Domprost Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder domprost, varianter, uttal och böjningar av domprost

Domprost synonym, annat ord för domprost, vad betyder domprost, förklaring, uttal och böjningar av domprost.

Vad betyder och hur uttalas domprost

Domprost uttalas dom|prost och är ett substantiv.

Domprost betyder:

Ordformer av domprost

Singular

domprost
obestämd grundform
domprosts
obestämd genitiv
domprosten
bestämd grundform
domprostens
bestämd genitiv

Plural

domprostar
obestämd grundform
domprostars
obestämd genitiv
domprostarna
bestämd grundform
domprostarnas
bestämd genitiv

Domprost är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet domprost

  1. Kyrkoherden i en domkyrkoförsamling kallas domprost (utom i Kalmar och Mariestad där det tidigare stiftet respektive superintendenturen avskaffats). (källa)
  2. Dalkarlarna hade bearbetats av personer som i kung Gustav såg en vän av den lutherska reformationen, särskilt av två bland den gamla kyrkans män, Peder Jakobsson och Knut Mickelsson, vilka tillika av personliga skäl var kungens fiender. Den förre, som förut tjänat riksföreståndaren Sten Sture den yngre, hade skrivit mot kungen förgripliga brev och därför av denne 1523 avsatts från biskopsstolen i Västerås, och den senare, som var domprost i samma stad, hade såsom misstänkt för delaktighet i dessa stämplingar förlorat sitt ämbete. I deras sällskap fanns även en tredje man, Peder Grym, som tagit avstånd från Gustav Vasa. (källa)
  3. Kyrkoherden i en domkyrkoförsamling kallas domprost. (källa)
  4. Kontraktsadjunkter arbetar med samordnande uppgifter inom ett kontrakt, under prostens ledning. En stiftsadjunkt innehar en kvalificerad befattning, vanligtvis inom stiftets ledning, vid domkapitlet eller stiftskansliet, direkt under biskopens ledning. Varje stift har omkring tio stiftsadjunkter. Ett slags adjunkter är också domkyrkokaplanerna, som biträder en domprost. (källa)
  5. Dessa brukar i Svenska kyrkan sammankallas var sjätte år. De brukar vara ett par dagar fyllda av gudstjänster, föredrag, seminarier och samvaro. Ofta framläggs en prästmötesavhandling vid detta tillfälle. I flera stift har efter relationsförändringen i förhållande till staten intervallen kortats till fyra år och harmonierats med mandatperioderna. Sedan 1930-talet har nämligen en av funktionerna vid detta möte varit val av prästerlig ledamot i domkapitlet. Numera gäller det en representant för präster och diakoner samt dennes ersättare och därutöver en ersättare för biskop och domprost, som måste vara präst. Mötet har bland annat därför vanligen blivit ett "präst- och diakonmöte". (källa)
  6. Högärevördig (domprost). (källa)
  7. Domprost – en kyrkoherde i en domkyrkoförsamling. (källa)
  8. Domkapitlet utgjordes av biskopen som ordförande, domprosten som vice ordförande, och därtill som bisittare, beroende på stift, teologie professorer från antingen Uppsala universitet, Lunds universitet eller Åbo akademi (fram till 1809) eller lektorer från stiftets gymnasium. I normalfallet bestod alltså ett svenskt domkapitel fram till 1936 av biskopen, domprosten och stiftsstadens gymnasielektorer. Det innebar att prästkandidaterna examinerades i prästexamen av sina tidigare gymnasielärare. (källa)
  9. Församlingskyrkan i en domkyrkoförsamling kallas domkyrka och kyrkoherden benämns domprost. Det finns 14 domkyrkoförsamlingar i Sverige, en för varje stift och en i Kalmar, som tidigare varit stiftsstad. I Mariestad finns det en domkyrka, men församlingen kallas inte för domkyrkoförsamling. (källa)
  10. Domprost är en titel inom kristendomen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.