Elit Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder elit, varianter, uttal och böjningar av elit

Elit synonym, annat ord för elit, vad betyder elit, förklaring, uttal och böjningar av elit.

Synonym till elit

Vad betyder och hur uttalas elit

Elit uttalas e|lit [-i´t] och är ett substantiv -en -er.

Elit betyder:

Ordformer av elit

Singular

elit
obestämd grundform
elits
obestämd genitiv
eliten
bestämd grundform
elitens
bestämd genitiv

Plural

eliter
obestämd grundform
eliters
obestämd genitiv
eliterna
bestämd grundform
eliternas
bestämd genitiv

Elit är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Elit på Engelska

  • elite - top-level (elite) sport, sporting elite, he is one of Sweden', s sporting elite (top-level sportsmen)

Hur används ordet elit

  1. Före införandet av skolplikt och allmän folkskola utbildades de flesta barn och ungdomar i hemmiljö av föräldrar eller andra nära anhöriga. För en liten elit bedrevs hemundervisning med hjälp av privatlärare. När allmän skola infördes i västvärlden (i Sverige 1842) minskade hemundervisningens betydelse successivt. (källa)
  2. Begreppet herridrott har under en stor del av historien i de flesta sammanhang utgjort normen för idrott (sport) eftersom damidrott fram till 1970-talet, och i vissa fall fortfarande, varit betydligt mindre till sin omfattning, undantaget vissa grenar. Allteftersom damidrotten fått större elit och bredd, åtminstone i de anglosaxiska, nordiska och socialistiska staterna, har särskilda benämningar för herrars idrott, för att skilja den från idrott i allmänhet, blivit vanligare. (källa)
  3. Division III är lägst och finns inte i alla distrikt. Om man vinner, alternativt blir andraplacerad i hela Division I, blir klubben uppgraderad till Ponnyallsvenskan Elit, som innehåller tre omgångar. Genom att prestera lika bra i elitallsvenskan blir laget kvalificerad till Lag-SM på Strömsholm. (källa)
  4. Högerpopulism (högerpopulist) eller radikal högerpopulism är en politisk ideologi och strategi som motsätter sig existerande politiska konsensus med ett starkt visat motstånd mot vad de menar är etablissemanget. Kännetecknande för högerpopulism är dess argumentationsstrategi (se välfärdschauvinism). Det rör sig om politik med enkla lösningar på svåra politiska problem genom en ideologi som föreskriver två homogena, antagonistiska grupper, ett vi-mot-dem-tänkande (folket mot eliten, svenskar mot invandrare, land mot land, arbetande mot bidragstagare) grundat i argument om det "sunda förnuftet". Ett högerpopulistiskt parti anspelar på ett tänkt "gap" mellan makthavare och en majoritet av folket, och är allmänt skeptiskt till den representativa demokratin. (källa)
  5. Elitism är en tro på eller ett förhållningssätt till en elit. Denna elit anses av förespråkare ha bättre åsikter som bör tas mer allvarligt, eller anses vara de enda som passar som ledare. I ett samhälle som styrs genom elitism erhåller denna grupp människor en särskild position eller särskilda privilegier i gruppen, i motsats till majoriteten av folket som inte har förmågor eller förutsättningar av att leva upp till kraven. Medlemmar av en ärvd elit kallas aristokrater. (källa)
  6. Förr var förutsättningen för att vara verksam som köpman vanligen att man erhöll borgarrättigheten i form av burskap. Köpmännen utgjorde borgerskapets elit och kunde ibland styra hela nationer. Exempel är stadsrepubliker såsom Venedig och hansestäderna Hamburg, Lübeck och Bremen. (källa)
  7. Masstart eller gemensam start tillämpas i vissa idrottstävlingar och innebär att alla deltagare startar samtidigt, vilket leder till att den som kommer först i mål vinner, och man inte behöver jaga tider för att nå framgångar i tävlingen. Masstart är vanligt inom bland annat längdskidåkning, cykling, skidorientering, skidskytte och friidrott. I längdskidåkningstävlingen Vasaloppet i Sverige tillämpas masstart sedan premiäråret 1922. I kortare längdskidlopp för toppelit började masstart tillämpas först i slutet av 1980-talet, först i några få världscuptävlingar, och sedan populariteten ökat även i världsmästerskap och olympiska vinterspelen från början av 2000-talets första decennium. I motionslopp har masstart alltid varit det vanligaste, bland annat för att det är lättare att räkna ut tider. För löpartävlingar har det varit masstart även för elit inklusive maratonlopp på OS. Inom cykelsporten kallas masstartslopp för linjelopp medan intervallstart kallas tempolopp och där är det mycket stor skillnad på taktik i de två varianterna. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.