Ego Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ego, varianter, uttal och böjningar av ego

Ego synonym, annat ord för ego, vad betyder ego, förklaring, uttal och böjningar av ego.

Vad betyder och hur uttalas ego

Ego uttalas ego och är ett substantiv -t -n.

Ego betyder:

Ordformer av ego

Singular

ego
obestämd grundform
egos
obestämd genitiv
egot
bestämd grundform
egots
bestämd genitiv

Plural

egon
obestämd grundform
egons
obestämd genitiv
egona
bestämd grundform
egonas
bestämd genitiv

Ego är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Ego på Engelska

  • ego - a person', s ", I", or ", self"

Hur används ordet ego

  1. När man sörjer, skriver Freud, försvinner intresset för omvärlden och vårt ego absorberas fullständigt av att sörja. Melankolikerns ego absorberas på liknande sätt och personen stänger ute omvärlden precis som den sörjande. Skillnaden är att melankolikern inte upplevt en egentlig förlust, men på något sätt blivit kränkt och besviken, och sörjandet därför inte vänder sig mot ett faktiskt objekt. Melankolikern skiljer sig också åt från den sörjande genom att nedvärdera sitt ego till någonting värdelöst som inte är till någon nytta och borde bestraffas. Egenbilden av moralisk underlägsenhet resulterar i sömnlöshet och matvägran och – vad som är psykologiskt förvånande – en saknad av överlevnadsinstinkt vilket annars är en gemensam strävan för allt levande. Oavsett om melankolikern varit högpresterande, socialt aktiv och ansvarsfull eller inte bidragit till samhället på något sätt kommer de uttala sig lika nedsättande om sitt ego när melankoli utvecklats. (källa)
  2. I linje med idén om att tvivel är en subtil form eller ett symptom av en större rädsla eller fobi från egot, tillskriver ofta psykologer och psykoanalyser fenomenet till de tidigare stadierna i livet, när egot håller på att utvecklas, till exempel under barndomen. Där, där traditionen bibehålls, är var tvivel om ens talanger och till och med om ens identitet är planterad. Inflytandet från föräldrar och andra inflytelserika figurer bär har ofta en stor betydelse för resultatet av självbilden av barnet/egot. Rationella, sokratiska metoder används i beteendemodifikation, där personen systematiskt frågar sitt förstånd om tvivlet har någon grund. Denna metod står i kontrast till den buddhistiska tron, vilken involverar mer esoteristisk inställning till tvivel och inaktivitet. Buddhism ser allt tvivel som ett negativt fäste på ens förstådda förflutna och framtid. För att släppa taget från den personliga historien av ens liv och för att bekräfta denna frigörelse genom meditation varje dag är centralt i befrielsen från tvivel. Genom spirituellt utövande kan tvivel fördrivas, och vid det ögonblicket säger man att man 'lever i nuet'. (källa)
  3. Anton Egon von Fürstenberg-Heiligenberg, född den 23 april 1656 i München, död den 10 oktober 1716 på jaktslottet i Wermsdorf, var en tysk furste. Han var son till Hermann Egon von Fürstenberg och brorson till Franz Egon och Wilhelm Egon von Fürstenberg. (källa)
  4. Kring 1910 växte en futuristisk gren fram i Ryssland. Man kan datera dess födelse till 1912 då poeterna Majakovskij och Chlebnikov publicerade manifestet En örfil åt den offentliga smaken. Vladimir Majakovskij var en rysk poet som med dikten Ett moln i byxor från 1915 demonstrerade den nya futuristiska stilen, fartfylld och telegramartad, för det ryska avantgardet. Hans mest kända dikt är dock 150 000 (titeln syftar på Sovjets dåvarande folkmängd) vari han hyllar den nya staten. Den ryska futurismen delade sig sedan i två grenar: ego-futurismen i Petersburg och kubo-futurismen i Moskva. Ego-futurismens namn kommer från det fokus på jaget som riktningens företrädare hade. Den ledande ego-futuristen var Igor Severjanin som debuterade 1913 med diktsamlingen Den åskskjudande bägaren. Han blev enormt populär och valdes 1918 till poesins kung i Moskva. Kubo-futurismen hänger samman med kubismen och syftade till att framställa ting så som de framstod i det inre medvetandet och inte som de tedde sig för de yttre sinnena. Gemensamt för de ryska futuristerna var radikalismen och viljan att provocera. Man ägnade sig bland annat åt galna, fantasifulla, anarkistiska påhitt - det vi idag kallar happenings. (källa)
  5. Handlingen har många bottnar med kopplingar till analytisk psykologi, egots utveckling och hjältens resa. (källa)
  6. Radiotjänst hade sedan gammalt samarbetat med Skansen i en rad produktioner och 1957 presenterades en frågesportserie med Bengt Feldreich. I den medverkade också Radiotjänsts Varietéorkester under ledning av Egon Kjerrman. Efter sändningarna brukade Kjerrman sjunga med publiken och han blev raskt det stora dragplåstret i programmet och Egon med hela svenska folket. Följande sommar kallades programmet Bästa man på Skansen och så hette det fram till dess att det upphörde 1966. Till skillnad mot den tidigare allsångsepoken förlorade den här aldrig greppet om publiken. (källa)
  7. I filmens huvudroll sågs Sickan Carlsson och bland övriga skådespelare kan nämnas Egon Larsson och Nils Ericson. Manus skrevs av Alexander Faragó och Arne Mehrens under pseudonymen Henrik Hill. Musiken gjordes av Miff Görling, Nathan Görling och Arthur Österwall. Fotograf var Julius Jaenzon och klippare Tage Holmberg. Filmen hade premiär den 19 januari 1948 på biograferna Lyran, Göta Lejon och Draken, alla belägna i Stockholm. Den var 84 minuter lång och barntillåten. (källa)
  8. Dissociativ identitetsstörning (engelska: dissociative identity disorder, DID), personlighetsklyvning eller multipel personlighetsstörning, är en dissociativ störning, som är en formell psykiatrisk diagnos. Den beskriver ett tillstånd där en enskild individ uppvisar distinkta multipla personligheter (kallade alter egon, latin för "ett andra jag"), där varje alter ego har olika mönster vad gäller uppfattningar och interaktion med sin omgivning. (källa)
  9. Tidigt gjorde han sig känd för att använda sig av många kiss-, bajs- och sexskämt, något man till exempel kan finna prov på i serierna om Krystmarodören, Fruncks, senare Runcks affär och de elaka kändisporträtten av Cyndee Peters, Siewert Öholm, Claes af Geijerstam med flera. Vanligt förekommande är att Lindengren tecknar historier om sin familj, sina vänner och sig själv i mer eller mindre bisarr tappning. Själv dyker han ofta upp som något av sina alter egon, såsom "Dork", "Grosshandlarn" eller "Kapten Stofil". (källa)
  10. Piraten-boken har inspirerats av Mark Twains fabulerande pojkäventyr, och den har liknats både vid Tom Sawyer och Huckleberry Finn. Titelns "Jag" – Bombi Bitts tre år yngre följeslagare Eli, är Piratens alter ego. Namnet är hämtat från en pojke hos Zacharias Topelius. Vollsjös eget alter ego heter i boken Tosterup, och miljöerna i boken är hämtade från olika bygder i sydöstra Skåne där Piraten eller andra i hans släkt levat. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.