Emaljera Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder emaljera, varianter, uttal och böjningar av emaljera

Emaljera synonym, annat ord för emaljera, vad betyder emaljera, förklaring, uttal och böjningar av emaljera.

Vad betyder och hur uttalas emaljera

Emaljera uttalas emalj|era och är ett verb -de.

Emaljera betyder:

Ordformer av emaljera

Aktiv

emaljera
infinitiv
emaljerar
presens
emaljerade
preteritum
emaljerat
supinum
emaljerande
presens particip
emaljera
imperativ

Passiv

emaljeras
infinitiv
emaljeras
presens
emaljerades
preteritum
emaljerats
supinum

Perfekt particip

emaljerad en
~ + subst.
emaljerat ett
~ + subst.
emaljerade den/det/de
~ + subst.

Emaljera är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet emaljera

  1. Fabergéägg är diamantbesatta och emaljerade påskägg som Peter Carl Fabergé och hans företag gjorde på beställning åt den ryske tsaren mellan 1885 och 1917. De drygt 50 Fabergéäggen anses vara bland det absolut bästa inom juvelerarkonsten. (källa)
  2. För massproduktion av emaljerade metallföremålåter man sedan 1960-talet föremålet vara den ena polen i en elektrisk krets och den andra polen vara en spraypistol med torrt emaljpulver, emaljen kommer då att fästa på föremålet med statisk elektricitet. (källa)
  3. På plattformen på Gullmarsplan finns Leif Tjerneds skulptur Haaaboooommm, eller Apelsinmannen i emaljerat stål från 2000, och vid hållplats Luma finns skulpturen Opposite waveforms av Kjell Ohlin. (källa)
  4. Gjutjärnsspisens popularitetsperiod varade i ungefär hundra år. Under 1940-talet utvecklades den genom att förses med emaljerade fram- och sidostycken, och öka i storlek. Vedspisar togs dock successivt ur bruk i Sverige under första hälften på 1900-talet. Gjutjärnsspisar efter 1800-talsmodell tillverkas fortfarande i begränsat antal. (källa)
  5. stav m/1815 var generaladjutanten för arméns tjänstetecken. Den bars senare av chefen för Lantförsvarsdepartementet om denne var militär. Staven är förgylld och beströdd med blå emaljerade kronor samt försedd med knopp och doppsko. (källa)
  6. Vid tillverkning av emaljerade kärl. (källa)
  7. Verkstad, butikslokal och bostad låg vid Storgatan i Nora i kvarteret Fisken. Sandbergs tog också in och sålde produkter från andra firmor, såsom brickor, brödkorgar av plåt, emaljerade hushållsartiklar och fotogenlampor. Tillverkningen av bleckkärl skedde framför allt under vintrarna. Sommartid utfördes plåtslageriarbeten, framför allt takläggning. (källa)
  8. Dalbyboken har ett praktband beslaget med silver, förgylld koppar och emaljerade lister med guldornament. Boken har 285 blad och pergamenten är gjorda av kalv- och fårskinn. Bokens skrivare är utbildade i Bremens ärkestift, men det är oklart om boken är framställd i Tyskland eller Dalby. Anteckningar i boken visar att den använts under hela medeltiden i Dalby. (källa)
  9. År 1895 stod Trönö nya kyrka färdig och många av Trönö gamla kyrkas inventarier flyttades till den nya kyrkan, bl.a. det Thomas Beckets emaljerade relikskrin även kallat Trönöskrinet tillverkat i den franska staden Limoges i början av 1200-talet. Trönö nya kyrka ödelades i en brand 1998 varvid många av kulturskatterna gick förlorade. Trönöskrinet räddades dock och restaurerades av Riksantikvarieämbetet och finns nu åter i Trönö nya kyrka. Trönö gamla kyrka ödelades vid den nya kyrkans öppnande men restaurerades varsamt 1914–1915. (källa)
  10. Föreningen Bolindermuseet visar föremål från verksamheten ur Bolinders mer än hundraåriga historia. Bolinders Mekaniska Verkstad grundades 1844 i Stockholm och är en del av den svenska industrihistorien. Historien om Bolinders började redan 1844, då bröderna Jean Bolinder (1813-1899) och Carl Gerhard Bolinder (1818-1892) startade sin mekaniska verkstad. Namnet blev J och CG Bolinders Mekaniska Verkstad AB, och verksamheten låg på Kungsholmen. Under de första årtiondena var produktionen inriktad på ångmaskiner, träbearbetningsmaskiner och råoljemotorer för bland annat fartyg och sågindustrier. Andra gjutna produkter som blev kända var vedspisar, spisar, kaminer, ångmaskiner och sågverk. Ytterligare andra gjuteriprodukter, som blev kända, var köksutrustningar såsom stekpannor, grytor, våffeljärn och köttkvarnar. Senare tillverkades gjutgods och under andra världskriget tillverkades gengasaggregat samt en modell i trä och mycket annat till den svenska försvarsindustrin. 1909 startades produktionen i Kallhäll. Företaget omorganiserades 1932 och Bolinders motoravdelning slogs samman med Munktells i Eskilstuna och kom att heta Bolinder-Munktell. Den andra delen av företaget fortsatte verksamheten i Kallhäll under namnet Bolinders Fabriks AB. Exempel på produkter som Bolinders modellverkstad tillverkade under 1930- och 1940-talen är praktiska utrustningar såsom Trim utombordsmotorer, diskmaskiner, sanitetsgods och emaljerade hushållskärl. Det var på 1950-talet som kylskåp och elspisar blev stora produkter. Bolinders fick konkurrens från Electrolux, Husqvarna och Elektro Helios och Bolinders Fabriks AB lades ned 1956. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.