Evangelium Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder evangelium, varianter, uttal och böjningar av evangelium

Evangelium synonym, annat ord för evangelium, vad betyder evangelium, förklaring, uttal och böjningar av evangelium.

Vad betyder och hur uttalas evangelium

Evangelium uttalas ev|angeli|um [-nje´-] och är ett substantiv evangeliet evangelier.

Evangelium betyder:

Ordformer av evangelium

Singular

evangelium
obestämd grundform
evangeliums
obestämd genitiv
evangeliet
bestämd grundform
evangeliets
bestämd genitiv

Plural

evangelier
obestämd grundform
evangeliers
obestämd genitiv
evangelierna
bestämd grundform
evangeliernas
bestämd genitiv

Evangelium är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Evangelium på Engelska

  • gospel, evangel - any of the four Gospels, the Gospel according to St. John

Hur används ordet evangelium

  1. Gospel är en kyrklig musikgenre, utvecklad i USA i församlingar vars flesta medlemmar var afroamerikaner. Sångerna framförs av körer, ofta vokalt eller med enkelt ackompanjemang av instrument som gitarr, hammondorgel, piano och trummor. De akustisk gitarrerna har dock alltmer bytts ut mot elgitarr. Genren är nära besläktad med spiritual och blues. Mycket av dagens pop och rock härstammar bland annat från gospel. Ordet gospel kommer från engelskans ord för evangelium. Gospelsånger har som regel kristen text och det kristna budskapet är nästintill alltid starkt framträdande. (källa)
  2. Ett överdrivet framhållande av det gudomliga och himmelska i Kristi person, så att hans "mänsklighet" uppfattades som endast ett sken utan verklighet (doketism), huvudsakligen bemött av aposteln Johannes i hans första brev och indirekt i inledningen till hans evangelium. (källa)
  3. Enligt Jesu Krisi Kyrka av Sista Dagars Heliga gavs prästadömet till Joseph Smith och Oliver Cowdery 1829. Johannes döparen ska ha uppenbarat sig för dem och gett dem det aronska prästadömet, vilket "innehar nycklarna till betjäning av änglar, till omvändelsens evangelium och dop genom nedsänkning till syndernas förlåtelse". Senare (exakt datum för detta är okänt) uppenbarade sig Petrus, Jakob och Johannes för dem och gav dem det melkisedekska prästadömet och även anförtrodde dem "Guds rikes nycklar". Prästadömet infördes i kyrkan i början av 1830-talet och gav den då bara några år gamla kyrkan en känsla av historisk förankring, de var inneslutna i ett prästadöme som spårade sitt ursprung ända tillbaks till Adam och således en del av ett antikt brödraskap (Det melkisedekska prästadömet ska ha funnits från Adams tid till Moses tid, då Herren tog bort det från israeliterna för att de hade förhärdat sina hjärtan). (källa)
  4. Ordet förekommer i en liknelse i Nya Testamentet, där Jesus (i 1917 års svenska översättning) framhåller att man inte bör "sätta sitt ljus under en skäppa" utan hålla fram det så att det kan lysa klart (evangelium enligt Matteus 5:14-15, Markus 4:21-25, Lukas 8:16-18 och Lukas 11:33-36). På samma sätt bör människorna inte dölja sina goda gärningar, utan stå fram som föredömen. Detta går igen i sången Det lilla ljus jag har. I Bibel 2000 heter det i stället "lampa under sädesmåttet". I den klassiska King James engelska översättning heter det "candle under a bushel", men nyare engelska översättningar talar om "lamp under a bowl". (källa)
  5. De nya ordnarna förknippades ofta med predikoverksamhet, varför de ibland även benämns predikarordnar. Ett av servitordens huvudsakliga syften är predikande av evangelium. I strikt bemärkelse var det även dominikanorden och franciskanerna som häri såg en av sina främsta uppgifter, medan karmelitordern och i viss mån eremitaugustinerna alltid varit mera renodlat kontemplativa. Bara hos dominikanerna har verbet predika satt avtryck i ordens officiella namn: ordo praedicatorum, "predikarnas orden". (källa)
  6. Efterföljelse är en bok av den tyska teologen och pastorn Dietrich Bonhoeffer, som första gången utgavs 1937 i Tyskland under titeln Nachfolge. Utifrån Bergspredikan i Matteusevangeliet kap. 5-7 ämnar Bonhoeffer närma sig vad det innebär att vara en Kristi lärjunge och efterföljare. (källa)
  7. Evangelium (av grekiska εύαγγέλιoν "goda nyheter", "glatt budskap" eller "glädjebud") kan syfta på. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.