Domkyrkoarkitekt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder domkyrkoarkitekt, varianter, uttal och böjningar av domkyrkoarkitekt

Domkyrkoarkitekt synonym, annat ord för domkyrkoarkitekt, vad betyder domkyrkoarkitekt, förklaring, uttal och böjningar av domkyrkoarkitekt.

Vad betyder och hur uttalas domkyrkoarkitekt

Domkyrkoarkitekt uttalas dom|kyrko|arki|tekt och är ett substantiv.

Ordformer av domkyrkoarkitekt

Singular

domkyrkoarkitekt
obestämd grundform
domkyrkoarkitekts
obestämd genitiv
domkyrkoarkitekten
bestämd grundform
domkyrkoarkitektens
bestämd genitiv

Plural

domkyrkoarkitekter
obestämd grundform
domkyrkoarkitekters
obestämd genitiv
domkyrkoarkitekterna
bestämd grundform
domkyrkoarkitekternas
bestämd genitiv

Domkyrkoarkitekt är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet domkyrkoarkitekt

  1. Kyrkan genomgick en genomgripande renovering runt 1850, ledd av professor CG Brunius från Lund. Vid denna förstördes nästan all äldre träinredning. Golvet i hela kyrkan var täckt av gamla gravstenar. Dessa togs upp och de flesta sönderslogs. Åren 1904-1906 försökte domkyrkoarkitekt Theodor Wåhlin återställa det som undgått förödelsen femtio år tidigare. År 1852 revs sakristian vid kyrkans sydsida. Året efter, 1853, revs den gamla kyrkomuren som gick runt kyrkan. I sydöstra hörnet av kyrkogården låg sedan början av 1400-talet kyrkans medeltida latinskola. Denna lämnades 31 oktober 1827 för nya lokaler. Byggnaden togs över av staden som byggde om den till sprutstation vilken togs i bruk 1831. 1868 flyttades redskapen över i en ny station vid Baltzarsgatan och byggnaden såldes till privatperson med krav på att den skulle rivas senast 1871. Utmed hela södra kyrkogårdsmuren fanns dessutom de medeltida så kallade "själabodarna". All denna bebyggelse försvann vid denna tid. Kyrkan fick sin nuvarande tornspira år 1890 då den ersatte den tornhuv som uppsatts på 1770-talet. S:t Petris orgel från slutet av 1400-talet finns numera på Malmö museum. (källa)
  2. Kyrkan i Klagstorp invigdes 1868 och är ritad av arkitekt Helgo Zettervall. Den är uppförd i tegel. Det åttkantiga tornets nedre del är bevarat från den tidigare kyrkan. Den härstammade från tidig medeltid, även om tornet tillkom senare. En genomgripande renovering gjordes 1939 under ledning av domkyrkoarkitekt Eiler Græbe. 1955 tillkom tre korfönster. (källa)
  3. Kyrkan återuppbyggdes de följande åren i enlighet med de av domkyrkoarkitekt Theodor Wåhlin utarbetade planerna. Av 1800-tals kyrkan behöll Wåhlin den nygotiska stilen utvändigt med långhus och smalt kvadratiskt västtorn med tinnade gavelrösen, men ersatte det tidigare sadeltaket med ett säteritak. Biskop Gottfrid Billing invigde den nya kyrkan vid högtidsgudstjänst Kyndelsmässodagen den 5 februari 1917 kl. 12. Inför invigningen hade det tryckts 550 inträdesbiljetter, 500 platser i kyrkan och 50 i koret. Trots alla människor blev det en kylslagen invigning eftersom värmeledningen inte fungerade. (källa)
  4. Åren 1923–1925 restaurerades kyrkan ännu en gång och mycket av det som togs bort vid restaureringen 1886 av återställdes av kyrkoherden Sam Stadener och domkyrkoarkitekten Theodor Wåhlin. Bland annat var gravstenarna och epitafierna som togs bort tillbaka på sina ursprungliga platser. (källa)
  5. Kyrkan byggdes på 1920-talet som en småkyrka inom S:t Pauli församling. Den invigdes officiellt den 6 januari 1928, men användes redan exempelvis vid julottan 1927. Arkitekt var domkyrkoarkitekten i Lund, Theodor Wåhlin. Backaborna bidrog till viss del själva till kostnaden genom att bland annat köpa symboliska tegelstenar för 10 öre/styck. När Kirseberg bildade egen församling 1949, blev kyrkan församlingskyrka. (källa)
  6. Kyrkan återuppbyggdes efter krigen, men var redan omkring 1850 i behov av en ny restaurering. Denna utfördes av domkyrkoarkitekten Carl Georg Brunius. Kyrkan fick då ett lågt torn. År 1899 var det dags för en ny renovering, denna gång av Brunius' efterträdare Henrik Sjöström. Han gav kyrkan ett högt torn, likadant som vi ser idag. I tornet finns två klockor: En större från 1854 och en mindre från 1976. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.