Synonymer till eka
Hittade 2 varianter av ordet eka.
Vad betyder och hur uttalas eka
Eka uttalas eka -n ekor.
Eka betyder roddbåt.
Ordformer och varianter av eka
Singular
- eka
- obestämd grundform
- ekas
- obestämd genitiv
- ekan
- bestämd grundform
- ekans
- bestämd genitiv
Plural
- ekor
- obestämd grundform
- ekors
- obestämd genitiv
- ekorna
- bestämd grundform
- ekornas
- bestämd genitiv
Eka är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Vad betyder och hur uttalas eka
Eka uttalas eka -de.
Eka betyder ge eko.
Ordformer och varianter av eka
Aktiv
- eka
- infinitiv
- ekar
- presens
- ekade
- preteritum
- ekat
- supinum
- ekande
- presens particip
- eka
- imperativ
Eka är ett verb
Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.
Hur används ordet eka
En kobbe (klabb) är en liten, låg, rundad ö av berg i en skärgård. Kobbar har vanligtvis ingen eller mycket knapp växtlighet. Ordet kobbe i dess nuvarande betydelse är belagt först år 1853. Tidigare fanns ordet i betydelsen flöte, eka eller säl.
Ekor eller prammar är arbetsbåtar för en eller två man, tvärgattade i båda ändar eller med förstäv, är platta i botten och avsedda för rodd.
Den nordiska snipan har tekniskt flera likheter med övrigt äldre båtbyggeri i klink, kan nämnas några julle, eka med flera båttyper. Numera kan snipor vara försedda med motor, samt även vara byggda i andra material än trä. Dessa kan vara däckade och försedda med ruff, samt även vara mer rundgattade än de äldre spetsgattade sniporna.
Spriseglet var litsat till masten på de äldre båtarna, på moderna båtar används även mastskena. En del större båtar som till exempel fiskarnas storbåtar med flera kunde ha två eller tre master för sprisegel. Båtar som har haft stagade master har även fört toppsegel på stormasten och stagfock på fockmasten, även en del båtar har fört klyvare. Spriseglet har varit vanligt för på en del båtar utan vant eller stag. Spriseglet var vanligt på följande ekor eller snipor såsom blekingeekan, Ölandssnipan samt Gotlandssnipan. Spriet (även kallat spristång och spristake) fästs diagonalt från mastens nedre del i en spriögla till seglets aktre övre horn, sprihornet. Nuförtiden används spriseglet bland annat på optimistjollen.
Bland annat Kemira i Helsingborg och Eka Chemicals AB (Akzo Nobel) i Alby och Bohus producerar väteperoxid i Sverige. Nästan all väteperoxid som produceras går till blekning av massa.
Vrakeka 20 till 30 fot eller 6,10 till 9,30 meter. Vrakekan användes till fiske med drivgarn för fångst av torsk och sill som strömmingen kallas i södra Sverige). Drivgarnsfiske går till på följande vis av namnet, fiskgarnet eller nätet hålls uppe vid vattenytan av flöten i dess övre kant (överteln). Näten sattes ut i en länk på kvällen samt att fiskaren förtöjde dessa i båten. Under nattens mörka timmar turades besättningen om att hålla en lampa tänd. Fisket bedrevs ner mot Borgholm samt ut mot Ölands södra grund, tidvis även längre ut. Avsättningen av fisken var tidvis upp mot Kalmar, Västervik och Norrköping, ibland längre för att omvandla fisken till kontanter. Den ursprungliga vrakekan förde ett osymmetriskt råsegel på masten som var centralt placerad. Under 1800-talet började råseglet kompletteras med två sprisegel, ett i fören och ett i aktern. Tidigast övergav man råseglet på Listerlandets fiskelägen, där man riggade sina vrakekor med ett stör sprisegel, en "smack", i fören fock och klyvare samt i aktern ett mindre sprisegel, en "jäck" på en särskild mast. Jäcken förekom redan på vissa förbättrade råsegelsriggar, en avbildning av en råsegelseka med jäck i Carl Smiths seglarhandbok från 1873 med benämningen "Hanöeka" visar att typen troligen var vanlig där redan på 1860-talet. Redan 1884 konstaterade fiskeritillsyningsmannen i Blekinge att "råseglen äro numera nästan allmänt bortlagda.
Eka (dialektalt öka) är en mindre (svensk) rodd- eller segelbåt av typen allmogebåt. Den har i regel tvär akter och fallande stäv (både akter- och förspegel). Ekan, som ursprungligen var en urholkad trästam, är numera oftast klinkbyggd. Ibland förekommer den i enklare konstruktioner med endast en bordplanka.
Eka på Engelska
- (flat-bottomed) rowing boat
- echo
- the door closed with a slam