Vad betyder och hur uttalas elefantjakt
Elefantjakt uttalas ele|fant|jakt.
Ordformer och varianter av elefantjakt
Singular
- elefantjakt
- obestämd grundform
- elefantjakts
- obestämd genitiv
- elefantjakten
- bestämd grundform
- elefantjaktens
- bestämd genitiv
Plural
- elefantjakter
- obestämd grundform
- elefantjakters
- obestämd genitiv
- elefantjakterna
- bestämd grundform
- elefantjakternas
- bestämd genitiv
Elefantjakt är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet elefantjakt
I början av förra seklet var det gott om stora elefanter i Afrika och priset på elfenben var högt. Infödingarnas möjlighet att döda dessa djur var ytterst begränsad och det fanns därför en möjlighet för vita jägare att leva gott av elefantjakt.
I tolv afrikanska stater existerar ett jaktförbud beträffande guldkatten och djuret står under lagens skydd. Vissa bönder påstår att djuret härjar i anläggningar med tamhöns men dessa händelser förekommer antagligen sällan. Hos några pygméer görs kläder av guldkattens päls och hud och djurets svans utgör en talisman under elefantjakten.
Mittaniriket var helt oförberedd på en invasion och trots att den mittaniska flottan försökte avbryta Egypternas korsande av Eufrat så misslyckades de i att hindra en egyptisk landstigning. Thutmosis kunde sedan utan problem bege sig från stad till stad som han plundrade medan de mittaniska adelsmännen gömde sig i grottor (enligt de Egyptiska källorna). Då han inte mötte något motstånd passade Thutmosis på att resa en segerstele som markerade hans korsande av Eufrat intill den stele hans föregångare Thutmosis I själv rest när han korsat floden. han fortsatte sedan plundra landet. En milisarmé upprättades av Mittanierkungen men armén besegrades snabbt av Egypterna som sedan begav sig tillbaka till Syrien efter att ha erövrat Niy. I Syrien deltog Thutmosis i en elefantjakt innan han reste till Egypten och firade sin seger.
Då vid Letterstedts besök i Sverige 1837 fråga väcktes att för Naturhistoriska riksmuseets samlingar utsända en naturforskare till Sydafrika, erbjöd sig Wahlberg att åta sig detta uppdrag samt avreste med ett litet understöd av Vetenskapsakademien 1838 till Kapstaden. Under det första året (1839) uppehöll han sig huvudsakligen inom kolonin samt gjorde där betydliga samlingar av djur, växter och mineral (533 däggdjur, 2 527 fåglar, 480 amfibier, 5 000 insektsarter m.m.), vilka hemkom 1840. Sedan hans reskassa blivit förstärkt med en större summa av museets dåvarande inspektor, beslöt Wahlberg att tränga längre in i kontinenten. Från Natal, vars fauna och flora han studerade sommaren 1841, gjorde han två färder inåt landet (nuvarande Lesotho, Oranjefristaten och Transvaal) till övre Limpopo, finansierade genom elefantjakt och elfenbensförsäljning.
Elefantjakt på Engelska
- elephant hunt, elephant hunting