Essä Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder essä, varianter, uttal och böjningar av essä

Essä synonym, annat ord för essä, vad betyder essä, förklaring, uttal och böjningar av essä.

Synonym till essä

Vad betyder och hur uttalas essä

Essä uttalas essä och är ett substantiv -n -er äv. essay [-ä´] -(e)n [-ä´n] -er.

Essä betyder:

Ordformer av essä

Singular

essä
obestämd grundform
essäs
obestämd genitiv
essän
bestämd grundform
essäns
bestämd genitiv

Plural

essäer
obestämd grundform
essäers
obestämd genitiv
essäerna
bestämd grundform
essäernas
bestämd genitiv

Variantstavning singular

essay
obestämd grundform
essays
obestämd genitiv
essayn
bestämd grundform
essayen
bestämd grundform
essayns
bestämd genitiv
essayens
bestämd genitiv

Variantstavning plural

essayer
obestämd grundform
essayers
obestämd genitiv
essayerna
bestämd grundform
essayernas
bestämd genitiv

Essä är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Essä på Engelska

  • essay - short literary composition on a theme or subject

Hur används ordet essä

  1. Claudio Magris, italiensk litteraturvetare, även essäist, författare bl a till Donau. (källa)
  2. Informatik (även informationssystem) är det vetenskapliga studiet av information och dess behandling i kodad form samt dess presentation. Ämnet studerar hur interaktion sker mellan naturliga och artificiella system vilka lagrar, bearbetar och förmedlar information. Begreppet informatik dök för första gången upp år 1957 i essän Informatik: Automatische Informationsverarbeitung av Karl Steinbuch, som var en av pionjärerna inom artificiell intelligens. År 1962 myntade Philippe Dreyfus ordet informatique med samma innebörd. Således kan informatik härledas till betydelsen automatisk informationsbearbetning eller automatisk informationsbehandling. Då information behandlas av såväl datorer, individer och organisationer har informatik även kognitiva och sociala aspekter. Allmän datavetenskap heter på tyska Informatik och på franska informatique. (källa)
  3. Litteraturkritik (litteraturkritisk) är reflektion eller undersökning samt värdering av litteratur. Den som ger denna typ av kritik brukar kallas för litteraturkritiker. Viktiga skillnader mellan litteraturkritik och litteraturteori ligger dels i att litteraturkritikern låter de egna värderingarna synas, medan litteraturteoretikern eftersträvar objektivitet. Litteraturkritik publiceras till exempel i essäform, medan litteraturteori hör till genrer som vetenskapliga artiklar och avhandlingar. (källa)
  4. De enskilda proven är sex timmar långa. Modersmålsprovet består alltså av två olika prov som hålls två olika dagar och består av ett prov i textkompetens och ett essäprov, båda i form av uppgifter utgående från material som delas ut på provtillfället. Fram till 1990-talet bestod båda proven av uppsatser, men ämnen kunde ges även som textförståelse/analys. För de övriga språken hålls en hörförståelse en dag och den skriftliga delen med läsförståelse, grammatik och uppsats en annan dag. För resten av ämnena genomförs proven under en dag. För språk finns olika prov för kort, medellång eller lång lärokurs (beroende på när eleven inlett sina studier i språket) och för matematik för lång eller kort lärokurs. Sedan 2006 består realproven av separata prov för de olika ämnena. Tidigare skrevs realen som ett prov och abiturienten kunde då fritt välja frågor från olika realämnen. (källa)
  5. Sakprosa anses vara motsatsen till skönlitteratur och skönlitterär stil. Hur texter som har drag av både sakprosa och skönlitteratur skall klassificeras har bedömts olika av olika forskare. I synnerhet orsakas gränsdragningsproblemet av sakliga texter med litterära kvaliteter, till exempel konstnärligt utformad essäistik. Professorn i sakprosaforskning Johan Tønnesson har därför föreslagit att sakprosan indelas i "litterär sakprosa" och "funktionell sakprosa". Professor emeritus i litteraturvetenskap Arne Melberg har å andra sidan hävdat att genreindelningen i sakprosa och skönlitteratur blir allt mer ofruktbar allteftersom texter som överskrider genregränserna blir mer dominerande i litteraturutgivningen. (källa)
  6. Formens motsvarighet på den facklitterära sidan är essän och på den dramatiska sidan av enaktaren. Uppmärksamma att den svenska definitionen av "Novell" ej bör misstas för det engelska ordet "Novel". (källa)
  7. Den litterära tidskriften Ordkonst utkommer med fyra nummer per år. Tidskriften innehåller nya skönlitterära texter av såväl etablerade som opublicerade författare, liksom essäer, reportage och recensioner. Tomas Tranströmer, Inger Edelfeldt, Kristian Lundberg, Robert Kangas, Jerker Virdborg, Malte Persson och Nikanor Teratologen är några av de författare som genom åren varit affischnamn i tidskriften. (källa)
  8. Prosa, från latinets prōsa (obunden stil), från prorsus på samma språk (rakt på sak), är flera former av berättande vardaglig text eller tal som inte är bundet av metriska regler. Den kan vara neutral och osmyckad och förekommer som fackprosa (sakprosa) eller som skönlitteratur, till exempel romaner, noveller, essäer och biografier. Om prosan blir rytmisk i sin meningsbyggnad är den besläktad med poesin. Beteckningen prosadikt används för att beskriva lyrik av mera berättande karaktär. Jämför prosaisk = vardaglig, enkel, utan finess. (källa)
  9. Gunnar Ekelöf Skrifter 7. Blandade kort och annan essäistik, Bonniers 1992 sid. 408-410. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.