Dragkraft Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder dragkraft, varianter, uttal och böjningar av dragkraft

Dragkraft synonym, annat ord för dragkraft, vad betyder dragkraft, förklaring, uttal och böjningar av dragkraft.

Vad betyder och hur uttalas dragkraft

Dragkraft uttalas drag|kraft och är ett substantiv.

Ordformer av dragkraft

Singular

dragkraft
obestämd grundform
dragkrafts
obestämd genitiv
dragkraften
bestämd grundform
dragkraftens
bestämd genitiv

Dragkraft är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet dragkraft

  1. Efter hand ökade antal resenärer och mängden gods, särskilt på stambanorna. Man fann att passagerarna ville resa fortare medan för godset, var det bättre med tyngre laster. Man separerade då tågen. Med högre hastighet för passagerarna - persontåg. Med tyngre, men långsammare tåg för godset - godståg. Tillräcklig dragkraft erhölls genom att godsångloken växlades ned genom mindre drivhjul och med vevaxeltappen längre från centrum (godstågslok), vilket ökade dragkraften. (källa)
  2. Det finns två olika varianter på placering av motorerna, antingen två motorer fästa under vingarna och den tredje i aktern som Lockheed Tristar eller samtliga i aktern som Boeing 727. I båda fallen sitter en av motorerna centralt i stjärtfenan för att få jämn dragkraft. Den motorn är svårare att komma åt för service och underhåll än de två yttre motorerna, oavsett hur de är placerade. (källa)
  3. Maximal dragkraft används på grund av bränsleförbrukningen normalt endast vid starten, vid flygning på marschhöjd är ett vanligt effektuttag runt 75 procent. (källa)
  4. Ett loks konstruktion bestämmer dess egenskaper. Axelföljden påverkar lokets gångegenskaper, dess tyngd ger en gräns för dess dragkraft och var hytterna är placerade påverkar lokförarens sikt. (källa)
  5. Nitar tar även visst drag, vilket utnyttjas för att ta hand om excentriciteter i förbandet. Men att utnyttja nitar för att ge en dragkraft i nitens längdriktning är vanligen olämpligt. (källa)
  6. Under 1900-talets början fann man att passagerarna ville resa snabbare, medan godstransportörerna ville ha tyngre laster. Man separerade då tågen: passagerartåg med högre hastighet och godståg som var tyngre och långsammare. Den högre hastigheten erhölls genom att ångloken växlades upp med större drivhjul och ibland med vevtapparna längre in mot centrum (snälltågslok), vilket gav längre sträcka per hjulvarv, men lägre dragkraft. (källa)
  7. För mycket branta sluttningar finns maskiner med vajervinsch med elektriskt justerbar dragkraft som extra utrustning som hjälper till att dra och avsäkra maskinen. Pistmaskiner har dragkraftskoefficienter (dragkraft dividerat med totalvikten) i området 1,1 till 1,2 och klarar stigningsvinklar upp mot 45 grader. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.