Vad betyder och hur uttalas eldhärja
Eldhärja uttalas eld|härja -de; mest i pass. o. perf. part..
Ordformer och varianter av eldhärja
Aktiv
- eldhärja
- infinitiv
- eldhärjar
- presens
- eldhärjade
- preteritum
- eldhärjat
- supinum
- eldhärjande
- presens particip
- eldhärja
- imperativ
Passiv
- eldhärjas
- infinitiv
- eldhärjas
- presens
- eldhärjades
- preteritum
- eldhärjats
- supinum
Perfekt particip
- eldhärjad en
- ~ + subst.
- eldhärjat ett
- ~ + subst.
- eldhärjade den/det/de
- ~ + subst.
Eldhärja är ett verb
Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.
Hur används ordet eldhärja
Vid mitten av juli var bränderna utbredda på ungefär 25 000 hektar, varav de fyra största på uppskattningsvis 20 000 hektar. Detta kan jämföras i modern tid med skogsbranden i Västmanland 2014, då 14 000 hektar brann. I ett längre historiskt perspektiv så finner vi skogsbränderna år 1878 då enbart på statens mark eldhärjades 29 000 hektar samt år 1888 då ca 200 000 hektar eldhärjades, vilket räknas som det sista stora skogsbrandåret. NWT rapporterar 1908-08-05 om oerhörda förluster i samband med de årliga skogsbränderna i storleken 20 000 hektar.
Terry och hans män red in i det stora indianlägret som låg övergivet och delvis eldhärjat och där högar av föremålåg kringströdda - hudar, torkat kött, sadlar, filtar och hushållsartiklar. På sin jakt efter souvenirer hittade soldaterna ett par blodiga uniformbyxor med orden 'Sturgis - sjunde kavalleriet' påsydda och dessutom ett antal lik av vita män som saknade huvuden. När man sedan påträffade kavallerisadlar och annan militär utrustning började man tro att en katastrof verkligen hade inträffat och så kom löjtnant Bradley, som i spetsen för en trupp rekognoserat i kullarna, framridande till general Terry och avlade den första officiella rapporten om Custers död.
År 1527 påbörjas renovering och nyinredning av högborgens år 1525 eldhärjade kungsvåning. Som byggnadsmaterial används sten från kyrkorna på nuvarande Norrmalm som kungen konfiskerat i reformationen.
27 februari – Riksdagshuset i Berlin eldhärjas av oklara orsaker, vilket nazisterna använder för att inskränka de demokratiska fri- och rättigheterna. Nederländaren Marinus van der Lubbe anklagas för dådet.
Stora Tuna kyrka är byggd i närheten av en kultplats helgad åt asaguden Frej och på en äldre gråstensskyrka från 1200-talet. Den invigdes år 1469 under föresatsen att bli domkyrka i "Dalarnas och Bergslagen ovan Långhedens stift", något den också var under andra halvan av 1500-talet. Kyrkan byggdes utan torn men har annars samma storlek och form fortfarande. Det första tornet byggdes i slutet av 1500-talet men eldhärjades redan 1590. Det ersattes av ett nytt torn som eldhärjades svårt vid två tillfällen efter blixtnedslag 1664 och 1807. Dagens kyrktorn byggdes mellan åren 1914 och 1915, under första världskriget, och ritades av arkitekten Axel Lindegren. Tornet är 86 meter högt och försett med koppartak.
8 september – Cirka 130 personer omkommer då ett passagerarfartyg eldhärjas utanför New Jersey, USA.
I slutet av februari 2009 kom AB Bostaden överens med försäkringsbolaget Trygg-Hansa om att riva de tre eldhärjade husen på Geografigränd. År 2011 byggdes på tomten fyra hus med tre till fem våningar och sammanlagt 137 lägenheter.
Svartsjö slott är en slottsbyggnad belägen i Svartsjö på Färingsö i Mälaren, Ekerö kommun, Stockholms län. På medeltiden fanns ett stenhus på platsen. År 1580 stod gamla slottet färdigt, vilket eldhärjades 1687. Nuvarande slottets mittparti uppfördes på 1730-talet som kungligt lustslott efter ritningar av arkitekt Carl Hårleman, som med denna byggnad introducerade rokoko i Sverige. Byggnaden förlängdes på 1770-talet med Carl Fredrik Adelcrantz som arkitekt. Svartsjö slott och park är statligt byggnadsminne sedan 25 januari 1935 medan borgruinen är ett fornminne.
Den 4 juli 1936 förstördes fabrikens gamla huvudanläggning genom en brand. Det var en av Sveriges största industribränder som bekämpades av Stockholms brandförsvar med 45 brandmän från sex stationer, både med flodspruta, brandbilar och frivilliga krafter. Den nya fabriksdelen som just var under uppförande drabbades dock inte och produktionen kunde fortsätta. Två år senare var den eldhärjade fabriken återuppbyggd (se Branden på Electrolux, juli 1936).