Förbränningsanläggning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder förbränningsanläggning, varianter, uttal och böjningar av förbränningsanläggning

Förbränningsanläggning synonym, annat ord för förbränningsanläggning, vad betyder förbränningsanläggning, förklaring, uttal och böjningar av förbränningsanläggning.

Vad betyder och hur uttalas förbränningsanläggning

Förbränningsanläggning uttalas för|bränn|ings|an|lägg|ning och är ett substantiv.

Ordformer av förbränningsanläggning

Singular

förbränningsanläggning
obestämd grundform
förbränningsanläggnings
obestämd genitiv
förbränningsanläggningen
bestämd grundform
förbränningsanläggningens
bestämd genitiv

Plural

förbränningsanläggningar
obestämd grundform
förbränningsanläggningars
obestämd genitiv
förbränningsanläggningarna
bestämd grundform
förbränningsanläggningarnas
bestämd genitiv

Förbränningsanläggning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet förbränningsanläggning

  1. Förbränningsanläggning är en gemensam beteckning för alla anläggningar där förbränning sker allt ifrån ett stort industriellt drivet värmekraftverk till en enkel kamin eller eldstad i en stuga eller koja för småskalig uppvärmning.
  2. Vid förbränning omvandlas bränsle till rökgaser och aska samtidigt som det frigörs värmeenergi. Rökgaserna och askan innehåller många ofarliga ämnen men också många ämnen som påverkar hälsan och miljön. Många förbränningsanläggningar släpper också ut en del föroreningar till vatten.
  3. I en förbränningsanläggning används den frigjorda värmen direkt för uppvärmning eller omvandlas till ånga eller elenergi. I ett kraftvärmeverk produceras både el och värme samtidigt. I ett värmeverk produceras enbart värme och i ett kondenskraftverk produceras enbart el.
  4. Länge var olja det vanligaste bränslet i förbränningsanläggningar. Efter oljekriserna på 70-talet skedde en successiv övergång till andra bränslen såsom naturgas, torv, kol, biobränslen och avfall.
  5. För samtliga förbränningsanläggningar oavsett storlek gäller miljöbalkens regler i 2 kap 2 § om hänsyn. Detta betyder att den som driver en anläggning ska reducera anläggningens påverkan på hälsa och miljö så långt det är möjligt.
  6. För att uppföra eller driva en förbränningsanläggning som är gjord för en tillförd effekt större än 20 MW, krävs tillstånd enligt Miljöprövningsförordningen (2013:251). Tillståndsfrågor prövas av miljödomstolen när det gäller miljöfarlig verksamhet. I beslutet om tillstånd ska anges villkor för hur mycket anläggningen får påverka miljön, till exempel hur mycket föroreningar som får släppas ut.
  7. Definitionen för stora förbränningsanläggningar är sådana som har en installerad tillförd effekt som är större än 50 MW. För dessa gäller förordning (2013:252) om stora förbränningsanläggningar om utsläpp till luft av svaveldioxid, kväveoxider och stoft.
  8. Tillstånd enligt miljöbalken krävs inte för förbränningsanläggningar där inget farligt avfall förbränns och som förbränner mindre än 50 ton/år och har en tillförd effekt på mindre än 20 MW. I sådana fall krävs istället en anmälan till den kommunala nämnden. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.