Eldsopp Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder eldsopp, varianter, uttal och böjningar av eldsopp

Eldsopp synonym, annat ord för eldsopp, vad betyder eldsopp, förklaring, uttal och böjningar av eldsopp.

Vad betyder och hur uttalas eldsopp

Eldsopp uttalas eld|sopp och är ett substantiv.

Eldsopp betyder:

Ordformer av eldsopp

Singular

eldsopp
obestämd grundform
eldsopps
obestämd genitiv
eldsoppen
bestämd grundform
eldsoppens
bestämd genitiv

Plural

eldsoppar
obestämd grundform
eldsoppars
obestämd genitiv
eldsopparna
bestämd grundform
eldsopparnas
bestämd genitiv

Eldsopp är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet eldsopp

  1. Eldsopp (Suillellus luridus) är en sopp i familjen Boletaceae.
  2. Eldsoppen är vitt utbredd i Europa och uppges förekomma även i Asien och i Nordamerika österut från Klippiga Bergen (dock kan detta röra sig om en annan art). Den förekommer i södra Sverige och norrut till Dalälvsområdet , men den är inte en av de vanligare sopparna, förutom på Öland och Gotland. Den förekommer förmodligen i Finland (rapporter finns fån Åland och vid kusten väster om Helsingfors). Den är tämligen allmän i större delen av Danmark. I Norge förekommer den främst runt Oslofjorden, men fynd har rapporterats längs kusten upp till Troms.
  3. Eldsoppen är bunden till kalk- och näringsrika jordar och växer i ädellövskogar och parker. Den bildar ektomykorrhiza särskilt med bokar och ekar, men även andra arter som lind, hassel, björkar, granar och tallar Fruktkroppar uppträder i Norden främst under augusti-september, men de kan förekomma redan i maj.
  4. Köttet ärött i fotbasen, men i övrigt vanligen gult (var. erythroteron har körsbärsrött kött), och blånar något i snittytor. Eldsoppen har ingen särskild lukt och smaken anges ofta som mild (men Assyov anser den vara syrlig).
  5. I de fall då ådernätet saknas kan eldsoppen förväxlas med blodsopp, men denna har inte rött hattkött närmast rören och har mörkare hatthud.
  6. Eldsoppen är svagt giftig som rå och måste tillagas väl för att bli ätlig (Norsksopp anger den som en god matsvamp, men som måste kokas eller stekas i minst 20 minuter.). Nybörjare bör dock undvika soppar med rött ådernät.
  7. Eldsoppen beskrevs av Jacob Christian Schäffer 1774 som Boletus luridus. 1838 gjorde Elias Fries eldsoppen 1838 till typart för sektionen Luridi av Boletus. År 2014 flyttades den till det samtidigt återupprättade släktet Suillellus (för vilket den gjordes till typart) efter molekylärgenetiska studier. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.