Efterrätt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder efterrätt, varianter, uttal och böjningar av efterrätt

Efterrätt synonym, annat ord för efterrätt, vad betyder efterrätt, förklaring, uttal och böjningar av efterrätt.

Synonym till efterrätt

Vad betyder och hur uttalas efterrätt

Efterrätt uttalas efter|rätt och är ett substantiv.

Efterrätt betyder:

Ordformer av efterrätt

Singular

efterrätt
obestämd grundform
efterrätts
obestämd genitiv
efterrätten
bestämd grundform
efterrättens
bestämd genitiv

Plural

efterrätter
obestämd grundform
efterrätters
obestämd genitiv
efterrätterna
bestämd grundform
efterrätternas
bestämd genitiv

Efterrätt är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Efterrätt på Engelska

  • pudding, sweet, dessert

Hur används ordet efterrätt

  1. Ginkgon odlas även för sina frön som äts som efterrätt i Japan. (källa)
  2. En glasstårta är en tårta huvudsakligen bestående av glass och ibland med en botten av maräng. Ofta garnerad med chokladsås, godis eller bär. Den härstammar från ett slags efterrätt som blev populär under renässansen och baserades på grädde varvat med kaksmulor (eller sockerkaka). Glasstårta började säljas i affärerna i USA på 1960-talet och i Europa på 1970-talet. (källa)
  3. Ingefärspäron är en efterrätt som finns i många lokala varianter. Den består av päron inlagda i en lag av vatten, socker och ingefära. Traditionellt får päronen sjuda länge i lagen tillsammans med bitar av ingefära. Den serveras vanligen med glass eller vispad grädde. Ibland smaksätts rätten eller vispgrädden med konjak. Förr brukade ingefärspäron serveras efter en söndagsmiddag med kalvstek. (källa)
  4. Kalvdans eller råmjölkspannkaka (kallas även på vissa platser kalvost) är en efterrätt gjord av råmjölk. Råmjölken kryddas och kokas tillsammans med socker och salt, i vattenbad i ugnen tills den stelnar till en krämig konsistens. En vanlig kryddning är kanel eller kardemumma men även saffran, vanilj, lakrits eller andra kryddor samt russin förekommer. Kalvdans serveras sedan varm, ljummen eller kall med sylt. Den kan också serveras brynt, alltså lättare stekt i skivor. (källa)
  5. Klappgröt, vispgröt eller trollgröt är en svensk och finsk (vispipuuro) efterrätt, lagad på mannagryn och lingon (alternativt andra bär eller saft/sylt). Grynen kokas med vatten till en gröt, och därefter hälls lingonsaft eller lingonsylt i. Efter att gröten kokats upp på nytt vispas den kraftigt tills den blir porös. Den kan eventuellt smaksättas med lite citron innan den serveras med mjölk. (källa)
  6. Knytkalas, eller "knytis", är en fest eller annan bjudning där deltagarna förväntas att själva medta mat (och eventuellt dryck) att bjuda varandra på. Ibland är det mer organiserat, då deltagarna innan bjudningen delar upp mellan sig vad de ska ta med sig, alternativt att man ska säga till en person vad man tänkt ta med sig. Det kan vara till exempel för att det ska vara lagom andelar huvudrätt och efterrätt, eller att fördela mellan olika typer av mat. (källa)
  7. Knödel, även kallat Klöße (tyska, sing. Kloß) eller Klöpse, är en typ av klimpar bestående av kokade potatisbullar som vanligen består av råriven potatis, ibland blandat med potatismos, torkat bröd eller ägg. Maträtten serveras som alternativ till potatis, främst i södra Tyskland, Österrike, Slovakien, Tjeckien, Kroatien, Slovenien och Italien. Knödel påminner om kroppkaka, men innehåller till skillnad från denna inget kött. Det finns variationer som innehåller rostat bröd. Konsistensen påminner om Italiens gnocci. I de flesta fall används rätten som tillbehör till kötträtter, såsom stekt kött eller grytor. Men de kan också serveras som en efterrätt (till exempel fyllda med plommon som Zwetschgenknödel) eller i en soppa. (källa)
  8. Rabarberkräm är en efterrätt som i Sverige serveras på sommarhalvåret. Den görs till stor del av rabarber. Andra ingredienser är socker, potatismjöl och vatten. Rabarberkräm serveras oftast med kall mjölk och äts, som alla krämer, med sked. (källa)
  9. På en klassisk gåsamiddag serveras svartsoppa som förrätt, därefter gåsen, och till sist skånsk äppelkaka som efterrätt. Denna meny skapades av krögaren på Piperska muren i Stockholm under 1850-talet. Kombinationen blev populär och övriga krögare var inte sena med att ta efter. Innan den klassiska mårtensmenyn kom till Skåne åt man lutfisk till förrätt följt av själva gåsen och avslutningsvis risgrynsgröt till efterrätt. (källa)
  10. Nyponsoppa är en soppa gjord på nypon, vatten, socker och potatismjöl. Mjölk eller grädde ingår inte i grundrecept men kan användas för att få en tjockare konsistens. Nyponsoppa kan tillagas av torkade och urkärnade nypon eller mjukkokta och passerade färska nypon. I livsmedelsbutik säljs även färdiglagad nyponsoppa och pulver som ska blandas med vatten. Nyponsoppa kan antingen förtäras varm eller kall och antingen på tallrik eller i kopp/dricksglas. Den serveras vanligen som mellanmål eller efterrätt och ibland med till exempel mandelbiskvier, skivad banan, flagad mandel, vispad grädde eller vaniljglass. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.