Förhålla Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder förhålla, varianter, uttal och böjningar av förhålla

Förhålla synonym, annat ord för förhålla, vad betyder förhålla, förklaring, uttal och böjningar av förhålla.

Vad betyder och hur uttalas förhålla

Förhålla uttalas för|hålla och är ett verb, böjs som hålla.

Förhålla betyder:

Ordformer av förhålla

Aktiv

förhålla
infinitiv
förhåller
presens
förhöll
preteritum
förhållit
supinum
förhållande
presens particip
förhåll
imperativ

Passiv

förhållas
infinitiv
förhålls
presens
förhölls
preteritum
förhållits
supinum

Alternativa böjningsformer passiv

förhålles
presens

Förhålla är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Förhålla på Engelska

  • relate to

Hur används ordet förhålla

  1. Under slutet av 1800-talet blev hembygd ett begrepp inom litteraturen. I början av 1900-talet blev hembygdskunskap och hembygdsvård ett sätt att förhålla sig till den nära fysiska miljön. Hembygdskunskap var ett samhällsorienterande ämne som i Sverige blev obligatoriskt i folkskolan 1919. (källa)
  2. Intention (av latin intentio, att spänna, sträcka) betecknar inom samhällsvetenskaperna en individs förhållande till ett eget, framtida beteende och antas i psykologiskt baserade teorier vara den orsaksvariabel som närmast föregår ett specifikt beteende. (källa)
  3. Jagsvaghet eller jagsvikt, är ett tillfälligt eller permanent tillstånd av bristande jagfunktioner, oförmåga att förhålla sig till sociala krav, som beror på en svaghet i personligheten och den fria viljan. Tillståndet är ofta ångestrelaterat. Motsatsen till jagsvag är jagstark. Jagsvaghet leder till sämre förmåga att hantera psykiska kriser, och att det är lättare att utveckla psykoser. (källa)
  4. Förenklat kan civilrätten sägas bestå av de rättsområden som rör förhållandet mellan privata rättssubjekt, oaktat att offentligrättsliga subjekt kan agera på det civilrättsliga planet (t.ex. då kommunen ingår köpeavtal med privata rättssubjekt). Inom civilrätten skiljer man på rätten utifrån två olika perspektiv som kallas obligationsrätt och sakrätt. Civilrättens områden utgörs framför allt av. (källa)
  5. Det finns även en omdiskuterad förändring av administrationens storlek när organisationen växer. Det är troligt andministrationens andel av de anställda i förhållande till storleken antas forma en U-kurva där små och stora organisationer är mer topptyngda. (källa)
  6. Åsikts- och yttrandefrihet samt rätten till informationsspridning slås fast i artikel 19 i den symboliska FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, men det finns inga formella krav eller kriterier som FN:s medlemsstater måste förhålla sig till. Dessa rättigheter kodifierades senare även i FN:s konvention om civila och politiska rättigheter med tyngre juridisk vikt för de anslutna staterna. Tryckfrihet garanteras i artikel 10 i Europakonventionen och är där obligatorisk och kan uppföljas i Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna, där domstolens avgöranden ärättsligt bindande för den berörda staten. (källa)
  7. Riskbenägenhet kan ingå i ett impulsivt beteende, bero på att personen har en stor riskaptit (spänningssökande beteende), vilket båda två kan vara symtom på ett flertal psykiska störningar, eller till exempel uppkomma sekundärt till missbruk, övertygelser eller vanor. Ett sådant exempel på riskbeteende är kontrafobi, som brukar förklaras med att förhålla sig till sin egen dödlighet. (källa)
  8. Mycket av identitetsutvecklingen sker under tonåren och beskrivs ofta som att "hitta sig själv". Det är också ofta i tonåren som den etniska identiteten utvecklas. Sökandet efter en etnisk identitet aktualiseras endast när det finns minst två möjliga etniska identiteter att utveckla, exempelvis svensk och kurdisk. De som tillhör den etniska majoritetsgruppen i ett samhälle behöver sällan ta ställning till vilken etnisk identitet de har eftersom det för dem endast finns en närvarande etnisk identitet att förhålla sig till. (källa)
  9. En styvfamilj är en familj där barn bor tillsammans med en av sina biologiska (eller adoptiv-) föräldrar och en annan vuxen, till exempel faderns nya fru som då kallas styvmor eller moderns nye man som då kallas styvfar. I förhållande till styvföräldern kallas barnen styvbarn (styvdotter, styvson). Det är inte ovanligt att två omgifta föräldrar båda har barn från tidigare äktenskap eller förhållanden, varvid korsvisa styvrelationer uppträder. Barnen blir styvsyskon till varandra (styvsyster, styvbror). Med barn avses åldrarna 0-17 år. Ett synonymt begrepp är "ombildad familj". (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.