Eldvapen Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder eldvapen, varianter, uttal och böjningar av eldvapen

Eldvapen synonym, annat ord för eldvapen, vad betyder eldvapen, förklaring, uttal och böjningar av eldvapen.

Vad betyder och hur uttalas eldvapen

Eldvapen uttalas eld|vapen och är ett substantiv eldvapnet; pl. eldvapen, best. pl. eldvapnen.

Ordformer av eldvapen

Singular

eldvapen
obestämd grundform
eldvapens
obestämd genitiv
eldvapnet
bestämd grundform
eldvapnets
bestämd genitiv

Plural

eldvapen
obestämd grundform
eldvapens
obestämd genitiv
eldvapnen
bestämd grundform
eldvapnens
bestämd genitiv

Eldvapen är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Eldvapen på Engelska

  • fire weapon, fire wepon, firearm, fire arms

Hur används ordet eldvapen

  1. Granat syftade ursprungligen på laddningen bomber eller kanoner fyllda med splitter för att ge splitterverkan, vilket fick dem att i genomskärning likna ett granatäpple. När det gäller ammunition för eldvapen skiljer man i strikt mening mellan granater, som innehåller någon form av fyllning, och projektiler, vilka är helt solida. Granater för eldvapen kan skjutas iväg med granatkastare, granatgevär, kanoner eller haubitser. Till granatkastare används så kallade vinggranater med droppformade fenor i bakändan. Till artilleripjäser är de rotationsstabiliserade och består av granathylsa, tändrör, fyllning och en drivgördel. (källa)
  2. Maliriket lade under sig området efter slaget vid Kirina 1235. Så småningom försvagades detta rike av inre motsättningar och splittrades på 1400-talet upp i olika hövdingadömen. Ett av dessa, Songhairiket lyckades efter hand lägga under sig de andra hövdingadömena och blev både större, rikare och mer välmående än sina föregångare - inte minst tack vare handeln med de portugisiska handelsmän som från 1445 bytte alkoholdrycker, textilvaror och eldvapen mot guld och slavar. (källa)
  3. Handeldvapen är eldvapen som inte är större än att de kan hanteras med händerna utan särskilda stöd eller stativ. (källa)
  4. Där folk jagade för köttet och material försökte man fälla så många byten som möjligt med så liten ansträngning som möjligt, men i samband med nöjesjakten utvecklades en uppförandekod. I samband med nöjesjakt begränsade man sig på olika sätt för att ge bytet en chans att komma undan och minska bytets lidande. I uppförandekoden ingick att spåra och avliva skadat vilt och att inte vänta på bytet vid vattenhål eller saltstenar. När gevär började användas som jaktvapen kunde jägarna döda många fler djur mycket snabbare än tidigare. Med tiden utvecklades i de flesta länder lagar eller oskrivna regler som förbjöd jakt med alltför effektiva eldvapen som till exempel repetergevär. (källa)
  5. En kanon (äldre benämning stycke eller bombard) är ett eldvapen av grov kaliber. Enligt modern terminologi skall en kanon vara av kaliber 20 millimeter eller grövre (på automatkanoner har gränsen gått vid 13.2 millimeter i Sverige), ha ett eldrör som är längre än ungefär 40 gånger kalibern och huvudsakligen skjuta flackbaneeld. Andra varianter av artilleripjäser är bland annat haubits och mörsare. Kanoner förekommer vanligtvis i artilleri, men även truppslag som luftvärn kan ha kanoner. (källa)
  6. En kardus är en påse av tyg, ofta silke, som innehåller en drivladdning till ett eldvapen. (källa)
  7. Ordet lånades i den yngre fornsvenskan från mellanlågtyska, och är ytterst ett ord för ört eller krydda. Betydelsen krut (för eldvapen) härrör från svartkrutets likhet med sönderstötta kryddor. (källa)
  8. En mynningsladdare (laddstake) är ett eldvapen som laddas framifrån, alltså från mynningen. Det är den enklaste typen av eldvapen och består i huvudsak av ett eldrör som är öppet vid mynningen och slutet i bakändan. Bland tyngre vapen benämns mynningsladdare oftast som framladdningskanoner. (källa)
  9. Kula (ammunition) – projektilen till ett finkalibrigt eldvapen. (källa)
  10. Kulspruta, kort ksp eller maskingevär, kort mg är ett helautomatiskt snabbskjutande eldvapen som avfyrar samma typ av ammunition som gevär. En kulspruta är huvudsakligen avsedd för att avge understödjande eld och kan vara fast monterad i till exempel ett fordon eller flygplan eller monterad på en lavett. Moderna kulsprutor är ofta så lätta att de kan bäras av en person men de är ändå generellt tyngre än soldaternas automatkarbiner. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.