Synonym till diktning
Vad betyder och hur uttalas diktning
Diktning uttalas dikt|ning -en -ar.
Ordformer och varianter av diktning
Singular
- diktning
- obestämd grundform
- diktnings
- obestämd genitiv
- diktningen
- bestämd grundform
- diktningens
- bestämd genitiv
Plural
- diktningar
- obestämd grundform
- diktningars
- obestämd genitiv
- diktningarna
- bestämd grundform
- diktningarnas
- bestämd genitiv
Diktning är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet diktning
Herdediktning (även bukolisk eller pastoral diktning) är en litterär genre av lyrik eller epik, vars innehåll handlar om herdar och herdinnor och andra enkla människor på landsbygden, och deras kärleksbestyr. I antikens Grekland, där stilåtskillnadsideal var centrala, och där blott komedin i vanliga fall tilläts skildra vanliga människor, utgjorde herdediktningen en viktig kontrast, eftersom det här var möjligt att skildra människor utanför de mest ädla miljöer, något som annars inte var möjligt.
Ordet idrott (har fornnordiskt ursprung där «id betyder verksamhet eller aktivitet, och «drott betyder kraft, styrka eller uthållighet) betydde ursprungligen alla former av högt ansedda sysselsättningar och färdigheter, inklusive musik, diktning, kunskap om runskrift, och andlig verksamhet ("vittra idrotter"). Först i mitten av 1600-talet kom idrott att betyda enbart kroppsliga övningar och färdigheter.
Denna form av assonans är vanlig i flera länders folkdiktning som nödhjälp i stället för fullständigt slutrim. Exempelvis förekommer ofta assonans i de svenska folkvisorna, både äldre såväl som yngre. Assonans på denna form är särskilt viktig i medeltida fransk, spansk och keltisk diktning. I spansk diktning är den vanlig än idag.
Näcken (strömkarl) är ett övernaturligt manligt vattenväsen som främst håller till i älvar, åar, tjärnar och sjöar i inlandet. Figuren är känd från gammal nordisk folktro och diktning sedan fornnordisk tid, främst ifrån sägner och folkvisor från Norge och Sverige. Näcken är ett förkroppsligande av farorna förknippade med vatten och uppträder i en rad olika skepnader. Ofta försöker han på olika sätt locka till sig personer för att dränka dem.
Anna Birgitta Rooth, Folklig diktning - form och teknik, Lund, 1965.
Det första världskriget och Karlfeldts diktning, som är ett kapitel ur Palmlunds licentiatavhandling, publicerades 1980 av Karlfeldt-Samfundet.
En grovplåtslagare formar och monterar detaljer av grovplåt, balk och liknande. Grovplåtslagare arbetar vid smidesverkstäder, fartygsbyggen, med tillverkning och resande av stålkonstruktioner med mera. Innan de svetsade stålkonstruktionernas tid var nitning och diktning vanliga arbetsuppgifter. Numera ingår ofta även svetsning. Särskilt när svetsning ingår kallas yrket ofta numera för smed och grovplåtslagare.
Ordet "prosadikt" kan även, särskilt i äldre svenska, beteckna diktning på prosa, alltså skönlitteratur i motsats till facklitteratur.