Djur Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder djur, varianter, uttal och böjningar av djur

Djur synonym, annat ord för djur, vad betyder djur, förklaring, uttal och böjningar av djur.

Synonym till djur

Vad betyder och hur uttalas djur

Djur uttalas djur och är ett substantiv -et; pl. djur.

Ordformer av djur

Singular

djur
obestämd grundform
djurs
obestämd genitiv
djuret
bestämd grundform
djurets
bestämd genitiv

Plural

djur
obestämd grundform
djurs
obestämd genitiv
djuren
bestämd grundform
djurens
bestämd genitiv

Djur är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Djur på Engelska

  • animal - living beings that are neither plants nor humans, mammals, cruelty to animals, house pet, veterinary hospital, zoo, experiments on animals, wild animals, tame (domesticated) animals

Hur används ordet djur

  1. Flygödlorna, pterosaurierna, var de största flygande djur som existerat på jorden. Till en början var de relativt små, men undre yngre krita fanns det arter som hade ett vingspann på 12–14 meter. (källa)
  2. Richii Klinsmeister och Rebecca Hansson är djurrättsaktivister i Djurfront – en av de mest radikala djurrättsorganisationerna i Sverige. När SVT träffar dem i en djurpark i Göteborg vill de ha mindre fokus på dem, och mer på djuren. (källa)
  3. Anledningen till att man odlade inne i staden var att där fanns det både gott om arbetskraft – dvs kvinnor och barn – och bra tillgång till gödsel – dvs avföring från både människor och djur. (källa)
  4. Skadade djur är inget som vi accepterar och när det uppstår är det naturligtvis oerhört olyckligt. (källa)
  5. Man ska ta väl hand om djuren genom hela processen inför slakt. Skulle det vara så att ovanligt många djur skadas, då är det något som är galet, säger Ulrika Lind. (källa)
  6. Även andra djur, exempelvis hästar, nötkreatur, får och getter, kan smittas. Det tycks dock vara främst från fåglar som sjukdomen överförs till människor. (källa)
  7. En av ornitologins äldsta förgrundsgestalter är Plinius d.ä. som levde under det första århundradet efter Kristus. Han skrev samlingsverket Naturalhistoria vars tionde band hette Om fåglarna. Plinius d.ä var dock inte en ornitolog i dagens mening utan snarare en samlare av den information som då fanns tillgänglig i andra skrivna eller muntliga källor. Mycket är exempelvis hämtat från Aristoteles naturhistoriska encyklopedi. Resultatet blev att hans "fågelbok" innehåller en mängd fåglar han själv aldrig ens sett och andra fåglar som idag bara är mytiska djur som exempelvis Fågel Fenix. Trots att denna bok varit utgångspunkt för många av de vetenskapliga namn som fåglar har idag så är det med denna bok precis som med många andra historiska zoologiska skrifter svårt att tyda vilka fåglar som författaren skriver om. (källa)
  8. I äldsta tider var fredlöshet bara snäppet mindre än ett regelrätt dödsstraff. All egendom förverkades, fastigheter brändes, omnämnanden raderades och den fredlöses person fråntogs allt rättsligt skydd. Den bot som föreskrevs vid dråp av en människa eller ett djur gällde inte den fredlöse. Den fredlöse var i samhällets ögon redan död. Denna typ av långtgående straff finns bland annat omtalad i götalandskapens landskapslagar och gällde oftast inom relativt begränsade områden. (källa)
  9. Det har tidigare ansetts (Platonism, Logisk positivism) att abstraktioner är inneboende hos tingen i sig, men idag anser de flesta att de bara existerar som begrepp i hjärnan hos intelligenta betraktare såsom människor och djur. Människor kan visserligen skapa abstraktioner genom medvetet tankearbete, men det är troligt att abstraktion i allmänhet sker i omedvetna tankeprocesser. (källa)
  10. Adrenalin, summaformel C9H13NO3, är ett stresshormon och en neurotransmittor som bildas i binjuremärgen och i vissa nervceller i hjärnan. Adrenalin är ett viktigt hormon som gör vår kropp redo på att fly eller kämpa mot en fara. Hormonet har hittats hos många djur och även hos encelliga organismer. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.