Enkelvagn Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder enkelvagn, varianter, uttal och böjningar av enkelvagn

Enkelvagn synonym, annat ord för enkelvagn, vad betyder enkelvagn, förklaring, uttal och böjningar av enkelvagn.

Vad betyder och hur uttalas enkelvagn

Enkelvagn uttalas enkel|vagn och är ett substantiv.

Enkelvagn betyder:

Ordformer av enkelvagn

Singular

enkelvagn
obestämd grundform
enkelvagns
obestämd genitiv
enkelvagnen
bestämd grundform
enkelvagnens
bestämd genitiv

Plural

enkelvagnar
obestämd grundform
enkelvagnars
obestämd genitiv
enkelvagnarna
bestämd grundform
enkelvagnarnas
bestämd genitiv

Enkelvagn är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet enkelvagn

  1. Som tidigare nämnts går numera M29 nästan alltid i tvåvagnståg. Tidigare var det oftast en M28 som var andravagn, innan dessa försvann från trafiken, men det kunde vara tvärtom också. Enkelvagnar förekommer också men då på linjer med få resenärer. Annars rör det sig ofta om vagnbrist eller utbildning. Trevagnståg har förekommit under olika perioder på de flesta linjer. Detta har oftast varit under sommartidtabellen då man glesat ut i tidtabellen, och kompenserat detta med längre tåg. Innan M21 blev vanlig i trafiken förekom även fyrvagnståg. Detta dock endast på Angeredsbanan. Teoretiskt går det att koppla ihop fler vagnar, vilket har förekommit i vagntransporter, men detta undviks, främst beroende på att hållplatserna numera är dimensionerade för spårvagnståg som är ungefär 30 meter långa (= två M28/M29, en M31 eller en M32). Ett inofficiellt rekord gör gällande att tolv M25-vagnar kopplats ihop för en vagntransport på Angeredsbanan, men där finns det mer plats att röra sig på. (källa)
  2. C16 var litterat på två motorvagnar, före detta tunnelvagnar, som byggts om från C6 av ASEA 1974 för att gå på Saltsjöbanan, liksom C10 och C11. Skillnaden med C16 var att dessa hade två förarhytter och kunde gå som enkelvagnar. (källa)
  3. Då antalet M28:or var något flera än M29:orna bestämde man sig för att jämna ut antalet så att det skulle finnas ungefär lika många av varje typ men även för att det saknades reservdelar till M28. Detta eftersom man helst vill ha både M28 och M29 i samma tågsätt. I slutet av 1990-talet byggde man om vagn 715 på prov för annan driftsäkerhet. Testet blev lyckat och eftersom reservdelar saknades byggde man därför om ytterligare 8 st av M28:orna som dessutom rustades upp till att få samma funktionalitet och komfort som de redan upprustade M29:orna: Först bytte man ut de klassiska "knuffdörrarna" som fanns i mitten och bak på vagnen mot automatiska bladdörrar. Inredningen fick sig också ett lyft då man bytte ut innerbelysningen som bestod av vanliga glödlampor mot lysrörslampor. Väggarna och sätena fick samma färgsättning som den i M29 och vagnarna fick en styrdator (PLC). Vagn 715 rustades dock aldrig upp och har därmed fortfarande originalinredningen och originaldörrarna kvar. Dessa vagnar går endast med annan PLC-vagn eller som enkelvagn. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.