Dragspel Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder dragspel, varianter, uttal och böjningar av dragspel

Dragspel synonym, annat ord för dragspel, vad betyder dragspel, förklaring, uttal och böjningar av dragspel.

Synonym till dragspel

Vad betyder och hur uttalas dragspel

Dragspel uttalas drag|spel och är ett substantiv -et; pl. dragspel.

Ordformer av dragspel

Singular

dragspel
obestämd grundform
dragspels
obestämd genitiv
dragspelet
bestämd grundform
dragspelets
bestämd genitiv

Plural

dragspel
obestämd grundform
dragspels
obestämd genitiv
dragspelen
bestämd grundform
dragspelens
bestämd genitiv

Dragspel är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet dragspel

  1. Gammeldans eller gammaldans är en samlingsbeteckning på en del av de modedanser som fanns innan 1930-talet. Det som hände vid denna tid var att nya modedanser till jazzmusik, framför allt foxtrot, introducerades i Sverige. De gamla danserna fick därför namnet "gammeldans". Något förvirrande är att vissa av de så kallade gammeldanserna inte var särskilt gamla när man började använda beteckningen gammeldans. Danserna i denna grupp hade i sin tur från mitten av 1800-talet och fram till början av 1900-talet blivit populära på bekostnad av äldre danstyper såsom polska, långdanser, kadrilj med flera. Att dragspel började masstillverkas under 1800-talet hade också stor betydelse för dansmusiken. Det utvecklades en repertoar för gammeldans som var anpassad till dragspelens tekniska möjligheter och begränsningar som gjorde musiken både älskad och föraktad. (källa)
  2. Bernt Andersson - Sång, orgel, dragspel, flygel, munspel. (källa)
  3. Spelmannens "honorar" bestod oftast av mynt som kastades ner av lyssnarna från husens fönster. Dragspel var det vanligaste musikinstrumentet, ofta tillsammans med gitarr, men även andra instrument (t.ex. fiol) förekom, liksom mindre grupper av gårdsmusikanter. (källa)
  4. Senare utvecklades två- och treradiga dragspel. I slutet av 1800-talet kom liktoniga och kromatiska dragspel. Pianodragspelet lanserades omkring 1910. (källa)
  5. Dragharmonika –ett luftdrivet fritungeinstrument, se dragspel. (källa)
  6. blåsinstrument, till exempel träblåsinstrument som klarinett, tvärflöjt, oboe, fagott, eller bleckblåsinstrument som trumpet, trombon, valthorn och tuba. Här ingår även orgel och klaviatur (dragspel). Det som avgör om ett blåsinstrument är bleckblås eller träblås är munstycket. Bleckblåsinstrument har ett klockformat munstycke där läpparnas vibration sätter luftpelaren i instrumentet i vibration vilket resulterar i en ton. (källa)
  7. Ordet är gemensamt med tyskans Klavier (betyder idag helt enkelt piano) och franskans clavier ('klaviatur'). I Sverige kopplas det även samman med handklaver, som i folkmun betyder dragspel. (källa)
  8. Povel Randén - Piano, gitarr, dragspel, sång. (källa)
  9. Till Norden tros mungigan ha kommit under vikingatiden. Mungigor har påträffats vid flera arkeologiska utgrävningar i Skandinavien. De äldsta arkeologiska fynden av mungigor dateras till 1200- och 1300-talen. I Härkeberga kyrka i Uppland finns väggmålning av Albertus Pictor från 1480-talet som visar en lekare med mungiga. Förutom att kallas för mungiga eller munharpa kallades den ibland för Näckens harpa eller Hin ondes järnfiol, då den ibland förknippades med trolldom och onda makter. Det finns flera litterära källor i Sverige som tar upp mungigan, till exempel August Blanche skrev på 1800-talet i 'Hyrkuskens berättelser' att 'mungigans skorrande tonder hördes i den svenska sommarnatten på Djurgården'. I folkliga uppteckningar från slutet av 1800- och början av 1900-talet skildras hur mungigan tillverkades av hem- och bysmeder och sedan såldes på marknader eller i järnhandel samt av kringresande försäljare. Mungigan tjänade som förströelse för drängar, kolare, timmerhuggare och annat folk. Vid brist på "riktiga" spelmän fick mungigespelmännen spela på fester, bröllop och andra tillställningar. Under 1800-talet minskade mungigans popularitet till förmån för dragspel och munspel. Under väckelserörelsens framväxt under slutet av 1800-talet stämplades instrumentet som syndigt, vilket bidrog till den minskade populariteten. Under 1970-talet ökade mungigan i popularitet och mellan åren 1970-75 genomfördes SM i mungiga i Junsele. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.