Vad betyder och hur uttalas divisionsstab
Divisionsstab uttalas di|vis|ions|stab.
Ordformer och varianter av divisionsstab
Singular
- divisionsstab
- obestämd grundform
- divisionsstabs
- obestämd genitiv
- divisionsstaben
- bestämd grundform
- divisionsstabens
- bestämd genitiv
Plural
- divisionsstaber
- obestämd grundform
- divisionsstabers
- obestämd genitiv
- divisionsstaberna
- bestämd grundform
- divisionsstabernas
- bestämd genitiv
Divisionsstab är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet divisionsstab
I januari 2019 offentliggjorde Försvarsberedningen sina första punkter inför den slutgiltiga rapporten som ska presenteras i maj 2019. Enligt beredningen så kommer man vilja öka försvarets storlek på flera punkter. Armén ska utökas med en tredjedel genom att utökning från dagens två brigadstaber till tre brigader, två stridsgrupper och en divisionsstab (arméns framtidsmantra 3-2-1), antalet JAS plan ska inte minskas från dagens ca 90 plan och man kommer istället behålla ett större antal från C/D versionerna, fler ska göra värnplikt genom att stegvis öka antalet inkallade från dagens ca 5.000 per år till 8.000 per år, marinen ska få luftvärnsrobotar till sina korvetter och antalet ubåtar föreslås öka till 5 från dagens 4.
Pansardivision bestående av 15 cm Haubits m/39 eller 10,5 cm Haubits m/40 Divisionsstab.
Inför försvarsbeslutet 2004 föreslog regeringen i sin propositionen för riksdagen att divisionsstaben tillsammans med artilleriregementsstaben och brigadstaberna skulle avvecklas, och istället skulle kompetenserna vid dessa ledningsorgan överföras till insatsledningen. Det med bakgrund till att regeringen bedömde att den operativa ledningen var starkt beroende av utvecklingen inom ramen för det nätverksbaserade försvaret, samtidigt som Försvarsmaktens ny direktiv inriktade sig på internationella insatser, och tog den så kallade strategiska time outen. Från den 1 januari 2005 övergick divisionsstaben till en avvecklingsorganisation, där avvecklingen av förbandet skulle vara slutförd senast den 30 juni 2006.
Simelius verkade under tiden mellan de båda världskrigen bland annat som utbildningsofficer och skyddskårsinstruktör. Han var under vinterkriget underhållschef vid en divisionsstab och under fortsättningskriget chef för en armékårsstab samt 1944 regementskommendör på Aunusnäset. Efter kriget var Simelius bland annat 1953–1955 chef för 3. divisionen, 1955–1959 infanteriinspektör och 1959–1965 kommendör i försvarsmakten. På sistnämnda post arbetade han bland annat för att åstadkomma en förbättring av försvarsmaktens materiel.