Vad betyder och hur uttalas energipolitik
Energipolitik uttalas en|ergi|pol|it|ik.
Ordformer och varianter av energipolitik
Singular
- energipolitik
- obestämd grundform
- energipolitiks
- obestämd genitiv
- energipolitiken
- bestämd grundform
- energipolitikens
- bestämd genitiv
Energipolitik är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet energipolitik
Visionen inom den svenska energipolitiken är att samhället ska få all energi från förnybara energikällor. Regeringen utreder minskning av atomkraftverken. Förnybara energikällor och energieffektivisering är prioriterade områden. Användningen av förnybar el ska öka med 10 TWh 2002–2010 och oka med 17 TWh (2002–2016). Fossila bränslen används på en låg nivå. Utsläppen av växthusgaser ska vara 2008–2012 minst 4 % lägre än 1990. År 2010 ska utsläppen i svaveldioxid SO2 till luft vara högst 50 000 ton och kväveoxider NOx högst 148 000 ton. (ET2006_31). Sverige ska vara aktiv för ett energisamarbete mellan EU, Kina och Indien. Miljö- och energifrågorna ska få större utrymme i utvecklingssamarbetet.
1998: Karl-Axel Edin (för att under 20 år deltagit i energidebatten med sina analyser av energiteknik och energipolitik).
Energiöverenskommelsen 2016 är en överenskommelse mellan fem av svenska riksdagens åtta partier om långsiktig inriktning för svensk energipolitik. Den ses som en betydelsefull politisk kompromiss efter decennier med partipolitiska meningsskiljaktigheter om den energipolitiska färdriktningen.
Europeiska unionens energipolitik är Europeiska unionens politik gällande energifrågor. Målet för politiken är att "garantera att energimarknaden fungerar, garantera energiförsörjningen inom unionen, främja energieffektivitet och energibesparingar samt utveckling av nya och förnybara energikällor och främja sammankopplade energinät".