Förfrämliga Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder förfrämliga, varianter, uttal och böjningar av förfrämliga

Förfrämliga synonym, annat ord för förfrämliga, vad betyder förfrämliga, förklaring, uttal och böjningar av förfrämliga.

Vad betyder och hur uttalas förfrämliga

Förfrämliga uttalas för|främ|liga och är ett verb -de.

Ordformer av förfrämliga

Aktiv

förfrämliga
infinitiv
förfrämligar
presens
förfrämligade
preteritum
förfrämligat
supinum
förfrämligande
presens particip
förfrämliga
imperativ

Passiv

förfrämligas
infinitiv
förfrämligas
presens
förfrämligades
preteritum
förfrämligats
supinum

Perfekt particip

förfrämligad en
~ + subst.
förfrämligat ett
~ + subst.
förfrämligade den/det/de
~ + subst.

Förfrämliga är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet förfrämliga

  1. Alienation, förfrämligande, är ett sociologiskt och filosofiskt begrepp som syftar på ett vidsträckt socialt fenomen. Begreppet alienation har haft många olika tillämpningar genom historien. Det bör dock inte blandas ihop med det arbetsmarknadspolitiska begreppet utanförskap. Alienation kan skiljas från parallellsamhälle som avser en grupp personer som ställer sig utanför samhället.
  2. Ordet alienation härstammar från latinets alienare, som betyder avyttra eller avlägsna. Det betecknar stadiet av förfrämligande, känslan av främlingskap. Att alienera eller alieneras betyder således att göra främmande, respektive att bli förfrämligad.
  3. Karl Marx menade att kapitalismen, på grund av den arbetsdelning som inträdde med den moderna industriella kapitalismen och som fick till följd att den "frie" hantverkaren trängdes in i gigantiska fabriker, gjorde att arbetaren blev förfrämligad (alienerad). Proletariatet alienerades från produkten av sitt arbete, och därmed från själva arbetet. Eftersom Marx ansåg att arbetet var uttrycket för mänsklighetens samverkande natur när den utspelade sig inom ramen för ett bristsamhälle, ansåg han att denna alienation också ledde till att människor alieneras från sin egen mänsklighet och därmed alla andra människor. Marx utgick ifrån att människan kom i kontakt med sitt sanna väsen först då hon fick utlopp för sin kreativitet (sitt arbete), men då detta inte görs på hennes egna villkor, tappar hon kontakten med sig själv. I den utvecklade industriproduktionen förvandlas människan till blott en kugge i en större maskin hon inte råder över och som får henne att känna sig främmande och maktlös inför det hon skapar eller producerar och hela den värld hon lever i. Han ansåg att alienationen som genomsyrar samhället skapas av skillnaden mellan arbete och kapital, den så kallade sociala arbetsdelningen. När Marx bröt med Ludwig Feuerbachs antropologiska filosofi kring år 1845 upphörde han också att prata om människans alienation och termen förekommer ytterst sparsamt i hans texter efter det. Vissa författare (exempelvis Ernest Mandel) menar att man i den "mogne" Marx' ekonomikritiska arbeten kan finna en historisk alienationsteori, till skillnad från ungdomsårens antropologiska. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.