Fördela Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fördela, varianter, uttal och böjningar av fördela

Fördela synonym, annat ord för fördela, vad betyder fördela, förklaring, uttal och böjningar av fördela.

Synonymer till fördela

Vad betyder och hur uttalas fördela

Fördela uttalas för|dela och är ett verb -de.

Fördela betyder:

Ordformer av fördela

Aktiv

fördela
infinitiv
fördelar
presens
fördelade
preteritum
fördelat
supinum
fördelande
presens particip
fördela
imperativ

Passiv

fördelas
infinitiv
fördelas
presens
fördelades
preteritum
fördelats
supinum

Perfekt particip

fördelad en
~ + subst.
fördelat ett
~ + subst.
fördelade den/det/de
~ + subst.

Fördela är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Fördela på Engelska

  • divide - the apartment has five rooms

Hur används ordet fördela

  1. Härdplaster förekommer i form av fasta eller flytande material. Flera härdplaster är i sig sköra och används därför oftast som bindmedel till någon fiber. Vanligast är användning tillsammans med glasfiber. Andra förekommande fibrer är kolfiber och kevlar. Som ytskikt till en konstruktion av fiberarmerad härdplast används ofta gelcoat. Glasfiberarmerad härdplast dominerar plastbåtsmarknaden och endast ett fåtal båtar tillverkas av termoplast. Fördelen med härdplasten är att det innebär mindre investeringskostnader att tillverka saker i det men å andra sidan blir varje exemplar dyrare då den är mer tidskrävande att arbeta med än termoplast. De båtar som tillverkas i termoplast görs ofta i stora serier för att fördela de fasta kostnaderna. (källa)
  2. Instrumentation eller orkestrering är konsten att fördela stämmor i ett musikaliskt verk mellan olika musikinstrument (eller andra typer av ljudkällor) i en ensemble eller orkester. (källa)
  3. Neri är ett binde- och förtjockningsmedel som bidragit till att göra den japanska tillverkningsprocessen unik. Det utvinns ur en rot som kallas tororo-aoi (Hibiscus manihot). Pappersmassan läggs i ett kar med kallt vatten och neri. En träram med uppspänd duk förs ner i vattenkaret och upp igen, fylld med massa uppslammad i vatten. Neri gör vattnet trögflytande. Pappersmakaren har därför gott om tid att fördela pappersmassan jämnt i ramen innan vattnet runnit ut. Processen upprepas om man vill ha ett tjockare papper. Arket trycks sedan ner på en våt filt. Nästa ark kan läggas direkt ovanpå det föregående. Neri gör att de inte klibbar samman, inte ens efter pressning. (källa)
  4. I fotografi en plan reflekterande skärm som används för att fördela belysningen av motivet. (källa)
  5. Knytkalas, eller "knytis", är en fest eller annan bjudning där deltagarna förväntas att själva medta mat (och eventuellt dryck) att bjuda varandra på. Ibland är det mer organiserat, då deltagarna innan bjudningen delar upp mellan sig vad de ska ta med sig, alternativt att man ska säga till en person vad man tänkt ta med sig. Det kan vara till exempel för att det ska vara lagom andelar huvudrätt och efterrätt, eller att fördela mellan olika typer av mat. (källa)
  6. Kollektivism (av latin colligere, samla) är en term som används för att beskriva moraliska, politiska och sociala perspektiv som betonar människors ömsesidiga beroende och vikten av kollektivet snarare än de enskilda individerna. Termen är etymologiskt besläktad med kollekt, kollegium, kollega, kollektion samt kollektor och associeras ofta med socialistiska strävanden att centralt kontrollera och fördela samhällets ekonomiska resurser . Den bör ej förväxlas med holism som förklarar en individs handlande såsom samhällsvarelse. Motsatsen till kollektivism anses ofta vara individualism. (källa)
  7. Kommunstyrelsen i en svensk kommun är formellt den nämnd i kommunen som ansvarar för samordningen av arbetet i alla nämnder i kommunen. Det är kommunfullmäktige (kommunens högsta beslutande organ) som väljer ledamöter i kommunens nämnder (kommunens högsta verkställande organ) och kommunrevisionen (kommunens högsta granskande organ). Ledamöterna i alla verkställande nämnder inklusive kommunstyrelsen (som har samordningsansvar bland nämnderna) samt kommunrevisionen (som ska bestå av minst 5 förtroendevalda kommunrevisorer) väljs av kommunfullmäktige. Ledamöterna i alla nämnder samt kommunrevisorerna nomineras av samtliga partier i kommunfullmäktige och fördelas i proportion till valresultatet det senaste valet. Kommunrevisionen granskar årligen på kommunfullmäktiges uppdrag arbetet i kommunstyrelsen och övriga nämnder samt verksamheten i de kommunala bolagen. Därefter beviljar eller avstyrker kommunfullmäktige ansvarsfrihet för ledamöterna i kommunstyrelsen och övriga nämnder baserat på kommunrevisorernas granskningsrapport(er) och revisionsberättelse. (källa)
  8. Den indiska regeringen har skapat ett organ, kallat BIFR, dit företag på obestånd (sick companies) kan vända sig. Regeringen har också skapat 33 Debt Recovery Tribunal (DTR) som är en form av konkursdomstolar som kan utse konkursförvaltare. Det finns också fem appellationsdomstolar dit överklaganden kan ske. De DTR som finns är ojämnt fördelade. Vissa städer har mer än en medan andra saknar konkursdomstol. (källa)
  9. Kylarvätska förekommer bland annat i förbränningsmotorer för att bortföra och fördela den värme som utvecklas när motorn arbetar så att motorns olika delar med olika värmeutvidgningskoefficient ska kunna arbeta vid en så jämn och stabil temperatur som möjligt. Utan kylarvätska överhettas motorn snabbt och "skär" genom att oljan i motorn överhettas varvid smörjoljefilmen i de olika motordelarna brister och metallisk kontakt uppstår. En motor med för dålig kylning genom för lite kylarvätska, går kontinuerligt med för hög temperatur vilket leder till snabb nedslitning genom att de bärande oljefilmerna blir för tunna så att partiell metallkontakt mellan rörliga delar uppstår som ger en snabb nerslitning av rörliga delar. (källa)
  10. Chefskap rör de mer strukturella delarna av ledarskapet, vilket i ledarskapsutbildningar definieras som hårda faktorer och behandlar frågor kring vad. Det kan exempelvis handla om att sätta och följa upp mål, leda och fördela arbetet eller att ha ansvaret för arbetsmiljöarbetet. Svensk arbetsrättslig lagstiftning och praxis ställer en hel del krav på den som formellt har titeln chef. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.