Egga Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder egga, varianter, uttal och böjningar av egga

Egga synonym, annat ord för egga, vad betyder egga, förklaring, uttal och böjningar av egga.

Synonymer till egga

Vad betyder och hur uttalas egga

Egga uttalas egga och är ett verb -de.

Ordformer av egga

Aktiv

egga
infinitiv
eggar
presens
eggade
preteritum
eggat
supinum
eggande
presens particip
egga
imperativ

Passiv

eggas
infinitiv
eggas
presens
eggades
preteritum
eggats
supinum

Perfekt particip

eggad en
~ + subst.
eggat ett
~ + subst.
eggade den/det/de
~ + subst.

Egga är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Egga på Engelska

  • urge, incite, spur on, stimulate, encourage - stimulate, encourage, he urged her on to great things

Hur används ordet egga

  1. Det förmodade gotiska arvet användes i propaganda under stormaktstidens Sverige, där det fanns en vilja att egga folket till krig genom att ge dem något att kämpa för i form av en storslagen historia. Göticisterna fokuserade ofta på runor och runspråk, och dessas inneboende historiska arv. Olof Rudbecks försök att framhäva Sverige som civilisationens vagga byggde på tidig runforskning av bland andra Johannes Bureus och dansken Ole Worm, och på den första utgåvan i latinsk översättning av den Prosaiska Eddan, publicerad av Peter Resen. Språkforskning var i allra högsta grad populär, då språket ansågs kunna berätta om svenskarnas ursprung. Här var ideologins höjdpunkt. (källa)
  2. 4. Nol i egga, Funäsdalsberget/ Funäsdalsfjällen, 40°. (källa)
  3. Bärsärkarna anses ha stått högt i klassamhället, inte sällan arbetade de åt en kung. Före en strid anses det att bärsärkarna eggade upp varandra och uppträdde i björnskinn eller vargskinn, därav ordet bärsärk. I stridens början uppträdde de som ovanligt duktiga, kallsinniga kämpar, men i närkamp så föll de in i den välkända bärsärkagången. Då tjöt de som vilddjur för att skrämma upp fienden och egga upp sina stridskamrater och sig själva, för att sedan komma in i raseriutbrott. En bärsärk i strid sades inte bry sig om eventuella skador, och slogs därför tills fienden, eller de själva, dog. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.