Förbundsstat Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder förbundsstat, varianter, uttal och böjningar av förbundsstat

Förbundsstat synonym, annat ord för förbundsstat, vad betyder förbundsstat, förklaring, uttal och böjningar av förbundsstat.

Vad betyder och hur uttalas förbundsstat

Förbundsstat uttalas för|bunds|stat och är ett substantiv.

Ordformer av förbundsstat

Singular

förbundsstat
obestämd grundform
förbundsstats
obestämd genitiv
förbundsstaten
bestämd grundform
förbundsstatens
bestämd genitiv

Plural

förbundsstater
obestämd grundform
förbundsstaters
obestämd genitiv
förbundsstaterna
bestämd grundform
förbundsstaternas
bestämd genitiv

Förbundsstat är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet förbundsstat

  1. Tyskland (Förbundsrepubliken Tyskland) är i dag ett land, men var tidigare (1949–1990) delat mellan två olika statsbildningar, Västtyskland (Förbundsrepubliken Tyskland) och Östtyskland (Tyska demokratiska republiken). Hela Tyskland är idag en enda förbundsstat som är uppdelad i ett antal delstater, förbundsländer. Tyskland är en del av den tyska nationen vilket även kan sägas innefatta landet Österrike och exempelvis delar av staterna Schweiz och Belgien. (källa)
  2. Många gånger bygger nordismen på en ideologi som ser de stora kulturella likheterna mellan de nordiska länderna. Bland olikheterna ser många också möjligheterna att utnyttja det bästa från varje nordiskt land. Nordismen kan då förespråka ett starkt kulturellt samarbete mellan länderna. Även politisk nordism förekommer. I vissa mer extrema fall kan nordistisk politik gå ut på att skapa en nordisk union som innebär ett mycket tätt samarbete mellan nordiska länder. Många som förespråkar denna lösning vill lämna Europeiska unionen (EU) för att istället skapa en nordisk union som alternativ. Nordistisk politik går ofta ut på att skapa ett starkare nordiskt samarbete, ibland på bekostnad av de övriga internationella samarbetena. Det kan alltså gå ut på att skapa samnordiska tullunioner, och försvarssamarbeten men i stället delta mindre inom övriga internationella europeiska samarbeten. Det finns också de som vill slå ihop Norden till en stat, och bland dessa vill vissa ha enhetsstat och andra förbundsstat. (källa)
  3. Begreppet paraplyorganisation är en organisation med flera, mindre organisationer under sig. Målet är att fungera som hjälpande hand och säkerhet för de mindre organisationerna men samtidigt inte styra de mindre organisationerna med en järnhand. Av alla de icke-vinstdrivande organisationer som finns i USA är minst en femtedel av dem medlemmar i en paraplyorganisation. Begreppet kopplas även samman med federation som är ett förbund, särskilt sammanslutning av stater, förbundsstat. (källa)
  4. En statschefs maktbefogenheter varierar från stat till stat och kan vara alltifrån en maktlös nationalsymbol till en autokratisk diktator. De flesta moderna demokratier har ofta en skriven grundlag som begränsar statschefen och andra offentliga organs befogenheter. Ofta kan statschefens relativa ställning mätas utfrån förhållandet till landets lagstiftande församling (jämför parlamentarism, semipresidentialism och presidentialism) samt om det rör sig om en enhetsstat eller en förbundsstat. (källa)
  5. Lokalt självstyre: Enhetsstat (Sverige), förbundsstat (Tyskland), enhetsstat med självstyrande områden (Danmark). (källa)
  6. Tyskland – en förbundsstat belägen i Centraleuropa 1990–. (källa)
  7. En delstat är en delvis självstyrande stat som tillsammans med andra stater utgör en del av en federal stat eller federation (förbundsstat). (källa)
  8. En viktig skillnad mellan enhetsstater och förbundsstater är enligt vilka principer maktdelningen går till. I en enhetsstat ligger makten i grunden i centrum men den kan delegeras till periferi (som regioner, provinser, län eller motsvarande), medan i en förbundsstat så lyfts makt från delstaterna till den federala nivån. I en enhetsstat har centralmakten stort inflytande, bland annat genom lagstiftning och ekonomiska styrmedel, statlig skatt fördelas som anslag till centralt bestämda ändamål. En motivering till att ha en enhetsstat, inte minst i Sverige, är undvika orättvisor för vissa landsdelar. (källa)
  9. För att lättare kunna försvara sig och upprätthålla sitt välde anlade etruskerna sina städer på höjder, vilka de genom murar av sten gjorde svårintagliga. Etrurien var ett slags förbundsstat av tolv städer, bland vilka Tarquinii (det nuv. Tarquinia) skall ha varit den förnämsta. Andra var Arretium (Arezzo), Caere, även kallad Agylla (det nuv. Cerveteri), Clusium (Chiusi), Cortona, Perusia (Perugia), Veji, Velsina eller Volsinii (nu kallad Orvieto, den italienska formen av Urbs vetus, "gamla staden") och Vulci. Under den etruskiska tiden var Florens inte någon betydelsefull ort. Platsen var visserligen, såsom gravarna visat, bebyggd redan före denna tid, men etruskerna ville inte bo på slätten, utan föredrog att bygga sin av starka murar omgivna stad på den närbelägna höjd, som nu kallas Fiesole, sedan romarna gjort sig till herrar i landet, blev Florens åter bebyggt. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.