Förbygga Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder förbygga, varianter, uttal och böjningar av förbygga

Förbygga synonym, annat ord för förbygga, vad betyder förbygga, förklaring, uttal och böjningar av förbygga.

Vad betyder och hur uttalas förbygga

Förbygga uttalas för|bygga [-byg´a] och är ett verb förbyggde.

Förbygga betyder:

Ordformer av förbygga

Aktiv

förbygga
infinitiv
förbygger
presens
förbyggde
preteritum
förbyggt
supinum
förbyggande
presens particip
förbygg
imperativ

Passiv

förbyggas
infinitiv
förbyggs
presens
förbyggdes
preteritum
förbyggts
supinum

Perfekt particip

förbyggd en
~ + subst.
förbyggt ett
~ + subst.
förbyggda den/det/de
~ + subst.

Alternativa böjningsformer passiv

förbygges
presens

Förbygga är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet förbygga

  1. 1887 – Fartyget förbyggdes. (källa)
  2. Denna smala gränd, som inte kan trafikeras med fordon eftersom det finns trappor närmast Västerlånggatan, var stängd fram till 1981. Mot Kornhamnstorg med portar och vid Västerlånggatan var öppningen förbyggd med en lägre butiksbyggnad. Då arrangerade Dagens Nyheter en pristävling i vilken det föreslogs att gränden skulle öppnas för allmänheten. (källa)
  3. För att minska kostnader och bygga rationellt utförs många av dagens byggnader efter typritningar och förbyggs som element för montering. Detta gäller såväl större flerfamiljshus som enskilda villor. De senare säljs ofta genom en produktkatalog där bostadskonsumenten väljer vilken arkitektur den önskar reproducera på sin tomt. (källa)
  4. I september 2016 ersattes kvicksilverbadet med två kullager längs den vertikala linsaxeln. Anledningen till ombyggnaden var att förbygga skador som skulle kunna ske på grund av kvicksilverläckage. (källa)
  5. Den 3 maj 1866 väckte doktor Dickson förslag om åtgärder för att förekomma kolerafarsotens införande i staden, då den börjat visa sig i Europa. Oro fanns då det utbrutit kolera i Rotterdam, som stod i förbindelse med Göteborg genom reguljär fartygstrafik varje vecka. Dickson ansåg att det genomförts många bra sanitetsförbättrande åtgärder i staden, men att det behövde införas åtgärder för att förbygga att sjukdomen uppträdde i staden. Bland annat skulle ankommande fartyg från kolerasmittad hamn undersökas om det under resan haft personer, som varit sjuka i kolera, samt att det skulle inrättas ett avsides beläget sjukhus för vårdande av kolerasjuka personer, som anlänt med fartygen. Fartygen skulle sättas i karantän vid Känsö. Sundhetsnämnden biträdde förslaget, då den redan vidtagit liknande åtgärder. (källa)
  6. Av de cirka 300 kuttrar som köptes in, hamnade de flesta i södra Bohuslän. Fiskesamhällen som Mollösund, Käringön, Gullholmen och Grundsund var kända för sina många kuttrar. Flera gick i fraktfart fram till andra världskriget. För åtskilliga kuttrar höjdes lastkapaciteten genom att skrovet förbyggdes, det vill säga förlängdes eller genom att skrovet höjdes några bord. (källa)
  7. Under sillfiskeperioden i slutet av 1800-talet hade fisket enbart haft tillgång till små fartyg. Dessa var i första hand lämpade för kustnära verksamhet. När ångdrift började införas i den engelska trålfiskeflottan inleddes en stor utförsäljning av de äldre segeldrivna trålarna, på svenska benämnda kuttrar. I stort antal inköptes sådana kuttrar till de bohuslänska kustsamhällena. Inom nuvarande Tanums kommun var det Hamburgsund, Grebbestad och Havstenssund som blev stora kutterhamnar. På sommaren användes kuttrarna för dörjfiske efter makrill på Nordsjön och under resten av året gick de i fraktfart, så länge det var isfritt. Många av kuttrarna förbyggdes, man lade på ytterligare några bord, för att öka lastkapaciteten. (källa)
  8. Osteoporosprevention innefattar en näringsriktig kost under barndomen och undvikande av läkemedel som bidrar till benskörhet. Insatser för att förhindra brutna ben i dem med osteoporos är god kosthållning, regelbunden motion och förbyggande av fall. Livsstilsförändringar som att sluta röka och att inte dricka alkohol kan också vara av hjälp. Medicinering med bisfosfonater bland de som tidigare brutit ben som följd av sin osteoporos. Hos de med osteoporos, men utan tidigare benbrott är dessa läkemedel inte lika effektiva. Ett antal andra läkemedel kan också vara till nytta. (källa)
  9. förbyggande information om bland annat skoråd till patienter. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.