhällsdebattör. (källa)
  4. Herieu var ursprungligen advokat och blev senare legationssekreterae i Mexiko, men ägnade sig från 1881 helt åter författarskapet. Hans artiklar under pseudonymen Eliacin tilldrog sig uppmärksamhet genom en ovanlig förmåga att kort men träffande, i ett koncentrerat språk ange det för varje fall karakteristiska. Ironiskt och konkret, blev han en personligt formad, men typisk representant för realismen och delades dess pessimistiska syn på samhällslivet. I sin realism är han typiskt fransk, sober, kortfattad, mer vädjande till publikens förståelse än omständligt förklarande. Samtidigt är han trängt logisk i uppbyggnaden, inte utan den klassiska skolans drag av didaktiker, ställande problem under debatt. Bland hans romaner märks Peint par euxmêmes (1893) och L'armature (1898), bland hans pjäser för teatern Les tenailles (1895), Course du flambeau (1901), ännu en succépjäs på Théâtre français, samt Le destin est maïtre (1914). (källa)
  5. Pestalozzis pedagogiska metod brukar beskrivas som den praktiska tillämpningen av Rousseaus mer skönlitterärt framställda idéer. Pestalozzi har därför ofta kallats didaktiker. Avseende undervisningsmetodik innebär Pestalozzis teorier sammanfattningsvis att börja med enkla uppgifter och fortsätta med sammansatta, att begreppsbildning sker enligt ett schema som börjar med observation, och genom medvetandegörelse avslutas med verbalisering. Han har gjort sig känd som en förebild för en kärleksfull relation mellan lärare och elev, och för att ha sett varje barn som ett frö av en god natur som utbildningen ska odla. Han har haft ett mycket stort inflytande på införandet av folkskolor i hela Europa, inte minst i Sverige. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.