Doppsko Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder doppsko, varianter, uttal och böjningar av doppsko

Doppsko synonym, annat ord för doppsko, vad betyder doppsko, förklaring, uttal och böjningar av doppsko.

Vad betyder och hur uttalas doppsko

Doppsko uttalas dopp|sko och är ett substantiv.

Doppsko betyder:

Ordformer av doppsko

Singular

doppsko
obestämd grundform
doppskos
obestämd genitiv
doppskon
bestämd grundform
doppskons
bestämd genitiv

Plural

doppskor
obestämd grundform
doppskors
obestämd genitiv
doppskorna
bestämd grundform
doppskornas
bestämd genitiv

Doppsko är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet doppsko

  1. stav m/1790 infördes för vakthavande generaladjutanten i Stockholm som sedan 1818 bär titeln överkommendant. Sedan 1911 bärs den även av kommendanten i Boden. Staven är stålblå, beströdd med guldkronor samt försedd med guldknopp och doppsko. (källa)
  2. Pytt Bellman eller Doppsko – gräddstuvad pyttipanna. (källa)
  3. I Stockholm har det funnit beväpnade stadsvakter sedan ivarjefall 1500-talet. 1663 omnämns att 20 av kronans ryttare ska upprätthålla ordning och säkerhet i staden under "de mörkaste nätterna". Dessa beridna nattvakter kallades för Archerer. 1723 togs första besluten om att upprätta en särskild brandvaktskår i Stockholm och från 1729 patrullerade brandvakter i staden om nätterna. De patrullerade två och två. Till en början löd bestämmelser att den ena skulle bära ett läderämbar, en yxa och en handlykta, och den andra en harskramla samt en handbåtshake. Senare bestämmelser statuerade att de istället skulle bära en bygel, även kallad brandvaktssax, vilket var ett gripverktyg med stång, med vilket brandvakten kunde greppa störande personer om halsen. Brandvakternas öknamn "bygling" förkortades senare till "byling" och kom att användas om Stockholms poliser efter 1850 års polisreform, varefter det senare spred sig i landet. I änden av stången satt även en så kallad doppsko som brandvakten stötte i gatstenen när det behövdes förstärkning. (källa)
  4. Doppsko är ett beslag, ofta av järn eller kopparlegering som monteras i änden på ett (i allmänhet) avlångt föremål. En doppsko är skålformigt och har som primär uppgift att skydda föremålet mot skada och slitage, exempelvis på spetsen av en käpp. Ordet används även för motsvarande föremål av gummi och plast. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.