Dotterbolag Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder dotterbolag, varianter, uttal och böjningar av dotterbolag

Dotterbolag synonym, annat ord för dotterbolag, vad betyder dotterbolag, förklaring, uttal och böjningar av dotterbolag.

Synonym till dotterbolag

Vad betyder och hur uttalas dotterbolag

Dotterbolag uttalas dotter|bo|lag och är ett substantiv.

Ordformer av dotterbolag

Singular

dotterbolag
obestämd grundform
dotterbolags
obestämd genitiv
dotterbolaget
bestämd grundform
dotterbolagets
bestämd genitiv

Plural

dotterbolag
obestämd grundform
dotterbolags
obestämd genitiv
dotterbolagen
bestämd grundform
dotterbolagens
bestämd genitiv

Dotterbolag är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet dotterbolag

  1. Den som ligger över någon i en hierarki kan utfärda order till den/dem som ligger närmast under. I företag finns därför vanligtvis en utpräglad bild av hur maktfördelningen ser ut. Likt en pyramid "rapporterar" den som sägs ligga under någon annan i den hierarkiska ordningen till den som ligger närmast över denne. Den hierarkiska ordningen blir tydligare i större organisationer där makt, eller ansvar, sker i flera nivåer. Det leder till att det skapas hierarkiska system där processen att fatta beslut blir längre. I större företag finns ofta en strikt formell hierarki där man avgränsar det område någon bestämmer över i koncern, bolag, dotterbolag, sektioner, avdelningar och grupper. På senare år har andra organisationsformer prövats, och det har strävats efter en mer direkt demokratisk ordning. Bland annat anarkister och vissa socialister menar i regel att organisationsformen är odemokratisk och ojämlik. (källa)
  2. Ett holdingbolag är ett bolag som äger aktier i andra bolag. Holdingbolagets syfte är ofta att ha kontroll över ett antal andra företag, kallade dotterbolag. Oftast äger förvaltningsbolaget precis så stor andel av dotterbolagen att det har egen majoritet (i teorin mer än hälften, i praktiken dock en något mindre andel, eftersom en del småsparare aldrig utnyttjar sin möjlighet att delta i bolagsstämma). (källa)
  3. Bruket var därefter långa perioder utarrenderat. Mellan 1705 och 1759 sköttes det av Catharina von Berchner och var då en framgångsrik verksamhet. Den stora förändringen kom när kapten Erik Gustaf von Post på Frängsäter tog över hammarsmedjan. Han läkt köpa in Skärforsa kvar och såg en bit nedåt Tisnaren och grundade därmed det nuvarande Hävla bruk. Vid Nedre bruket, eller Skärfors manufakturverk som det egentligen hette lät han successivt skapa en spiksmedja och annan manufaktur. Bruket kom snart att bli känt för sitt hästskosmide. von Post lät redan 1832 införa lancashiresmide vid bruket och hörde också till pionjärerna i att nyttja förvärmd blästerluft, som kraftigt minskade träkolsbehovet. Sonen Victor von Post, som tog över verksamheten 1850, lät 1860 uppföra ett större valsverk vid mellanbruket och samma år en stålugn vid nedre bruket. 1879 anlade man även ett stålgjuteri vid nedre bruket. 1899 ombildades bruket till aktiebolag, men släkten kom att behålla samtliga aktier fram till 1918, då de såldes till Forssjö Trävaru AB under Ericsberg. 1936 blev Häfla bruk ett helägt dotterbolag till Scandiafelt AB i Högsjö. 1983 upphörde produktionen av brukets klassiska produkt, hästskor. (källa)
  4. Ett dotterbolag är en typ av bolag som styrs av ett annat bolag, moderbolaget. Tillsammans med moderbolaget ingår dotterbolaget i en koncern. Flera dotterbolag betecknas sinsemellan som systerbolag. Samtliga bolag som ägs direkt eller via andra dotterbolag betecknas gemensamt som dotterbolag till moderbolaget, beteckningar som dotterdotterbolag eller liknande används normalt inte. (källa)
  5. Från den 1 juli 2003 är normalt alltid ett moderbolags försäljning av dotterbolag skattefri. (källa)
  6. Korsägande, eller korsvis ägande, innebär att två företag äger andelar, oftast aktier, i varandra. Korsägande kan uppstå av flera orsaker. Det kan exempelvis uppstå om ett dotterbolag köper aktier i ett företag som redan har aktier i moderbolaget. Det kan också hända att två företag köper in sig i varandra för att förhindra uppköp. (källa)
  7. Den första svenska läsken som såldes i etiketterad flaska var Citron-Brus som lanserades av Nordstjernans mineralvattenfabrik 1905. Nordstjernans satsning på läsktillverkning gjordes genom att bolaget 1899 grundade ett dotterbolag, Nordstjernans Mineralvattenfabrik. Läsk kallades då i regel för smaksatt mineralvatten. Andra framgångar för Nordstjernan blev Äppellemonad, och Champagne-dricka. Senare lanserades även Hallon-Lemonad och Apelsin-Lemonad. Utmärkande för den svenska läskbranschen har varit essenstillverkarna som utvecklat olika smaker och varumärken som olika bryggerier sedan köpt in. Till de mer kända tillverkarna hör AB Roberts i Örebro och Saturnus AB i Malmö. Roberts grundades 1910 och levererar nästan all mustessens och utvecklade även Champis som blev en stor framgång. Saturnus lanserade den första colaläsken i Sverige - Cuba Cola 1953. En annan viktig aktör var Fructus som lanserade Pommac 1919. (källa)
  8. Under 2000-talets första år gjorde Posten en omfattande förändring av servicenätet. De traditionella postkontoren lades ner och ersattes av Företagscenter (dåvarande Postcenter, främst avsedda för företag) och Postombud (tidigare serviceställen/partner) för brev och paket (till exempel bensinstationer, livsmedelsbutiker). Dessa två symboliseras genom Postens nya ikonspråk som återkommer i Postens reklam. Postens kassatjänster flyttades till ett dotterbolag med namnet Svensk Kassaservice. Även Postens logotyp, brevlådor, brevbäraruniformer och fordon fick ny utformning och färgsättning. (källa)
  9. Med tiden blev skiljelinjerna mellan mjölkbarerna och andra enklare restauranger, som till exempel varuhusrestaurangerna, allt mer diffusa. Mjölkpropagandans dotterbolag AB Mjölkbaren köptes 1945 upp av ICA-restaurangerna och bildade Ringbaren, som en kedja för enklare brickluncher och middagsserveringar över hela landet. Kedjan existerade fram till 1982. (källa)
  10. Företaget grundades 1951 av Ruben Rausing och Holger Crafoord som ett dotterbolag till förpackningsföretaget Åkerlund och Rausing. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.