Expertis Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder expertis, varianter, uttal och böjningar av expertis

Expertis synonym, annat ord för expertis, vad betyder expertis, förklaring, uttal och böjningar av expertis.

Synonymer till expertis

Vad betyder och hur uttalas expertis

Expertis uttalas ex|pert|is [-i´s] och är ett substantiv -en.

Expertis betyder:

Ordformer av expertis

Singular

expertis
obestämd grundform
expertis
obestämd genitiv
expertisen
bestämd grundform
expertisens
bestämd genitiv

Expertis är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Expertis på Engelska

  • expertise - the experts called in were not as impressive as expected

Hur används ordet expertis

  1. När en organisation växer och blir större så ökar ofta antalet medarbetare och komplexiteten i den rådande strukturen. Komplexiteten inom organisationen är en stor orsak till att det framkommer en hierarkisk ordning När arbetsuppgifterna och arbetsteknikerna förändras krävs det mer expertis och specialisering hos yrkesrollerna. Dessa specialister utgör en essentiell del av organisationen och man kan då tala om uttrycket Teknokrati som bygger på att beskriva vikten av den tekniska kompetensen inom en organisation. När en organisation växer och medarbetarantalet ökar så finns det ett större behov av en tydlig central ledning som kan arbeta för att hålla ihop gruppen och driva alla i rätt riktning. Naturligt växer det fram en vertikal arbetsfördelning där vissa personer tar på sig ökad makt. Behovet av ledning ökar eftersom strukturen blir mer sårbar när denna förändras i storlek och det krävs nu ett betydligt tydligare ledarskap som syns och där ledarna behöver bidra till att stärka kulturen. (källa)
  2. Redan under Johan IIIs tid tog Sverige krigsbyten från Ryssland, men det är först under Gustav II Adolfs tid då en praxis för krigsbyten instiftas i och med krigsartiklar som skrevs 1621.Enligt krigets logik var militära krigsbyten självklara att ta, det kunde innefatta föremål som vapen, hästar, kokvagnar, och annan utrustning. För att ta religiösa föremål eller kulturföremål som böcker, behövdes fullmakter till befälhavarna. Gustav II Adolf är den kung som systematisk utfärdar sådana fullmakter, och under det trettioåriga kriget och under den resterande tiden av svensk stormaktstid kommer stora mängder krigsbyten att tas av de svenska arméerna. Ett av de första stora roven av böcker sker vid intagandet av Mainz 1631. Gustav II Adolf lät stadens stadsbibliotek fraktas av sina soldater. Han lät därefter tillkalla juridisk expertis för att fastslå lagligheten i handlingen. Juristen lät bekräfta i arton teser att kungen hade rätt till böckerna. Under erövring av Livland 1621 tog svenskarna stora delar av jesuitiska klosterbibliotek, detta var en del i en övergripande plan i att ta katolsk egendom.Böckerna lämnades till Uppsala bibliotek eller arkivet på slottet Tre kronor. (källa)
  3. Väljer man att restaurera eller återskapa en skadad eller tidigare borttagen patina på ett antikt föremål, kallas detta repatinering. Genom att det ofta är komplicerat att ta reda på hur en befintlig patina är framkallad och med vilket kemiskt recept så är det inte ovanligt att expertis låter hela föremålet repatineras, även om det endast är en begränsad del av ytan som är skadad. (källa)
  4. Janovs terapimetod väckte stor uppmärksamhet världen över. Till Sverige kom han 1972 för att bland annat beskriva och demonstrera sin metod för svensk expertis. Svensken Tomas Videgård genomförde en studie 1975–1976, "The Success and Failure of Primal Therapy: A Critical Review", där 32 före detta patienter intervjuades angående deras erfarenheter av behandlingen. Tomas Videgård var själv patient hos Janov. Videgårds slutsats var att terapi hos The Primal Institute var marginellt bättre än Tavistockkliniken och betydligt bättre än Menningerkliniken (de två psykoterapikliniker som han jämförde med). Han skrev vidare att resultatet var ungefär hälften så bra som Janov hävdade: 40 % framgång i stället för 98–100 %. (källa)
  5. Tvärvetenskap är en forskningsverksamhet eller vetenskaplig gren som involverar kunskaper, metoder, terminologi och expertis från skilda vetenskapsgrenar. Involveras många olika vetenskapsgrenar, talar man också om mångvetenskap. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.