Draghäst Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder draghäst, varianter, uttal och böjningar av draghäst

Draghäst synonym, annat ord för draghäst, vad betyder draghäst, förklaring, uttal och böjningar av draghäst.

Vad betyder och hur uttalas draghäst

Draghäst uttalas drag|häst och är ett substantiv.

Ordformer av draghäst

Singular

draghäst
obestämd grundform
draghästs
obestämd genitiv
draghästen
bestämd grundform
draghästens
bestämd genitiv

Plural

draghästar
obestämd grundform
draghästars
obestämd genitiv
draghästarna
bestämd grundform
draghästarnas
bestämd genitiv

Draghäst är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet draghäst

  1. Shirehästen är en stor kallblodig arbetshäst som härstammar från England. Shirehästar används främst som draghästar och räknas som världens största hästras. Enligt rastandarden ska vuxna hingstar ha en mankhöjd på minst 173 cm, ston på minst 163 cm. Vikten ligger kring 900–1100 kg. (källa)
  2. Clydesdalehästen utvecklades i Clydedalen i Lanarkshire i Skottland. Rasen grundades någon gång mellan 1715 och 1720 när den sjätte hertigen av Hamilton importerade hästar från Republiken Förenade Nederländerna och Frankrike för att bättra på de inhemska brittiska draghästarna, antagligen för att få fram bättre stridshästar. Ungefär samtidigt köpte även en man vid namn John Paterson från Lochlyoch samma flamländska hästar som redan fanns i England och grundade den linje som skulle komma att bli den mest inflytelserika på rasen, åtminstone fram till 1800-talet. (källa)
  3. Irland har alltid varit välkända för sina cob-hästar och där ingår den irländska draghästen mycket ofta inom aveln. Grövre och tyngre hästar korsas ofta med ädlare raser som det engelska fullblodet för att få fram hästar av cob-typ. (källa)
  4. Hästvagn är en vagn som dras av en eller flera hästar. Att köra en vagn med hästar spända framför de egentliga draghästarna kallas för spannkörning. Man kan ha olika antal hästar förspända i ett spann, men vanligast är fyr- eller sexspann. En variant av spann är så kallad "tandem" då hästarna går på rad istället för sida vid sida. Den som kör en hästvagn kallas kusk. (källa)
  5. Då flera hästar drar en vagn och en eller flera hästar är spända framför de egentliga draghästarna kallas detta körning med spann. I spannet kallas de främsta hästarna förlöpare och hästarna som går närmast vagnen, stånghästar. Vid enkelt spann, så kallad tandem, kallas den häst, som går mellan skaklarna, gaffelhäst, och vid sex- eller åttaspann kallas de mellersta hästarna mellanhästar. (källa)
  6. När första världskriget bröt ut hade Cellestuteriet 350 hingstar. Men tvärtemot Napoleonkrigen så ökade hästbeståndet under kriget, mycket tack vare att hannoveranarna uppskattades som draghästar för artilleriet och 1924 fanns över 500 hästar på stuteriet. Ett nytt stuteri uppfördes för att kunna hålla alla hästarna. På det nya stuteriet satte man de 100 viktigaste avelshingstarna. Detta stuteri var dock bara i bruk fram till 1961 och antalet hingstar hade varierat mycket, med minst antal under andra världskriget då hästen inte längre hade någon roll inom armén och istället slaktades för att få mat. Hannoveranaren fick även ett stort bakslag då det var otroliga skillnader i utseende och kvalitet på de lokala stammarna. Ytterligare en tysk varmblodshäst, trakehnaren, hade tagits till Cellestuteriet och de tillfördes nu i stammen. Under 1960-talet grundlade man även rasens standard för att få enhetliga karaktärer och utseende. Den ökande efterfrågan på ridsporthästar av hög kvalitet hjälpte hannoveranaren att skaffa sig ett namn utanför Tyskland. (källa)
  7. Unghästar bör man inte sko vid för tidig ålder eftersom hoven måste få kunna utvecklas naturligt och inte begränsas i sin utveckling och form. Rid- och draghästar som utför arbete förses vanligen med skor och skos lämpligen om var sjätte till åttonde vecka. Man ser oftast att hästen behöver skos eftersom hoven kan växa lite utanför skorna. Hornet kan även vara torrt och sprucket närmast skon. (källa)
  8. Ryttare av denna typ kan vara duktiga på att klättra i berg men kommer efter under attackerna. I gruppcykling utgör tempospecialister ofta duktiga "draghästar" under klungkörning och kan dra klungan under längre sträckor och till och med göra starka framryck när det är lämpligt. Exempel på kända tempocyklister är Miguel Indurain, Fabian Cancellara och Tony Martin. (källa)
  9. Falkenried grundades i samband med inrättandet 1880 av Strassen-Eisenbahn Gesellschaft i Hamburg. Företaget upprättade så småningom en egen vagntillverkning för att klara sin försörjning av hästspårvagnar 1885 i stadsdelen Wandsbek och flyttade 1892 till en större verkstadslokal på Falkenriedgatan, där det också fanns stallar för 300 draghästar. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.