Föreläsningssal Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder föreläsningssal, varianter, uttal och böjningar av föreläsningssal

Föreläsningssal synonym, annat ord för föreläsningssal, vad betyder föreläsningssal, förklaring, uttal och böjningar av föreläsningssal.

Vad betyder och hur uttalas föreläsningssal

Föreläsningssal uttalas före|läs|nings|sal och är ett substantiv.

Ordformer av föreläsningssal

Singular

föreläsningssal
obestämd grundform
föreläsningssals
obestämd genitiv
föreläsningssalen
bestämd grundform
föreläsningssalens
bestämd genitiv

Plural

föreläsningssalar
obestämd grundform
föreläsningssalars
obestämd genitiv
föreläsningssalarna
bestämd grundform
föreläsningssalarnas
bestämd genitiv

Föreläsningssal är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet föreläsningssal

  1. Kåkenhus rymmer externa relationer, studerandeexpeditionerna, Universitetsbiblioteket, LiU-IT, restaurang, butik samt flera större föreläsningssalar, lektionssalar och läsplatser. En utbyggnad av Kåkenhus slutfördes under början av 2009, bland annat innehållande Campus Norrköpings hittills största föreläsningssal. Sedan sommaren 2008 rymmer även Kåkenhus verksamhet för den medicinsk och filosofiska fakulteten samt Clinicum. Kåkenhus inrymmer även kårhusverksamheten Trappan, som under 2020 flyttade från en separat byggnad. (källa)
  2. Gyllenläder är relativt ovanligt i byggnadssammanhang. Det har använts till klädsel av dörrar i offentlig miljö där man önskar ljud- och ljusdämpande egenskaper, exempelvis på väggar och dörrar i föreläsningssalar, teater- och biosalonger. Vidare förekommer det som lindad klädsel på handledare i påkostade trapphusmiljöer samt som tapeter och möbelklädsel av silver- eller gyllenläder i högreståndsbyggnader. (källa)
  3. I Sverige och många andra länder är många offentliga lokaler som biografer, kyrkor, föreläsningssalar och andra samlingslokaler försedda med hörslinga, men hörslinga kan även förekomma i mindre format. Hörselskadade brukar ibland använda minislingor som installeras i teve-fåtöljen, eller portabla hörslingor, så kallade halsslingor, som hängs runt halsen. Metoder finns även att överföra tal från mikrofon via infrarött ljus till en mottagare som kommunicerar med hörapparaten via till exempel en halsslinga. (källa)
  4. En konferensanläggning konferenshotell eller ett konferenscenter är en anläggning som är anpassad för konferenser och liknande evenemang. På sådana anläggningar finns hotell, restauranger, föreläsningssalar och andra utrymmen för konferensaktiviteter. En kursgård är en mer anspråkslös anläggning för liknande ändamål. (källa)
  5. Campus är ett universitets- eller högskoleområde, dit ett universitets eller en högskolas verksamhet samlats helt eller delvis. På ett campus finns därför traditionellt föreläsningssalar, bibliotek, bostäder och även parkmark. Idag används dock campus även för områden som inte omfattas av akademisk verksamhet. (källa)
  6. Biblioteket och arkivet var från början integrerade delar av museibyggnaden och kunde nås via entréer på ömse sidor om Gustav Vasastatyn i stora hallens mitt, en ABM-tanke från en tid innan termen var uppfunnen. Idag återuppstår ordningen en trappa ner med biblioteket under den norra delen av stora hallen och (sedan 2016) arkivet i motsvarande lokaler under södra delen av stora hallen med gemensam läsesal, föreläsningssal, garderober och toaletter i mitten av markplanet. (källa)
  7. En föreläsningssal vid barnsjukhuset på Akademiska sjukhuset är uppkallad efter honom. (källa)
  8. Vid grundandet hade universitetet inga egna lokaler utan högkoret i Lunds domkyrka utnyttjades som föreläsningssal. Universitetets första egna huvudbyggnad, det så kallade Kungshuset, donerades av kung Karl XI i slutet av 1600-talet och ligger centralt i Lund i parken Lundagård. (källa)
  9. Museet fokuserar på industrihistoria och framförallt tillverkningen vid Munktells Mekaniska Verkstad och AB Bolinder-Munktell som tidigare var verksamma i lokalerna. Bland utställningsobjekten finns fungerande ångmaskiner, tändkulemotorer, jordbruksmaskiner och traktorer, bland annat den första svenska traktorn från 1913. Museet har även en körduglig kopia av Förstlingen, Sveriges första ånglok samt en ångvagn tillverkad i Eskilstuna 1884. Här finns utställningsrum men även en verkstad för reparation av maskinerna och en föreläsningssal för 100 personer. (källa)
  10. Under hans tid omorganiserades den medicinska undervisningen. Olof Rudbeck d.ä.:s anatomiska teater slutade användas och han undervisade i stället i en nyinrättad lokal, som utgjordes av en dissektionssal och en föreläsningssal. Hans gärning krestade främst kring den praktiska medicinen, både som vetenskapsman och som lärare. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.