Domarsäte Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder domarsäte, varianter, uttal och böjningar av domarsäte

Domarsäte synonym, annat ord för domarsäte, vad betyder domarsäte, förklaring, uttal och böjningar av domarsäte.

Vad betyder och hur uttalas domarsäte

Domarsäte uttalas dom|ar|säte och är ett substantiv.

Ordformer av domarsäte

Singular

domarsäte
obestämd grundform
domarsätes
obestämd genitiv
domarsätet
bestämd grundform
domarsätets
bestämd genitiv

Plural

domarsäten
obestämd grundform
domarsätens
obestämd genitiv
domarsätena
bestämd grundform
domarsätenas
bestämd genitiv

Domarsäte är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet domarsäte

  1. Förflyttningen till Stockholms högskola medförde att Schmidt kunde bygga upp ett kontaktnät med företrädare för arbetsmarknadens centralorganisationer till gagn för hans verksamhet inom arbetsrätten. På hans initiativ bildades 1954 Arbetsrättsliga föreningen som blev en mötesplats förättsområdets teoretiker och praktiker, jurister och andra. I samarbete med en organisationsjurist, senare justitieministern Lennart Geijer, publicerade han 1958 boken Arbetsgivare och fackföreningsledare i domarsäte, som byggde på en omfattande domstolssociologisk undersökning av hur rättsbildningen skedde i Arbetsdomstolens praxis. (källa)
  2. Mest framträdande är skeppssättningen på Torps malm som är 28 meter lång och sju meter bred och därmed Södermanlands nästörsta skeppssättning efter Åsa domarsäte. Den består av femtio resta eller kantställda stenar som är upp till 0,9 meter höga. Den har två klart markerade stävstenar och i mitten finns en stor liggande sten. Skeppssättningen som är den äldsta anläggningen på gravfältet är troligen från yngre bronsåldern (1100-500 före Kristus). Gravfältet i övrigt antas vara från äldre järnåldern. I fornlämningsregistret registrerat som Raä 313, Sorunda socken. (källa)
  3. 1824 nämner F. A. Westerling stenen i sin avhandling. Han anger att den ligger vid en brunn i prästgården men att den ursprungligen stått vid Sunnanåkvarn (nära Möjbro) omgiven av 16 andra stenar utan inskrift, och att på denna plats skulle ha varit ett domarsäte. Grunden för hans uppgift är inte känd. Att tingsplatsen för Hagunda hundare en gång låg vid Möjbro eller Sunnanå anses dock rimligt. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.