Företeelse Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder företeelse, varianter, uttal och böjningar av företeelse

Företeelse synonym, annat ord för företeelse, vad betyder företeelse, förklaring, uttal och böjningar av företeelse.

Synonymer till företeelse

Andra språk

Företeelse på Engelska

  • occurrence, phenomenon - a rare occurrence

Hur används ordet företeelse

  1. Fredlöshet som företeelse i de germanska områdena var ett instrument för att se till att förövare inställde sig till rättegång vid ting. Ingen polismakt fanns att tillgå, förövaren fick själv för att undgå fredlöshet se till att inställa sig och erbjuda sådan bot att motparten godtog den. På tingsplatsen gällde frid, även för den fredlöse (ett av de äldsta rättsdokumenten i Sverige är run-klotter på en berghäll, som talar om att ristaren sökt skydd på tingsplatsen - ungefär som man i senare tid sökt skydd i kyrkor). (källa)
  2. Absorptioner är processer som innebär att minst en andel av en företeelse uppgår i en annan. Absorption är egenskapen till upptagning eller uppsugning hos ett material. Absorptionen anger ett materials förmåga att absorbera, till exempel en tvättsvamps förmåga att suga upp vatten med kapillärkraft som håligheterna i svampen bidrar till. (källa)
  3. Abstraktion är att tänka bort vissa egenskaper hos ett föremål eller en företeelse och därigenom lyfta fram andra. Hur man väljer beror på vilket syfte man har med abstraktionen. (källa)
  4. Under puberteten växer struphuvudet hos både kvinnor och män (se målbrottet) och adamsäpplet blir tydligare. Eftersom struphuvudet växer mest hos män, är adamsäpplet associerat med att vara en manlig företeelse, men utbuktningen syns även på vissa kvinnor. (källa)
  5. Att kapplöpa med hästar har varit en mycket vanlig företeelse ända sedan hästen domesticerades för ca 6000 år sedan. Redan under Romarrikets storhetstid kapplöpte man med hästar och häststridsvagnar och Asien var det mycket vanligt att man tävlade med de uthålliga ökenhästarna. Den moderna galoppsporten har sitt säte i Storbritannien där man började organisera dessa tävlingar under 1600-talet. Under slutet av 1600-talet och början av 1700-talet avlade man även fram de engelska fullbloden som än idag räknas som världens snabbaste hästar. (källa)
  6. Geishatraditionen är inte så gammal som många tror. Det fanns kvinnliga artister i Japan före geishorna, under Heianperioden (794-1185), men riktiga geishor är en mycket senare företeelse. 1589 godkände Toyotomi Hideyoshi byggandet av ett stadsdel i Kyoto, som var avskärmad med murar från resten av staden. Området kallades för Shimabara, och var tillägnat olika former av njutning och underhållning i form av japanska konstformer, barer och prostitution. Kurtisaner (som kallades oiran 花魁) arbetade som exklusiva prostituerade, vilka lockade till sig ett rikt klientel. Många artister arbetade också i dessa hus för att underhålla klientelet med sång, musik, dans och poesi. Länge var dessa artister enbart män och de kallade sig för "geisha", "hōkan" (gycklare) eller "taikomochi" (trumbärare, eftersom de spelade taiko, vilket är en sorts japansk trumma). (källa)
  7. En del av de forskare som vill hålla fast vid en mer konservativ definition av folkmordsbegreppet och att det är en ung företeelse har introducerat begreppet folkmordsliknande massakrer för att beskriva det massvåld som utövats i tusentals år före 1900-talet mot civila och krigsfångar i samband med kolonialkrig, "övriga" krig, statligt och kolonialt förtryck mm. I den kategorin skulle till exempel mongolernas krig, romarnas krig mot gallerna, förstörelsen av Karthago, massmorden på indianerna etc. enligt dem höra hemma. Vad är då skillnaden mellan "riktiga" folkmord och "folkmordsliknande massakrer"? Oerhört många människor dödades ju i båda fallen. Enligt de forskare som använder sig av begreppet finns det några på ytan kanske luddiga men ändå uppenbara skillnader. (källa)
  8. Begreppet getto eller ghetto har i idag en delvis annorlunda definition än vad det har haft historiskt. I boken "Ghettot- som geografisk, historisk och sociologisk företeelse" av Tommy Book och Jonas Stier beskrivs begreppets nutida definition som en plats där människor som "saknar eller avviker från majoritetens etniska och kulturella tillhörighet" är bosatta. Dessa människor delar en "ofördelaktig socioekonomisk situation, ett otillräckligt kulturellt och socioekonomiskt kapital för att bo någon annanstans eller en låg social status, jämfört med det omgivande samhällets medlemmar." Därför har begreppet, i vid bemärkelse, blivit ett uttryck för marginalisering och segregation i samhället. Ordet getto har dock en begränsad användning i Sverige. Bland annat polisen talar om utsatt område för att beskriva ett "geografiskt avgränsat område som karaktäriseras av en låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället". (källa)
  9. Genom Volvos dominerande marknadsposition i Sverige har herrgårdsvagnen blivit en mycket vanlig företeelse i just Sverige. (källa)
  10. Namnet hundäxing kommer av att hundar gärna tuggar i sig artens blad då de behöver kräkas. En liknande företeelse ligger bakom artens engelska namn cat grass. Det anses att katter genom att äta detta gräs får hjälp att bli av med de hårbollar (spybollar) i magsäcken de får genom sitt ivriga slickande av pälsen. Det uppges att katter gärna tuggar i sig 5 à 10 blad om dagen. Av denna anledning kan i zoologiska affärer finnas burkar med cat grass att köpa, till hjälp för så kallade innekatter, som inte har tillgång till gräsmattor med hundäxing. Ett talesätt som anknyter till detta är påståendet "När katter äter gräs blir det regn". Något vetenskapligt bevis för att det finns ett sammanhang mellan gräsätande och regn är inte känt. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.