Företagsledning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder företagsledning, varianter, uttal och böjningar av företagsledning

Företagsledning synonym, annat ord för företagsledning, vad betyder företagsledning, förklaring, uttal och böjningar av företagsledning.

Vad betyder och hur uttalas företagsledning

Företagsledning uttalas före|tags|led|ning och är ett substantiv.

Ordformer av företagsledning

Singular

företagsledning
obestämd grundform
företagslednings
obestämd genitiv
företagsledningen
bestämd grundform
företagsledningens
bestämd genitiv

Plural

företagsledningar
obestämd grundform
företagsledningars
obestämd genitiv
företagsledningarna
bestämd grundform
företagsledningarnas
bestämd genitiv

Företagsledning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet företagsledning

  1. Kremlologi, konsten att utifrån ett tunt underlag gissa sig till vad som pågick i de innersta politiska kretsarna i Sovjetunionens ledning i form av politiska beslut eller maktstrider. Uttrycket har också använts om studiet av rysk elitpolitik efter Sovjetunionens fall, och för liknande spekulationer rörande länder där insynen i det politiska maskineriet är liten, till exempel Kina och Nordkorea. Det används även vardagligt i en överförd betydelse, då det gäller att gissa sig till vad en regering, företagsledning, styrelse eller ledningsgrupp tycker eller kommer att göra. Ordet är uppkallat efter Kreml, den borg i centrala Moskva där den politiska ledningen höll till. En av metoderna var att studera i vilken ordning politikerna stod på Leninmausoleet på de revolutionära märkesdagarna. (källa)
  2. Företagsledning – en grupp tillsatt av ett företags styrelse som utövar verkställande makt. (källa)
  3. En företagsledning eller ledningsgrupp är en grupp tillsatt av ett företags styrelse som utövar verkställande makt. (källa)
  4. En vitbok, eller ett policydokument, är en skrift som med viss auktoritet sammanfattar idéer eller ambitioner inom ett område. Vitboksbegreppet används inom såväl politiken som inom företagsledning. Motsvarande engelska begrepp, "white paper", ibland "white book", används även om tekniska rapporter av liknande karaktär som en översiktsartikel ("survey paper"), som sammanfattar de viktigaste principerna i exempelvis en teknisk standard eller en specifik teknologi. (källa)
  5. Redovisning kan ofta vara föremål för revision: då en oberoende revisor går igenom redovisningen och tar ställning till om den ärättvisande. Det är dock alltid primärt företagsledning och styrelsens ansvar att redovisningen är korrekt. Revisorn gör enbart en bedömning och uttalande utifrån revisionen. En revision syftar dock till att öka tilltron till redovisningen och minska behovet för läsaren av den ekonomiska informationen att göra egna undersökningar om redovisningen är korrekt. (källa)
  6. Inom arbetsrätten regleras uppsägning av anställningsavtal av LAS (1982:80), kollektivavtal eller enskilda avtal (såvida det enskilda avtalet inte inskränker arbetstagarens rättigheter, enligt §2 2st). LAS gäller dock enligt §1 inte alla arbetstagare. Undantagna är företagsledning, familjemedlemmar, hushållsarbetare och arbetstagare som är anställda med särskilt anställningsstöd, i skyddat arbete eller i utvecklingsanställning. (källa)
  7. På årsstämman läggs årsredovisningen med revisionsberättelse fram för det senaste räkenskapsåret varvid stämman normalt beslutar om fastställandet. Stämman har att ta ställning till styrelsens förslag till disposition av vinst eller behandlande av förlust. Man tar också ställning till ansvarsfrihet för sittande styrelse och verkställande direktör och utser en ny framtida styrelse för bolaget. Ofta är det samma ledamöter som sitter kvar i styrelsen genom omval av dessa, nya ledamöter väljs in i styrelsen genom nyval. Bland övriga frågor som tas upp på framförallt årsstämmor kan nämnas löner, bonussystem och incitamentsprogram för styrelse och företagsledning. Just nivåerna för dessa har på senare tid kommit att diskuteras och bli föremål för mycket extern och intern kritik bland de större bolagen, inte minst de statligt ägda. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.